Η ΕΚΤ διαμόρφωσε τα παρεμβατικά της επιτόκια χαμηλότερα κατά 25 μ.β., στο 2,25%, για τις καταθέσεις, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναφέρεται στους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία από την επιβολή δασμών. Ανάλογη ρητορική διατύπωσε και ο Τζέρομ Πάουελ της Federal, που αρνείται, ωστόσο, να προχωρήσει σε νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, διαβλέποντας ότι είναι πιθανή η αναζωπύρωση του πληθωρισμού από την εφαρμογή των δασμών, το ύψος των οποίων παραμένει αβέβαιο. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητεί την άμεση μείωση των επιτοκίων από τη Federal και να αναζητεί τρόπους απομάκρυνσης του Πάουελ, η θητεία του οποίου λήγει το 2026.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑ*
Η κόντρα Τραμπ – Πάουελ έχει τις παρενέργειές της: οι δείκτες στη Wall Street κατρακυλούν, η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί, με την ισοτιμία του ως προς το ευρώ να οδηγεί σε ανατίμηση του ευρώ (ήδη στο 1,15 δολ. το 1 ευρώ) και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να ξεπερνούν το 4,40%, αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων τίτλων. Το δολάριο, που συμμετέχει στο 88% των εμπορικών συναλλαγών του πλανήτη και στο 58% των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, απειλείται με εκθρόνιση (!) έπειτα από σχεδόν 80 χρόνια αδιαμφισβήτητης νομισματικής κυριαρχίας. Την ίδια ώρα το αμερικανικό δημόσιο καλείται να αναχρηματοδοτήσει φέτος τα 9 τρισ. δολ. από τα 34 τρισ. του δημόσιου χρέους του, τα 8,5 τρισ. δολ. του οποίου κατέχουν ξένοι!
Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εξετάζει ήδη τις εναλλακτικές τοποθετήσεις που θα προσφέρουν υψηλό βαθμό ασφάλειας, με το ευρώ να έχει την ιστορική του ευκαιρία να πετύχει μια αναβαθμισμένη παρουσία στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Ιδιαίτερα αν δρομολογηθούν αποφάσεις που θα διαμορφώσουν μεγαλύτερο πλουραλισμό στις επενδυτικές επιλογές (larger and deeper capital markets). Την ίδια ώρα ο χρυσός αναρριχάται στα 3.500 δολ./ουγκιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι τον επιλέγουν ως επενδυτικό καταφύγιο.
ΕΥΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το ελληνικό χρηματιστήριο ευνοείται από τις εξελίξεις αναταράξεων στη Wall Street, καθώς αυτές οδηγούν σε επενδυτική αναδιάρθρωση, με αυξημένη συμμετοχή ευρωπαϊκών μετοχών και ομολόγων. Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται με μέσο ρυθμό 2,3% ως το 2028 και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφώνονται στο 2,7% την επόμενη τριετία. Σαν αποτέλεσμα, στο τέλος του 2028 η σχέση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ μπορεί να φτάσει στο 114% και να σταματήσει να είναι το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης. Διαπιστώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις, λιγότερη διαφθορά και πιο αποτελεσματική δικαιοσύνη. Με το πρωτογενές πλεόνασμα του 1ου τριμήνου να φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. ξεπερνάει τις 1.650 μονάδες, παρά την πασχαλινή ραστώνη, που φέρνει μείωση των ημερήσιων συναλλαγών στα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Με τη δημοσίευση των μεγεθών 2024, 66 εταιρίες οδηγούν σε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 4,02%, αυξημένο EBIDTA κατά 4,42% και αυξημένη καθαρή κερδοφορία κατά 3,79%.
Διαμορφώνοντας μέσο δείκτη P/E περί το 11, με την τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση των 116 δισ. ευρώ και με το P/E των τραπεζών να βρίσκεται σε μονοψήφιο έδαφος. Δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν σύντομα στην επαναπροσέγγιση των 1.700 μονάδων του Γ.Δ.!
*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)