Η κρατική τράπεζα αναπτυξιακών επενδύσεων της Ρωσίας, VEB, πρόκειται να διοχετεύσει ένα σημαντικό κεφάλαιο ύψους άνω του 1,1 τρισεκατομμυρίου ρουβλίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, στην αξιοποίηση του κοιτάσματος χαλκού Μπάιμσκαγια. Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σηματοδοτώντας μια μεγάλη επένδυση στην εξορυκτική βιομηχανία της χώρας και ειδικότερα στην απομακρυσμένη περιοχή της Τσουκότκα.
Το έργο, το οποίο αφορά ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα της χώρας και είχε εντοπιστεί το 1972, αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας και να αποφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 3 τρισ. ρουβλίων (περίπου 36 δισ. δολάρια) για το ρωσικό δημόσιο.
Η Τσουκότκα, η ανατολικότερη διοικητική περιφέρεια της Ρωσίας, χαρακτηρίζεται από το δύσβατο γεωμορφολογικό της ανάγλυφο και την εγγύτητά της στον Αρκτικό Κύκλο, με το ήμισυ της περιοχής να βρίσκεται εντός της πολικής ζώνης.
Η πλήρης αξιοποίηση του κοιτάσματος αναμένεται να αυξήσει την εθνική παραγωγή χαλκού κατά 25% και την παραγωγή χρυσού κατά 4%, καθιστώντας το έργο στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών.
“Δεν πρόκειται απλώς για μια μονάδα εξόρυξης, αλλά για έναν σύγχρονο βιομηχανικό κόμβο υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά και θα αποτελέσει σημείο αναπτυξιακής ώθησης στην Αρκτική”, δήλωσε ο Γκεόργκι Φότιν, γενικός διευθυντής της Baimskaya Management Company.
Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ρωσικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Αρκτικής, μιας περιοχής που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει ως βασική οικονομική προτεραιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, ως εναλλακτικής εμπορικής διαδρομής προς την Ασία, με φόντο την απομάκρυνση της Μόσχας από τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αυξήσει κατά δύο εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον ετήσιο όγκο διακίνησης εμπορευμάτων μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, δίνοντας νέα ώθηση στις ρωσικές εμπορευματικές ροές προς την Ασία.