Πολλές από τις «πρωτοκλασάτες» τράπεζες εκπροσωπούνταν πέρυσι στην παρουσίαση του Universal Digital Payment Network, μιας DLT (Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού) πλατφόρμας ψηφιακών πληρωμών
Του Γιώργου Λαμπρόπουλου
Αντιλαμβανόμενο την απειλή που θέτουν τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά διακριτικά (token) στην κεντρική του θέση στην παγκόσμια οικονομία, το SWIFT ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εντός διετίας υπολογίζεται να είναι εφικτή η δημιουργία πλατφόρμας διασύνδεσης του δικτύου με τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDC), μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τελευταίας δοκιμής σε πειραματικό περιβάλλον, που απέδειξε ότι «τα ιδρύματα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος της υπάρχουσας υποδομής τους παράλληλα με νέες, καινοτόμες τεχνολογίες».
Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος φέρει το ακρωνύμιο που δημιουργεί η φράση «Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication» (Εταιρία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας), είναι το δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι περισσότερες τράπεζες του κόσμου για τη διασυνοριακή διακίνηση χρημάτων. Αυτή γίνεται μέσω των διεθνών κωδικών που ανατίθενται σε κάθε τραπεζική ή χρηματοοικονομική οντότητα, γνωστών ως SWIFT ή BIC (Bank Identifier Code), και της ασφαλούς διαβίβασης μηνυμάτων μεταξύ αυτών των οντοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πολλές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ήταν ο αποκλεισμός από το SWIFT, κάτι που είχε περιγραφεί ως «η “πυρηνική βόμβα” των οικονομικών κυρώσεων», καταδεικνύοντας τη σημασία του SWIFT για την παγκόσμια οικονομία.
Η κρισιμότητα του SWIFT στις παγκόσμιες συναλλαγές συνοδεύεται, ωστόσο, κι από μεγάλη δυσκαμψία. Οι μεταφορές μέσω του δικτύου μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να ολοκληρωθούν – μια κομβική ανωμαλία σε μια εποχή κατά την οποία οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο είναι όλο και πιο συνηθισμένες. Τα CBDC έχουν διαφημιστεί από πολλές κυβερνήσεις ως μέσο επιτάχυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών. Οι ελλείψεις του SWIFT αποτελούν, επίσης, στόχο πολλών blockchain startups που έχουν αναπτύξει τεχνολογία για τη μεταφορά μετρητών σε όλο τον κόσμο γρήγορα και άμεσα.
Τώρα, όμως, το SWIFT αναφέρει επανειλημμένα ότι η αμεσότερη ανταλλαγή CBDC είναι δυνατή με την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου. «Οι πειραματικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι η πρόταση διασύνδεσής μας έχει τη δυνατότητα να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις εμπορικές ροές, να ξεκλειδώσει την ανάπτυξη σε αγορές token και να επιτρέψει αποτελεσματικούς συναλλαγματικούς διακανονισμούς» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του SWIFT για την 6μηνιαίας διάρκειας άσκηση (sandbox), στην οποία συμμετείχαν 38 μέλη κεντρικών τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και πλατφορμών διακανονισμού.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το ιδρυμένο το 1973 SWIFT έχει χιλιάδες θεσμικούς πελάτες που στεγάζουν εφαρμογές με κώδικα παλαιού τύπου, ο οποίος καθιστά δύσκολη την ενοποίηση των σταθερών νομισμάτων (stablecoins) με τον «νέο κόσμο» των token και των κρυπτονομισμάτων. Το SWIFT φαίνεται να στοιχηματίζει ότι μπορεί να προσφέρει τις νέου τύπου ψηφιακές υπηρεσίες στους πελάτες, που δεν θα έχουν καμία αντίρρηση να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες περιουσίες τους με εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνολογία blockchain.
Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής καινοτομίας του SWIFT Nick Kerigan, «ψάχνουμε έναν οδικό χάρτη για την παραγωγή του (την παρουσίασή του ως προϊόν) μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες. Ξεφεύγει από το πειραματικό στάδιο προς κάτι που γίνεται πραγματικότητα».
Αν και αυτό το χρονοδιάγραμμα ενδεχομένως να τροποποιηθεί, αναλόγως του χρόνου υιοθέτησης CBDC από τις μεγάλες οικονομίες, και μόνο η τεχνική ετοιμότητα για τη στιγμή που αυτό θα συμβεί αποτελεί μια σημαντική ώθηση για τη διατήρηση της κυριαρχίας του SWIFT στο δίκτυο των διατραπεζικών συναλλαγών.
Υπάρχουν χώρες, όπως οι Μπαχάμες, η Νιγηρία και η Τζαμάικα, που έχουν ήδη σε λειτουργία CBDC, ενώ η Κίνα έχει προχωρήσει αρκετά με τις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ενός e-yuan. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης ένα ψηφιακό ευρώ στα σκαριά, ενώ η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο παγκόσμιος όμιλος κεντρικής τράπεζας, εκτελεί πολλαπλές διασυνοριακές δοκιμές.
Ωστόσο, το κύριο πλεονέκτημα του SWIFT είναι ότι έχει ένα δίκτυό που χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 200 χώρες και συνδέει περισσότερες από 11.500 τράπεζες και Ταμεία για να συναλλάσσουν μέσω αυτού τρισεκατομμύρια δολάρια καθημερινά.
Απάντηση στο UDPN και στις βλέψεις Κίνας – Ρωσίας;
Στην τελευταία δοκιμή του SWIFT συμμετείχαν πολλές κεντρικές τράπεζες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Τσεχία και την Ταϊλάνδη, καθώς και ένας αριθμός επιπλέον τραπεζών που προτίμησαν να μην αποκαλύψουν τα στοιχεία τους. Συμμετείχαν, επίσης, μια σειρά από κορυφαία ονόματα εμπορικών τραπεζών, όπως η HSBC, η Citibank, η Deutsche Bank, η Societe Generale, η Standard Chartered, και η πλατφόρμα διακανονισμού CLS FX, όπως και τουλάχιστον δύο τράπεζες από την Κίνα.
Πολλές από αυτές τις «πρωτοκλασάτες» τράπεζες εκπροσωπούνταν σε πάνελ πέρυσι στο Νταβός της Ελβετίας στην παρουσίαση του Universal Digital Payment Network (UDPN), μιας DLT πλατφόρμας ψηφιακών πληρωμών και αντίστοιχης του SWIFT γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ stablecoins και CBDC, της εταιρίας blockchain με έδρα το Χονγκ Κονγκ Red Date Technology.
«Ακριβώς όπως το δίκτυο SWIFT δημιούργησε το αρχικό κοινό πρότυπο για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε διαφορετικά συστήματα διακανονισμού, το UDPN θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό για την αναδυόμενη γενιά CBDC και stablecoins» αναφερόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου της Red Date Technology, που είναι ένας από τους τέσσερις ιδρυτικούς φορείς του Blockchain-based Service Network (BSN), και δραστηριοποιείται επίσης στην ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και ψηφιακών λύσεων για διάφορους κλάδους.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η τελευταία κίνηση του SWIFT έρχεται όχι μόνο ως απάντηση στην υπαρξιακή απειλή που αντιπροσωπεύουν τα token για το μέλλον της, αλλά και πιθανότατα για να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που προσπαθούν να χρησιμοποιούν τις blockchain τεχνολογίες για τη διευκόλυνση των δικών τους διασυνοριακών ταμειακών ροών.
Τι είναι η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Επικοινωνία
H Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανάμεσα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε παγκόσμια κλίμακα, παρέχοντας ένα ασφαλές, τυποποιημένο και αξιόπιστο περιβάλλον. Επίσης, η SWIFT παρέχει υπηρεσίες λογισμικού σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προορίζονται κυρίως για χρήση στο SWIFTNet δίκτυο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ