Έρευνα ICAP CRIF: Η στάση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG

Τα αποτελέσματα της έρευνας ICAP CRIF αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών και ESG στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF Α.Ε. πραγματοποίησε το 2025 μια πρωτογενή έρευνα στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δράσεις ESG.

Η έρευνα αυτή καταγράφει τη στάση των επιχειρήσεων απέναντι σε ζητήματα όπως η κοινωνική, περιβαλλοντική και εταιρική διακυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης, με βαθμολογία 8,4/10, όμως η εφαρμογή των πρακτικών ESG εξακολουθεί να παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Ειδικότερα, η έρευνα εντοπίζει την ανάγκη για πιο εντατική ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στους στρατηγικούς στόχους των εταιριών, με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της Ανώτατης Διοίκησης για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Οι επιχειρήσεις ενισχύουν τις δαπάνες τους για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αναζητούν τη στήριξη της πολιτείας για την αποτελεσματική υιοθέτηση αυτών των πρακτικών.

Δείτε την έρευνα εδώ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF Α.Ε. διεξήγαγε το 2025, πρωτογενή έρευνα στις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις της χώρας, βάσει του απασχολούμενου προσωπικού τους, με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Δράσεις ESG, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται συνοπτικά στη συνέχεια.

ΔΗΛΩΣΗ Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου & CEO του Ομίλου ICAP CRIF

“Στρατηγική επιλογή για τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί, ο μετασχηματισμός των επιχειρηματικών τους μοντέλων με βάση τους στόχους Βιωσιμότητας και ESG κριτηρίων. Ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες προβαίνουν στη μέτρηση, τη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που
αφορούν τη βιωσιμότητά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης αξιολογώντας την με Score 8,4/10. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, αφού ο βαθμός υιοθέτησης των πρακτικών ESG από τις ίδιες τις επιχειρήσεις του δείγματος κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα (score: 5,7/10) και ο αντίστοιχος
βαθμός για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (score: 4,4/10), καταδεικνύοντας σημαντική απόκλιση.

Καθώς εντείνεται η ανησυχία και ο δημόσιος διάλογος για την κλιματική αλλαγή, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για το περιβάλλον (40%) παραμένουν σταθερά πρώτες τα τελευταία τρία έτη. Ακολουθούν οι κοινωνικές δράσεις (34%) και οι ενέργειες που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση (26%). Ενδεικτικό της θετικής ανταπόκρισης των εταιρειών σε
πρακτικές Βιωσιμότητας αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από τις μισές (56%) αύξησαν τα ποσά που διέθεσαν στην υλοποίηση δράσεων ESG το 2024 συγκριτικά με το 2023. Διερευνώντας το ύψος των σχετικών κονδυλίων για δράσεις ESG προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών (87%) δαπάνησε έως €200 χιλ.

Σχεδόν μία στις δύο εταιρείες (49%) δηλώνει ότι η Ανώτατη Διοίκηση κρατά τη συνολική υπευθυνότητα για τις δράσεις ESG, καταδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στους στρατηγικούς στόχους της
εταιρείας. Το 53% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει ως πολύ και πάρα πολύ χρήσιμη τη συγκριτική αξιολόγηση των ESG επιδόσεών της με τις αντίστοιχες άλλων ομοειδών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο.

Η ενίσχυση της εταιρικής εικόνας (85%) και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού (83%) αποτελούν τα κυριότερα οφέλη της υιοθέτησης δράσεων ESG, ενώ το κόστος αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα υλοποίησής τους.

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η υιοθέτηση των δράσεων ESG, ανεξαρτήτως του μεγέθους μιας επιχείρησης, επιφέρουν πολλαπλά οφέλη σε περιβαλλοντικό, οικονομικό, εταιρικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αξιολόγηση των εταιρειών θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο βάσει της χρηματοοικονομικής τους επίδοσης, αλλά και του περιβαλλοντικού και κοινωνικού τους
αντίκτυπου, παράλληλα με τις δράσεις διακυβέρνησης.

Η πρόκληση, ωστόσο, τα επόμενα έτη καθίσταται μεγαλύτερη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση αυτών, αλλά και γενικότερα
του κοινωνικού συνόλου, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων, η προσαρμογή στο νέο απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο και η παροχή κινήτρων από πλευράς της πολιτείας που θα ενθαρρύνουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες στην
υιοθέτηση δράσεων ESG.”

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ