Ειδικό επίδομα παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του σημερινού εν εξελίξει υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί.
“Η ατζέντα της μηνιαίας μας συνεδρίασης καλύπτει για άλλη μια φορά πολυάριθμα θέματα από διάφορες αφετηρίες, όλα με γνώμονα τον πρωταρχικό στόχο της πολιτικής μας, την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, την υπέρβαση των ανεπαρκειών που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και την πραγματοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί σταδιακά στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
Μπόνους παραγωγικότητας για τον δημόσιο τομέα: Πως θα απονέμεται το μπόνους του 15% – με ισχύ από το 2025
Πριμ παραγωγικότητας 15% για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα πετύχουν τους στόχους τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εισήγαγε ειδικό μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, κάνοντας ένα βήμα προς ένα πιο λειτουργικό κράτος. “Η αξιολόγησή μας, λοιπόν, εμφανίζει πρωτίστως έναν ενθαρρυντικό και δημιουργικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι πάντα να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που όχι μόνο επιτυγχάνουν, αλλά συχνά υπερβαίνουν τους στόχους που έχουμε θέσει”, τόνισε συγκεκριμένα.
Το επίδομα παραγωγικότητας θα συνδέεται άμεσα με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Θα καθοριστούν δείκτες απόδοσης και οι προϊστάμενοι θα υποδείξουν τους δικαιούχους μεταξύ 400.000 υπαλλήλων. Το 40% του ποσού του μπόνους θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ των υπαλλήλων και το 60% ανάλογα με τις ατομικές συνεισφορές. Το μπόνους έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως πρόσθετο κίνητρο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και να διασφαλίσει ότι οι επιμελείς υπάλληλοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθεσία για τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος παροχής κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους σε επίπεδο συστήματος (μπόνους παραγωγικότητας). Στόχος είναι η εισαγωγή υγιών κινήτρων για τους δημόσιους υπαλλήλους με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και την επιβράβευση των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους. Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε από την Υπουργό Νίκη Κεραμέως και την Αναπληρώτρια Υπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων για να τεθεί σε ισχύ το 2025.
Οι βασικές λεπτομέρειες του συστήματος πριμοδότησης της παραγωγικότητας περιλαμβάνουν
Το επίδομα παραγωγικότητας θα συνδέεται αναπόσπαστα με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι στόχοι για επιβράβευση, καθώς και οι αρμόδιες μονάδες για την υλοποίησή τους και οι ειδικοί δείκτες απόδοσης (KPIs) για κάθε στόχο.
Μόλις ολοκληρωθεί το έτος, το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε υπηρεσία θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των στόχων που επιτεύχθηκαν.
Στη συνέχεια, οι προϊστάμενοι θα καθορίσουν τους επιλέξιμους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων. 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβή θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ αυτών των εργαζομένων, ενώ 60% θα κατανεμηθεί με βάση τις επιμέρους συνεισφορές που αποφασίστηκε από τον επιβλέποντα.
Το σύστημα αυτό αναβαθμίζει τον ρόλο των προϊσταμένων, εξοπλίζοντάς τους ώστε να εξελιχθούν σε αποτελεσματικούς διαχειριστές των μονάδων τους, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως το νέο σύστημα καθορισμού στόχων και αξιολόγησης.
Μια ελάχιστη και μέγιστη ανταμοιβή όριο ανά υπάλληλο είναι, εξασφαλίζοντας ότι η μπόνους δεν μπορεί να υπερβεί το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου ανά έτος.
Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το επίδομα παραγωγικότητας, διατίθενται μη χρηματικές ανταμοιβές (π.χ. πρόσθετες ημέρες πλήρως αμειβόμενης άδειας, προτεραιότητα στη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης).
Τα οφέλη του συστήματος είναι πολλαπλά. Για τους υπαλλήλους, αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους και σκληρή εργασία, μεταφέροντας μια πρακτική κοινή στον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο τομέα. Για τους πολίτες, η καλύτερη επίτευξη των στόχων οδηγεί σε αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Επιβραβεύσεων, καθώς και διυπουργική Επιτροπή Κινήτρων και Επιβραβεύσεων με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών. Προετοιμάζεται επίσης ένα πληροφοριακό σύστημα για τις ανταμοιβές που θα αλληλεπιδρά με άλλα δημόσια πληροφοριακά συστήματα.
Οι σχετικές μελέτες για τον σχεδιασμό του συστήματος και την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος χρηματοδοτούνται από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Επί του παρόντος, εφαρμόζεται ένα πιλοτικό σύστημα για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (π.χ. υπάλληλοι που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενιαίου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ), υπάλληλοι που συμμετέχουν σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”), τα συμπεράσματα του οποίου έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του συστήματος.
“Αύριο, η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, τον νέο δικαστικό χάρτη, μια μεταρρύθμιση που καθυστερεί πάνω από 110 χρόνια, από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε για πρώτη φορά να ενοποιήσει τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία. Αυτή η σημαντική αλλαγή, που τώρα προωθείται από την κυβέρνησή μας, στοχεύει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης έως και 30% μέχρι το 2027. Ο ίδιος στόχος διέπει και τη νέα πρόταση νόμου, η οποία περιλαμβάνει μέτρα που απευθύνονται ειδικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η ταχύτερη λήψη αποφάσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόοδο των μεγάλων έργων και την προσέλκυση επενδύσεων, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση του κράτους δικαίου”, τόνισε.
Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές απαιτήσεις, μειώνει τις καθυστερήσεις και αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε καθορισμένους δικαστές για τον εξορθολογισμό της λογοδοσίας και της εποπτείας, πρόσθεσε.
“Κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς ένα πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό κράτος, μια προσπάθεια που υποστηρίζεται και από τα νέα κίνητρα στο δημόσιο τομέα που θα εισαγάγει ο Υπουργός Εσωτερικών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ειδικό επίδομα παραγωγικότητας που διατίθεται σε υπαλλήλους και υπηρεσίες που πληρούν συγκεκριμένους στόχους. Η διαδικασία αξιολόγησής μας αποδεικνύεται πρωτίστως ενθαρρυντική και δημιουργική και στόχος μας είναι πάντα να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που όχι μόνο επιτυγχάνουν αλλά συχνά υπερβαίνουν τους στόχους που θέτουμε. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι η διαδικασία διορισμού νέων διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξελίσσεται ομαλά”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, θα εκτιμηθεί πόσο αποτελεσματικές και επιδραστικές θα είναι οι ελληνικές διεκδικήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και πόσο σταθερό παραμένει το πολιτικό σκηνικό, ώστε η χώρα μας να παραμείνει σε προοδευτική τροχιά, κινούμενη με βεβαιότητα πιο κοντά στην Ευρώπη.
Τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των επόμενων ημερών για την υπενθύμιση στους πολίτες της επιτυχίας της επιστολικής ψήφου, με πάνω από 180.000 αιτήσεις να έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες. Η προθεσμία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, μετά την παρέλευση της οποίας η ευθύνη μεταφέρεται στο υπουργείο για την άρτια διαχείριση αυτής της σημαντικής νέας δυνατότητας που διαθέτουν οι πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας.
“Το επόμενο διάστημα, αν και έχει προγραμματιστεί άλλη μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα για να εξηγήσουμε με σαφήνεια στους πολίτες μας τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποχή ή μια απερίσκεπτη, βιαστική επιλογή. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα ψεύδη της αντιπολίτευσης να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη, ούτε να αφήσουμε μικροπαραπόνους να θολώσουν τη συνολική πρόοδο της χώρας μας. Όσον αφορά δε τα “λεφτόδεντρα” που φαίνεται να φυτρώνουν ακόμη πιο γρήγορα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τις υποσχέσεις της για το αζημίωτο, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια και να αντιμετωπίσουμε τις σπέκουλες με έκτακτες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, βασικούς μισθούς και επιδόματα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: κατώτατος μισθός 950 ευρώ και μέσος μισθός 1500 ευρώ μέχρι το 2027, στο τέλος αυτής της τετραετίας”, δήλωσε.
Σημείωσε ότι η νέα έκδοση του e-katanalotis είναι πλέον σε λειτουργία.
“Παραμένουμε στο πλευρό του πολίτη με κάθε δυνατό τρόπο”
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και τελικά σε χαμηλότερες τιμές και κατέληξε: “Έτσι, παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη του πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος ζωής συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Μπορεί να μην έχουμε επιτύχει ακόμη τους στόχους μας στην υγεία, την παιδεία ή τη διακυβέρνηση, αλλά πρέπει να θυμόμαστε τα σημαντικά βήματα που γίνονται σε διάφορους τομείς, από την άμυνα, τη μετανάστευση, τα μέτρα κατά της βίας, τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Οι κατευθυντήριες αρχές μας είναι πάντα να ακούμε και να προσπαθούμε, και θεωρούμε την επικείμενη ψηφοφορία ως εντολή για να κάνουμε λιγότερα λάθη και να κάνουμε περισσότερη δουλειά – μια δέσμευση που αναμφίβολα θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του.