Deal News Online

undefined

Στην ΕΚΤ το γάντι για το νέο νόμο Κατσέλη

Ποιες οι ενστάσεις των δανειστών

 

 

Φρενάρουν την άφιξη του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας  στη Βουλή οι δανειστές, καθώς θέματα συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να είναι έτοιμο για το Eurogroup της Δευτέρας απομακρύνονται.

 

Τα αγκάθια των δανειστών για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη έχουν να κάνουν με το ύψος των περιουσιακών κριτηρίων για την δυνατότητα υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη, αλλά και τη διεύρυνση της «ομπρέλας» προστασίας στα επαγγελματικά δάνεια, τα οποία έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας, καθώς η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτό το έκτακτο πλαίσιο με διάρκεια ενός έτους, θα πρέπει να αφορά μόνο σε στεγαστικά δάνεια.

 

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ένσταση, αυτό που ισχύει είναι ότι οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης δεν πρέπει να είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει δεν θα υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Τα ποσοστά αυτά, εφόσον υπολογιστεί το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού του οφειλέτη που ορίζεται στις 130.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί τον πρώτο «κόφτη» για την επιλεξιμότητά του στον νέο νόμο , αντιστοιχούν σε «προστατευόμενες» καταθέσεις 65.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ. Οι δανειστές πιέζουν για σημαντική μείωση των ορίων, ενδεχομένως και κατά 50%.

 

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες απέστειλαν χθες στην ΤτΕ το επίσημο «πόρισμα» για τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Τα νεότερα στοιχεία τα οποία η ΤτΕ επεξεργάστηκε από κοινού με την PwC, βρίσκονται ήδη στη Φρανκφούρτη. Μετά από λεπτομερή ανάλυση για το πόσοι δανειολήπτες αναμένεται να ενταχθούν στον νέο νόμο, με τι ύψος δανείων και με τι ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις, οι τράπεζες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος νόμος δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή τους κατάσταση, δημιουργώντας ανάγκες νέων κεφαλαίων. Όσο για τις επιπλέον προβλέψεις που μπορεί να χρειαστούν, αυτές υπολογίζονται σε 300 – 400 εκατ. ευρώ, ένα ποσό διαχειρίσιμο αν υπολογιστεί πως το ύψος της επιδότησης δόσεων που θα λάβουν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους και θα καταλήξει στις τράπεζες, θα ανέλθει φέτος σε 200 εκατ. ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως να γίνει σήμερα μια ακόμα τηλεδιάσκεψη, αυτήν τη φορά σε επίπεδο επικεφαλής των «θεσμών», ωστόσο χωρίς τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το σχέδιο προστασίας για την α' κατοικία.

 

Το βασικό θέμα πάντως που απασχολεί την ΕΚΤ και αγορά την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο έκτακτο πλαίσιο, δεν φαίνεται να προβληματίζει τις τράπεζες, οι οποίες στο σημείο αυτό συντάσσονται με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η κάλυψη και αυτών των μικρών επαγγελματικών δανείων δεν τους δημιουργεί πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.


Media

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορωνοϊού από δύο κύματα μόλυνσης σε...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Τεχνολογία

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Μέσω ειδικής πλατφόρμας θα μπορούν να ενημερώνονται, οι πολίτες για τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής...

Περιβάλλον

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Περίπου 380 φάλαινες έχουν πεθάνει σε ένα τραγικό συμβάν που δεν φαίνεται να έχει ξανακαταγραφθεί στην Αυστραλία, αναφέρουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.