Μακαρόνια, χαλβά, ταχίνι, ντολμαδάκια, ελαιόλαδο, αναψυκτικά και άλλα «made in Greece» προϊόντα επιλέγουν εκατομμύρια καταναλωτές στις ΗΠΑ για τη διατροφή τους
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Σε «ρυθμούς Τραμπ» ζουν οι οικονομίες του πλανήτη, σε μια εποχή που το ζήτημα της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εξελίσσεται σε έναν… δυσεπίλυτο «γρίφο» με απρόβλεπτη συνέχεια.
Οι ελληνικές εξαγωγές από εταιρίες τροφίμων προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν εξαιρούνται φυσικά από το ρευστό και ευμετάβλητο σκηνικό, καθώς αρκετές από αυτές «στέλνουν» τα προϊόντα τους στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ή λιανεμπορίου της αμερικανικής αγοράς, δημιουργώντας έναν «διεθνή τζίρο» σημαντικού ύψους.
Το «καμπανάκι» που χτύπησε πρόσφατα η Walmart, η Νο 1 αλυσίδα του κόσμου, αφορά εμμέσως πλην σαφώς και ορισμένους γνωστούς Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι εξάγουν στις ΗΠΑ και συνεργάζονται με τον όμιλο, συμφερόντων της οικογένειας δισεκατομμυριούχων Γουόλτον.
Λίγο πριν από το προσωρινό «πάγωμα» των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της υπερδύναμης Ντόναλντ Τραμπ για δεκάδες χώρες, η Walmart (η οποία εισάγει εμπορεύματα άνω των 100 δισ. δολ. ετησίως, κάτι που την καθιστά εκτεθειμένη στους κινδύνους ενός επαχθέστερου φορολογικού καθεστώτος) προειδοποίησε ότι το βραχυπρόθεσμο outlook για τα κέρδη της έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμο, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις συνεργασίες της με τους προμηθευτές της.
Στα ράφια της (ή τα ψυγεία της) θα βρει κάποιος πολλά ελληνικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων «επώνυμα», όπως μακαρόνια, μακεδονικός χαλβάς, ταχίνι, γιαούρτια, ντολμαδάκια, αναψυκτικά, κρουασάν, ελιές κ.λπ.
Το big deal της υπόθεσης πέτυχε η κορυφαία αμιγώς ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα-Κίκιζας, η οποία συμφώνησε με τη Walmart να την προμηθεύει από τις αρχές του 2023 με 10.000 τόνους «made in Greece» προϊόντων της ετησίως, μετατρέποντας τις ΗΠΑ σε πρώτο εξαγωγικό προορισμό της.
Η συνεργασία αφορά σε πρώτη φάση συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας, με τα αβγά που φέρουν το brand της πρώτης να έπονται, παράλληλα με την προοπτική των εξαγωγών ελαιολάδου (Terra Creta).
Στα καταστήματα της Walmart οι καταναλωτές βρίσκουν επίσης τα ελληνικά ντολμαδάκια της κορυφαίας παραγωγού Παλίρροια (με μεγαλομέτοχο τον Κώστα Σουλιώτη και συνεταίρο του το family fun του φαρμακοβιομήχου Βασίλη Κάτσου VNK Capital), ενώ και ο γαλακτοβιομήχανος Παναγιώτης Τσινάβος φάνηκε ότι έχει συνδέσει το μέλλον των εξαγωγών του Greek Frozen Yogurt της Κρι Κρι και μέσα από μια συνεργασία με τη συγκεκριμένη αλυσίδα.
Στο δίκτυο της Walmart έχει εισέλθει και η ιστορική χαλβαδοποιία Aφοί Xαΐτογλου, με τα ταχίνια και τους χαλβάδες της, και ίσως αρκετοί άλλοι… Προς Αμερική «κοιτάζει» και άλλη μια ελληνική βιομηχανία τροφίμων, θυγατρική πλέον της Mondelez, η Chipita, με στόχο την προώθηση των πωλήσεων των κρουασάν και των σνακ της, ενώ και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ίδρυσε θυγατρική της Bespoke (ΙΟΝ, Νίκας κ.ά.) στις ΗΠΑ.
Τους προηγούμενους μήνες το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον άρχισε κύκλο διερευνητικών επαφών με τις επτά μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Walmart, Whole Foods, Costco, Albertsons Companies, Harris Teeter, Wegman’s και Trader Joe’s), με την προοπτική νέων εξαγωγικών συνεργασιών, με τη Walmart να αποκαλύπτει πρόθεση αποστολής στελεχών στην Ελλάδα για συναντήσεις με ενδιαφερομένους.
«Βλέπει» τζίρο 680 δισ. δολ.
Η Walmart αποτελεί μια πολυεθνική εταιρία λιανικού εμπορίου, η οποία λειτουργεί καταστήματα υπεραγορών (υπερκέντρα), εκπτωτικά πολυκαταστήματα και παντοπωλεία με έσοδα 648,125 δισ. δολ. για το 2024, αυξημένα κατά 6,03%, ενώ υπολογίζεται ότι το 2025 θα εκτιναχθεί πάνω από τα 680 δισ. δολ. (διατηρώντας 10.771 σημεία πώλησης με διάφορες επωνυμίες σε 24 χώρες και 2,1 εκατ. εργαζομένους).
Χιλιάδες φυσικά καταστήματα, αλλά και online «κανάλια»
Οι συνεργασίες με τη Walmart αποτελεί ένα κομμάτι του «παζλ» των εξαγωγών για τους Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων. Πέρα από τα deals με τη συγκεκριμένη, τα «κανάλια» πωλήσεων στις ΗΠΑ είναι περισσότερα. Η επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας αναψυκτικών Green Cola στην αμερικανική αγορά έχει επιτευχθεί με σταδιακή τοποθέτηση προϊόντων σε χιλιάδες φυσικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων λιανικής όπως οι Kroger, Wholefoods, Market Basket και HEB, Stop & Shop (Ahold), Meijer και United (Albertson’s), παράλληλα με την ενίσχυση των online πωλήσεών της μέσω Amazon και παναμερικανικά από το Walmart Marketplace (με παραγωγή και εμφιάλωση από τοπικό συνεργάτη).
Ελληνικά προϊόντα όπως ο Mακεδονικός Xαλβάς, της Aφοί Xαΐτογλου, πωλούνται επίσης από το δίκτυο καταστημάτων της Dollar General, ενώ δεν λείπουν από την αμερικανική αγορά τα ελληνικά… ντοματάκια (Κύκνος), ζυμαρικά άλλων εταιριών (Ηλιος), ανθρακούχο μεταλλικό νερό (Σουρωτή), με τη Μεβγάλ να καταγράφει εξαγωγές 10 εκατ. ευρώ, με «όπλο» τη φέτα. Η Megas Yeeros διαθέτει μονάδες παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο Νιου Τζέρσεϊ και ετοιμάζει άλλη μία στις ΗΠΑ.
Η ελληνοτουρκική «μάχη» για το Greek Yogurt
«Μάχες επί μαχών» δίνονται και στα αμερικανικά ράφια ή ψυγεία με φόντο την αυθεντικότητα της… ελληνικότητας μιας σειράς προϊόντων. Και ναι μεν η ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου κέρδισε προ ετών δικαστικό αγώνα στη Βρετανία εναντίον της Chobani (Χαμντί Ουλουκάγια) για να πωλείται στη χώρα ως «ελληνικό γιαούρτι», αυτό που έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, όμως οι Τούρκοι «θησαυρίζουν» από το Greek Yogurt, ενώ και η ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία με έδρα το Λουξεμβούργο διατηρεί παραγωγική μονάδα επί αμερικανικού εδάφους και αγγίζει μερίδια 30% στο στραγγιστό.
Ωστόσο, εμφανίζονται ως δήθεν ελληνικά πολλά είδη τα οποία πωλούνται σε εκατομμύρια Αμερικανούς καταναλωτές, όπως πίτες για σουβλάκι, τυρί φέτα, λάδι, τουρσί, σάλτσες μέχρι μαρμελάδες, παγωτά κ.λπ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/4/2025)