Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ από την DBRS, με δύο «αγκάθια»

Στο σχόλιο για την αναβάθμιση της οικονομίας, η DBRS δίνει έμφαση στην επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ΒΒΒ, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, η DBRS διατηρεί δύο βασικούς προβληματισμούς:

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Η διατήρηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα παραμένει μια πρόκληση για την ελληνική οικονομία.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της θετικής δυναμικής.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ως πρόβλημα το υψηλό έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο κορυφώθηκε στο 10,2% το 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στη συνέχεια, αποκλιμακώθηκε λίγο πάνω από το 6% του ΑΕΠ το 2023 και το 2024 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, κοντά στο 5% του ΑΕΠ ως το τέλος του χρόνου. Ο οίκος τονίζει ότι οι ανάγκες εισαγωγών που γεννά η αύξηση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ισορροπήσουν το ισοζύγιο, θα διατηρήσουν το έλλειμμα σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο πακέτο των 77 μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η DBRS δίνει τα εύσημα για την έως τώρα υλοποίησή τους, αλλά εκφράζει και έναν προβληματισμό. Σημειώνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει και τη δημοκρατική νομιμοποίηση και επαρκή πλειοψηφία για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις μαζί με τους στόχους και τα ορόσημα του ΤΑΑ, με στόχο να τονώσει την ανθεκτικότητά της και την προοπτική της οικονομίας. Ωστόσο, η δυναμική αυτή μπορεί να επιβραδυνθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2027.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τις ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές, υπάρχει ο κίνδυνος η πρόοδος υλοποίησης να χάσει τη δυναμική της”, τονίζει ο καναδικός οίκος, σημειώνοντας ότι “απαιτείται βελτίωση του πολιτικού περιβάλλοντος και η δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες προκλήσεις της Ελλάδας”.

Επίλυση στα προβλήματα των τραπεζών

Στο σχόλιο για την αναβάθμιση της οικονομίας, η DBRS δίνει έμφαση στην επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι “οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος της ΕΕ Επόμενης Γενιάς (NGEU). Αυτό αντανακλά χαμηλότερους κινδύνους, με σημαντική πτώση στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος πλέον κινείται κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν γρηγορότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν”.

Επιπλέον, με την υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τα μερίδιά του σε συστημικές τράπεζες, χαλαρώνοντας τη σχέση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών, σχολιάζεται στην έκθεση.

Οικονομικές προοπτικές

Στο οικονομικό πεδίο, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3% για φέτος και πέριξ του 2% για τα επόμενα χρόνια, μέσω της αύξησης των επενδύσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο ΤΑΑ. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δίνει εύσημα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία διατηρεί την υπεραπόδοση των εσόδων και οδηγεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τονίζει συγκεκριμένα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 2,4% του ΑΕΠ το 2024 και θα είναι ακόμη υψηλότερο το 2025. Το δημόσιο χρέος, μέσω της δυναμικής διαχείρισης και των ειδικών του χαρακτηριστικών, παραμένει βιώσιμο και αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτω από το 140% το 2027 από 154% που έφτασε στο τέλος του 2024.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ