Το disaster story της βιομηχανίας επεξεργασίας καπνού που υπήρξε η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο και το νέο «σφυρί» του Σεπτεμβρίου
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Η υπόθεση της Καπνικής Α. Μιχαηλίδης Α.Ε. αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα disaster stories της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, αν σκεφτεί κανείς ότι οδηγήθηκε στην κατάρρευση και εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη και σήμερα αντιμέτωπη με πλειστηριασμούς μια βιομηχανία η οποία αποτελούσε στις «δόξες» της (μέχρι και πριν από μια δεκαετία και κάτι) την 4η μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασίας καπνού σε όλο τον κόσμο.
Εδώ και λίγο καιρό το όνομά της φιγουράρει ξανά στην black list των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γι’ αυτή τη χρονιά, για ακίνητο της κατηγορίας βιομηχανικός/βιοτεχνικός χώρος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Ωραιοκάστρου, με τιμή πρώτης προσφοράς 5.080.000 ευρώ, επισπεύδουσα την Deutsche Bank AG και ημερομηνία διεξαγωγής 24/9/2025.
Αν πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για μια πολύ παλιά και ξεχασμένη ιστορία, θα κάνει λάθος. Η συγκεκριμένη επιχείρηση τέλη Ιανουαρίου του 2011 εγκαινίαζε το νέο της -τότε- εργοστάσιο στην πόλη Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, στο οποίο θα εργάζονταν και Ελληνες, με την παρουσία του αειμνήστου Θεόδωρου Πάγκαλου, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Βούλγαρων πολιτικών και αξιωματούχων.
Μια επένδυση που, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, έφτανε τα 9,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος προϋπολογισμού 42,8 εκατ. ευρώ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της τον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη.
Πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα εκείνου του καιρού, καθώς τα πρώτα «σημάδια» της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είχαν αρχίσει ήδη να γίνονται πολύ αισθητά και η χώρα ζούσε κιόλας τη σκληρή πραγματικότητα των Μνημονίων.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Μιχαηλίδη, που απασχολούσε 702 μόνιμους και 2.650 εποχικούς εργαζομένους, σε 8-9 χώρες, ανήλθε το 2010 σε 137,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ και το 2012 εκτινάχθηκε στο «απόγειο» των 168,5 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη 12 εκατ. ευρώ, προτού κατέλθει στα… 2.087.049,13 ευρώ για τη χρήση του 2022, με φερόμενες συσσωρευμένες ζημίες άνω των 638 εκατ. ευρώ. Ο «τζίρος» του 2023 «κατέπεσε» στα 169.952 ευρώ, με την εταιρία να εμφανίζεται ενεργή στο ΓΕΜΗ…
ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΝΙΘ, ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ
Πώς, όμως, ο τέταρτος μεγαλύτερος επεξεργαστής καπνών παγκοσμίως κάποτε («πίσω» από τις τρεις αμερικανικές πολυεθνικές Universal, Dimon και Transcontinental), μια βιομηχανία με ιστορία άνω του ενός αιώνα (από το 1886 στη Δράμα), με ισχυρή παραγωγική βάση στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, με θυγατρικές σε Βουλγαρία, Αλβανία, Μολδαβία, Σλοβακία, FYROM, Αλγερία, Κύπρο, Ινδία, Channel Islands, Ελλάδα (με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2010), με πελάτες όπως οι Philip Morris και Japan Tabacco, και με παράδοση δεκαετιών στην επεξεργασία ανατολικών καπνών, αλλά και στις ποικιλίες δυτικού τύπου Burley και FCV έφτασε από το ζενίθ στο… ναδίρ;
Η αρχή του τέλους για τον ελληνικό «γίγαντα» των καπνών άρχισε ουσιαστικά το 2016, όταν η πρωτοπόρος ελληνική βιομηχανία στην επεξεργασία καπνών κατηγορήθηκε από πιστώτριες τράπεζες ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για τις ποσότητες των αποθεμάτων της, το αντέκρουσε, αλλά η συνέχεια αποδείχθηκε οδυνηρή.
Η ΕΤΕ έλεγξε τις αποθήκες της θυγατρικής ΠΑΕΓΑΕ, διαπίστωσε ελλείψεις στα καπνά για τα οποία υπήρχαν αποθηκευτικοί τίτλοι και ακολούθησαν αρνητικές εξελίξεις: δεσμεύσεις καπνών, δικαστικές αντιπαραθέσεις, εκποιήσεις ακινήτων, αλλά και προβλήματα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και παύσης των εξαγωγών της Καπνικής Μιχαηλίδη.
Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις των 380 εκατ. ευρώ που είχαν δημιουργηθεί, με δανεισμό 200 εκατ. ευρώ σε αυτό το ποσό (από το 2012) και ο οικονομικός κατήφορος έδειχνε αναπόφευκτος.
Βγαίνουν, πάλι, στο «σφυρί» και τα καπνά
Οι καπνοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι δεν «απουσίασαν» από τις δικαστικές επιπλοκές της υπόθεσης. Οσοι παρακολουθούν την πορεία των πραγμάτων θυμούνται ότι τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητά τους επί των ποσοτήτων που παρέδωσαν από τη σοδειά του 2016 και δεν πληρώθηκαν. Μάρτιο του 2017 δικαιώθηκαν από την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κι έτσι τους επιστράφηκαν 1.400 τόνοι καπνών, που μεταφέρθηκαν σε άλλες αποθήκες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης «άναψε πράσινο φως» για τη δημοπράτηση ποσότητας καπνών προς όφελος των εργαζομένων στην «αδρανή» Καπνική Μιχαηλίδης για την καταβολή δεδουλευμένων. Οι πρώτοι 2,5 τόνοι πουλήθηκαν αντί 3,56 εκατ. ευρώ και πήραν σειρά άλλοι, αντίστοιχοι πλειστηριασμοί. Στο «σφυρί» είναι προγραμματισμένο να βγουν καπνά και… σήμερα, Παρασκευή 25/4/2025, με τιμή πρώτης προσφοράς 211.946,20 ευρώ, τα οποία εντοπίστηκαν σε αποθήκη της Καπνικής Μιχαηλίδης και επισπεύδοντες ιδιώτες (η κατάσχεση επιβλήθηκε σε 520.020 κιλά καπνού για απαίτηση 295.959,96 ευρώ.)
Σε στενό «κλοιό» τα ακίνητα από την Deutsche Bank
Το «σφυρί» των 5.080.000 ευρώ για το ακίνητο της Καπνική Μιχαηλίδης στον Δήμο Ωραιοκάστρου στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης θεωρείται από τα πιο βαριά της χρονιάς, αν δει κάποιος τη μακρά φετινή λίστα με τα βιομηχανικά assets που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αλλά δεν τίθεται σύγκριση με τα μεγέθη της εταιρίας στις «χρυσές» της εποχές…
Προηγήθηκαν άλλες άγονες διαδικασίες, από τον Φεβρουάριο του 2024 σε Φεβρουάριο του 2025, με πρώτη τιμή τα 6,49 εκατ. ευρώ, μετέπειτα μειωμένη στα 4,22 εκατ. ευρώ για το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κιλκίς, το οποίο είναι πλέον εκτός λειτουργίας, με επισπεύδουσα και σε αυτή την περίπτωση την Deutsche Bank AG.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)