Σειρά εξελίξεων για ναυτιλία, τρόφιμα, τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, τράπεζες, βιομηχανία, φάρμακα, μεταφορές, ενεργειακό τομέα κ.λπ.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Ο «τυφώνας Ντόναλντ Τραμπ» ενέσκηψε Απρίλιο μήνα του 2025 και απειλεί να σαρώσει με το πέρασμά του τα… πάντα στις αγορές του πλανήτη. Μέχρι να καταμετρηθούν και να ποσοτικοποιηθούν στο σύνολό τους οι απώλειες και οι επιπτώσεις από την υπόθεση της επιβολής των δασμών ρεκόρ εκ μέρους των ΗΠΑ προς όλους σχεδόν, η ζωή συνεχίζεται στις οικονομίες του κόσμου. Στην Ελλάδα, έστω και μέσα σε αυτό το κλίμα τρόμου, με την κατάσταση απρόβλεπτη και ρευστή όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια της υποτιθέμενης «μετά ύφεσης εποχής», οι επιχειρηματικές συμφωνίες τρέχουν «κανονικά και με τον νόμο».
Αρχές Φεβρουαρίου η «DEALnews», σε ένα αποκαλυπτικό, μεγάλο ρεπορτάζ της, αναφέρθηκε στους 12 κλάδους που «φέρνουν» σε πρώτη φάση deals αθροιστικής αξίας άνω των 5,5 δισ. ευρώ και αρκετές εβδομάδες μετά το περιεχόμενό του επιβεβαιώνεται πλήρως από τα ευρήματα της μελέτης ενός κορυφαίου οίκου, όπως είναι η PwC, που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μόλις ημέρες.
Σύμφωνα με την έρευνα του πρώτου χρηματοοικονομικού συμβούλου για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2024 άγγιξαν τα 20,7 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ. Παράλληλα, όμως, αναφέρεται ότι παρουσιάζουν αμείωτο ενδιαφέρον οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις και για το 2025, με υπογεγραμμένες ή ορατές (υπό διαπραγμάτευση) συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ αφορά ιδιωτικοποιήσεις. Αν λοιπόν συνυπολογιστούν και τα ενεργά αυτό τον καιρό deals της ναυτιλίας (σ.σ.: η «DEALnews» δεν είχε συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ τα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη ναυτιλία, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος αποτελεί σταθερά ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο), προκύπτει με ακρίβεια η προαναφερόμενη αξία στις μέχρι στιγμής «σίγουρες» συμφωνίες του 2025!
Προτού ξεσπάσει «παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος» λόγω των δασμών Τραμπ, η «DEALnews» κατέγραψε μια σειρά από εξελίξεις σε τομείς αιχμής: υγεία, τρόφιμα και σούπερ μάρκετ, πληροφορική και τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, τράπεζες, ασφαλίσεις, φαρμακοβιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ενέργεια, ταχυμεταφορές, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά. Τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο του έτους δεν μπορούν να το προβλέψουν ούτε οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι της Γης…
ΑΠΟ ΤΗ HHG, ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΦΡΑ
Η μελέτη της PwC αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις για τις οποίες οι εξελίξεις είτε έχουν δρομολογηθεί είτε έχουν ήδη οδηγήσει σε αίσιο τέλος. Σε άλλες, διαπιστώνεται μια «προσέγγιση» που ίσως φέρει νέα, επιπρόσθετα deals, μη κοστολογημένα ως τώρα, εντός του 2025.
Στον ιδιαίτερα νευραλγικό κλάδο της υγείας ξεχωρίζει, σαφώς, η ανακοίνωση της εξαγοράς του 60% της Hellenic Healthcare Group από την ΡureHealth Holding PJSC αντί 1,3 δισ. ευρώ, με κύριο πωλητή το mega fund CVC (Αλεξ Φωτακίδης).
Στις χρηματοοικονομικές υπάρχει η επισήμανση ότι η Eurobank ολοκλήρωσε την πώληση ποσοστού 8,6% της Demetra Holdings στη Logicom Services αντί 26,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον αναμένεται η Eurobank να αποκτήσει το συμφωνημένο ποσοστό των 37,5% επί της Hellenic Bank αντί 736 εκατ. ευρώ, όπως και η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς για περίπου 540 εκατ. ευρώ, με πωλητή πάλι το CVC.
Ακόμα έπεται η 100% απόκτηση της CNP Cyprus Insurance Holdings για το ποσό των 182 εκατ. ευρώ, θυγατρική της CNP Assurances.
Ακόμα η UniCredit θα αποκτήσει το 51% της AlphaLife Insurance Company, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής προϊόντων, ενώ η Alpha Bank αποκτά το 100% της Flexfin, με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors.
Μια αρκετά θεαματική εξέλιξη, εφόσον προχωρήσει η υπόθεση, θα έχει να κάνει με την εξαγορά της EFG του Ομίλου Λάτση, καθώς λέγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Julius Baer, αλλά και από την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin, που συνδέεται με την οικογένεια της ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου Βίκυς Σάφρα, χήρα του αείμνηστου Βραζιλιάνου μεγαλοτραπεζίτη!
Η «ΧΡΥΣΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ
Big deal και στη ναυτιλία, αφού εντός του έτους αναμένεται η εξαγορά της πλοιοκτήτριας εταιρίας Altera Shuttle Tankers (AST) από τη Maistros Shiptrade Ltd, συνδεδεμένη με τον ελληνικό Ομιλο Angelicoussis, της εφοπλίστριας Μαρίας Αγγελικούση, αντί περίπου 627 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται πάντα η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες.
Τι καταγράφει η μελέτη:
Τον Ιανουάριο του 2025 η εισηγμένη εταιρία πληροφορικής με μεγαλομέτοχο και πρόεδρο τη Σοφία Σωτηράκου Quaity and Reliability απέκτησε το 60% της Systecom αντί 1,5 εκατ. ευρώ (σ.σ.: ακολούθησε άλλη μια εξαγορά στον τομέα της Α.Ι., του 51% της Squaredev BV με 1,1 εκατ. ευρώ) και ο Ομιλος Quest του Θεώδορου Φέσσα το 70% της Μπερνουμπή, σε συναλλαγή ύψους 26 εκατ. ευρώ
Τον Φεβρουάριο μειοψηφικό ποσοστό της GAIN Consulting αποκτήθηκε από την Performance Technologies.
Μέσα στο έτος πρόκειται να υλοποιηθούν η ολοκλήρωση της εξαγοράς της BDS Vending από την ιρλανδική θυγατρική της Coca-Cola HBC, η απόκτηση της Telekom Romania Mobile, του Ομίλου ΟΤΕ, από τη West Network Invest, όπως επίσης και η εξαγορά του 51% της Greek Informatics από θυγατρική της Medicon Hellas. Τέλος, προδιαγράφεται η αγορά του περιοδικού «Time» από τον Ομιλο Antenna, όπως επίσης το fund CVC Capital Partners αναμένεται να εξαγοράσει ισχυρό μειοψηφικό πακέτο στην εταιρία Cloudevo.
Συγκεκριμένα, ο OTE έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις Digi Romania και Vodafone Romania για την πώληση της Telekom Romania Mobile. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της TKRM θα αποκτηθούν από την Digi, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και η Εταιρεία θα αποκτηθούν από τη Vodafone Romania. Το θέμα είναι σε εξέλιξη, καθώς η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαρτάται από ελέγχους και εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών της Ρουμανίας. Συνεπώς, επικρατεί αναμονή για την υπόθεση, που δεν έχει τελειώσει.
Στην εκπαίδευση, εν αναμονή των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων, πρόκειται να κλείσει εντός του έτους η τελική συμφωνία για την απόκτηση του 100% του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ / ΔΕΛΤΑ 360 από την BC Partners (Νίκος Σταθόπουλος), μέσω του Ομίλου Alphabet Education.
Στις κατασκευές, ο Ομιλος Aktor ολοκλήρωσε ΑΜΚ 200 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών, και παίρνει το 50,1% της ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ.
Στα ακίνητα, εγκρίθηκε η συμφωνία εξαγοράς χαρτοφυλακίου 600 εκατ. ευρώ από την Aktor, ιδιοκτησίας της Prodea Investments. Ολοκλήρωση συμφωνίας αναμένεται και στη συνδεδεμένη RB Holding για αγορά του 38,79% των μετοχών της REDS A.E., από την Ελλάκτωρ, αντί 60,1 εκατ. ευρώ. Ιανουάριο τελείωσε και η εξαγορά της Greenhill Voula Estates Α.Ε. από την Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. αντί 0,7 εκατ. ευρώ.
ΟΛΑ ΤΑ «ΒΑΡΙΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ»
«Βρέχει» δισεκατομμύρια σε ενέργεια και ΑΠΕ
Στην ενέργεια, έναν άλλο κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία, η λίστα περιλαμβάνει σημαντικές συμφωνίες που συσχετίζονται με «βαριά» ονόματα της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά του Ευάγγελου Μυτιληναίου, του Δημήτρη Κοπελούζου, του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, του Γιώργου Περιστέρη, αλλά και του CEO της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2025 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 50% της Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως, θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή, που έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 400 MW, από τη MORE, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil.
Στις συμφωνίες του έτους τοποθετούνται, επίσης, η πώληση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία από τη Μυτιληναίος Α.Ε. στη HELLENiQ Renewables, αλλά και η πώληση 67 ΜW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία και 1,7 GW υπό ανάπτυξη, κυρίως αιολικών στην Κρήτη, από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, στη ΔΕΗ αντί 217 εκατ. ευρώ.
Αναμένονται ακόμα η συνεργασία των Ομίλων ΔΕΗ και Metlen Energy & Metals για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου έως 2.000 MW σε τέσσερις χώρες αντί 2 δισ. ευρώ, η απόκτηση χαρτοφυλακίου 780 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων της Faria Renewables από την ib vogt και στη σειρά μπήκε η απόκτηση του υπόλοιπου 30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, καθώς προηγήθηκε το mega deal με τον Ομιλο ΤΕΡΝΑ, του Γιώργου Περιστέρη.
Εντός του έτους αναμένεται η εξαγορά του 50% της Elpedison από τη HELLENiQ ENERGY αντί περίπου 164 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε δεύτερο χρόνο υπήρξαν οι μεγάλες ανακοινώσεις του κ. Στάσση για αρχικές πράσινες και τεχνολογικές επενδύσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, σε σειρά από έργα με προϋπολογισμό 5,75 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων ενδέχεται να εκτιναχθεί υπό προϋποθέσεις ακόμα και στα 12 δισ. ευρώ.
Οι βιομήχανοι που πρωταγωνιστούν στα μεγάλα «μέτωπα»
Τρόφιμα και βιομηχανία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την επικαιροποιημένη λίστα των deals του 2025. Στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών (σ.σ.: ενώ προχωρούν οι επαφές για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από τον Μασούτη) καταγράφηκαν η απόκτηση της Μπάρμπα Στάθης από την Ideal Holdings αντί 130 εκατ. ευρώ, της Κάμπος Χίου Βιομηχανία Χυμών & Αναψυκτικών από τη γαλακτοβιομηχανία Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της Σέμελη Οινοποιητική Α.Ε. από την Premia Properties για 10,6 εκατ. ευρώ, της Taresso Artisan Coffee Roasters από την Core Innovations, θυγατρική της Motor Oil, και αναμένεται η εξαγορά ποσοστού 60% της αλυσίδας εστίασης Jackaroo από τη Vivartia.
Στη βιομηχανία, η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia (Πάνος Γερμανός), θα ολοκληρώσει την εξαγορά του υπόλοιπου 50% της γερμανικής θυγατρικής της Ubatt GmbH, ενώ απέκτησε το 51% της Lehmann Marine GmbH. Επίσης, μετρά αντίστροφα η πώληση της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών Avramar, από την αραβική Aqua Bridge.
Η Τheon Ιnternational PLC (Κρίστιαν Χατζημηνάς) προχωρά στην απόκτηση του 60% της Harder Digital Group, επένδυση ύψους 34 εκατ, ευρώ, και η Frigoglass ΑΒΕΕ στην εξαγορά των Provisiona Iberia SL. και Serlusa Refrigerantes LDA. Η ΙΟΝ (Σπύρος Θεοδωρόπουλος) εξαγοράζει τη βουλγαρική Interion αντί 10 εκατ. ευρώ και η Hellenic Quality Foods Α.Ε. το υπόλοιπο 2,4% της Vis Containers Manufacturing Α.Ε.
Στην πρώτη γραμμή η υπόθεση της Εγνατίας Οδού
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων οδεύει προς ολοκλήρωση η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects, με δεσμευτική προσφορά 1,35 δισ. ευρώ. Στις μεταφορές, η General Logistics Services συζητά την αφορά (call option) το 2025 ή το 2026 του υπόλοιπου 80% των μετοχών της ACS, από τον Ομιλο Quest, αντί 296 εκατ. ευρώ, η Kosmocar Α.Ε. εξαγόρασε τη MAN Hellas Truck & Bus A.E. και η ολλανδική LeonidsPort B.V. το 2,6% του ΟΛΘ.
Στο λιανικό εμπόριο, ολοκληρώνεται η εξαγορά του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων της Foot Locker σε Ελλάδα και Ρουμανία από τον Ομιλο Φουρλή, ενώ προηγήθηκε αυτή της Invicta Εμπορική Ε.Ε. από τη φαρμακοβιομηχανία Ομιλος ΒΙΑΝΕΞ (Δημήτρης Γιαννακόπουλος).
Στην αναψυχή, η Prodea Investments αποκτά το 20% της εταιρίας Mediterranean Hospitality Ventures PLC αντί 92,4 εκατ. ευρώ και πριν ανακοινώθηκε η εξαγορά του 35% της Dream Workers από διεθνές επενδυτικό σχήμα, όπως και του 51% της Novibet από την Allwyn για 217 εκατ. ευρώ.
Εντός του έτους η Latsco Family, της Μαριάννας Λάτση, θα «κλείσει» την υπόθεση του 10% της Αττικής Οδού από την ΓΕΚ Τέρνα, με τίμημα 77 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/4/2025)