Κόσμος

Η Μόσχα πιέζει "εκ των έσω" το Ισραήλ

Οι Άραβες συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη στη Μάλτα (9-10/12) κάλεσαν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της πάνω στο περίπου ένα εκατομμύριο ρωσόφωνους Ισραηλινούς, για να αλλάξει η στάση του Ισραήλ προς την περιφερειακή ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί συνάδελφοί τους είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο.

 

"Η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει το Ισραήλ από το εσωτερικό, μέσω των Εβραίων ρωσικής καταγωγής, καθώς και μέσω κεφαλαίων των Ισραηλινών στη ρωσική οικονομία", δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ.

 

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους πάνω στη διεθνή νομική βάση, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με το Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Άμρ Μουσά.

 

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ρωσίας, που αποσκοπούν στην απομάκρυνση από το αδιέξοδο της ειρηνευτικής μεσανατολικής διαδικασίας. Ως πρώτιστο μέτρο ο Ρώσος υπουργός ανάφερε τη σύγκληση του «κουαρτέτου» διεθνών μεσολαβητών, μέλη του οποίου, εκτός της Ρωσίας, είναι οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή