Η ΕΚΤ «πατά φρένο» στις μειώσεις επιτοκίων – Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση, με το βλέμμα στον πληθωρισμό και τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στην επικείμενη συνεδρίαση της Πέμπτης, βάζοντας προσωρινά «παύση» στον κύκλο μείωσης που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος. Μετά από οκτώ διαδοχικές μειώσεις, η απόφαση για σταθερά επιτόκια αντανακλά τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αλλά και τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί από τον Ιούνιο ότι η τράπεζα εξετάζει πιο προσεκτικά τα επόμενα της βήματα, τονίζοντας την ανάγκη ευελιξίας στην αντιμετώπιση εξωτερικών πιέσεων. Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% επιτρέπει, προς το παρόν, την αποφυγή νέων παρεμβάσεων.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Κεντρικό στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα στο 30%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ενισχύουν την αβεβαιότητα για το διεθνές εμπόριο. Παρότι η απειλή θεωρείται από πολλούς διαπραγματευτικό εργαλείο, ενδέχεται να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα και να έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται πλέον εντός στόχου, χάρη σε παράγοντες όπως η επιβράδυνση της ζήτησης, η μείωση των τιμών της ενέργειας και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 2% τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σε δυσμενές σενάριο με αύξηση των δασμών στο 20%, εκτιμάται πως θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, στο 1,5% το 2025.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η πιθανότητα νέας μείωσης επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου. Αν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ ή σταθερό περιβάλλον, η ΕΚΤ πιθανόν να διατηρήσει στάση αναμονής. Αντίθετα, σε περίπτωση εμπορικής σύγκρουσης, δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ