Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων, καθώς εκτοξεύτηκαν μέσα σε έναν χρόνο στα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης.
«Υστερούν, όμως, πάρα πολύ οι εξαγωγές μας εν συγκρίσει με τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αν και έχουν γίνει, επανειλημμένως, προσπάθειες να κλείσει η ”ψαλίδα” εισαγωγών – εξαγωγών, όμως εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο» τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στους κλάδους που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, ο κ. Γιαννίδης ανέφερε πως στην πρώτη θέση βρίσκονται τα πετρελαϊκά προϊόντα και ακολουθούν τα μάρμαρα, οι μηχανές φυγοκέντρησης, διάφορα μεταλλεύματα και τέλος τα φάρμακα. Στις εισαγωγές από την Κίνα, προηγούνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ακολουθούν οι ηλεκτρικές διατάξεις (συνδέσεις, πίνακες, καλώδια κλπ), οι τηλεφωνικές συσκευές, οι συσκευές κλιματισμού και συσκευές φωτισμού κ.ά.
Σύμφωνα με τον Γιαννίδη, οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα ήταν της τάξης των 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, ενώ μέσα σε ένα χρόνο (το 2022) «σκαρφάλωσαν» στα 8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Γιαννίδης μίλησε και για τα οφέλη του προγράμματος golden visa, το όριο του οποίου αυξήθηκε από τον Ιανουάριο στα 500.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ), ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των Κινέζων τουριστών, οι οποίοι εκτός από την Σαντορίνη, επισκέπτονται πλέον και την Αθήνα, τους Δελφούς, την Ολυμπία κ.ά.
Σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό σκηνικό με τους πολέμους στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου επισήμανε πως «υπάρχουν και επιχειρήσεις που με όλες αυτές τις κρίσεις στέκονται όρθιες, είτε γιατί έχουν προβλέψει πώς να ξεπερνάνε τις δύσκολες κρίσεις, είτε γιατί διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα και το κατάλληλο προσωπικό».