CVC: Ο «γρίφος» με τη ΔΕΗ και τα exits που… δεν σταματούν

«Αδειάζει» το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού mega fund, την ώρα που η φερόμενη πρόθεση νέας επένδυσης στην ενέργεια παραμένει στη θεωρία.

Οι συζητήσεις για τη Δωδώνη και τα σενάρια για την Ελληνική Ζύμη έρχονται να προστεθούν στα πωλητήρια που προηγήθηκαν (HHG, Μπάρμπα Στάθης, Εθνική Ασφαλιστική)

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν, αυτό αποτελεί μια διαχρονική αλήθεια, αλλά στην περίπτωση του CVC το γεγονός ότι το αμερικανικό mega fund διατηρείται τους τελευταίους μήνες μόνιμα στην επικαιρότητα λόγω των συνεχών αποεπενδύσεών του από την ελληνική αγορά βάζει πολλούς σε σκέψεις. Θέμα πιθανής αποχώρησης του επενδυτικού ταμείου από την Ελλάδα όμως δεν τίθεται ως τώρα ή τουλάχιστον διαψεύδεται από πηγές με γνώση των εξελίξεων (και μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου). Συνεπώς το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του. Το ελληνικό portfolio του CVC «αδειάζει», καθώς προηγήθηκε μια σειρά από πωλητήρια, τα οποία δεν δείχνουν να έχουν σταματήσει. Αντίθετα, συνεχίζονται ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων, αλλά υπήρξε επίσης και ένα μεγάλο deal στην υγεία.

Αλεξ Φωτακίδης

Φυσιολογικό θεωρείται ένα fund να πουλά -σε κάποιο timing- τις συμμετοχές του, επιδιώκοντας υπεραξίες για τους μετόχους του, αφού με αυτή τη λογική γίνονται οι επενδύσεις. Αυτό που «ξενίζει» αρκετούς είναι η… μαζικότητα των exits κι ενώ δεν αντιπαραβάλλονται εκ μέρους της CVC Capital Partners και τον επικεφαλής του fund, Αλεξ Φωτακίδη, κάποιες ανάλογες, νέες επενδυτικές συμφωνίες στην Ελλάδα, για να «ισοσκελιστούν» κάπως τα πράγματα.

Η φημολογία της εποχής φέρει τη διοίκηση του CVC διατεθειμένη να στρέψει τα «ραντάρ» του στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ενέργειας και να προχωρήσει -γιατί όχι;- σε πιθανή αύξηση της μετοχικής συμμετοχής του στον όμιλο της ΔΕΗ.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν κι εφόσον δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Τα «πώς», «πότε», «πόσο» κ.λπ. θα απαντηθούν μόνο στην πράξη, όπως επίσης και το τελικό «ναι» ή «όχι». Η αύξηση του ποσοστού του CVC στη ΔΕΗ (10%) δεν θεωρείται απλή υπόθεση εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία ο όμιλος εκτινάσσεται και προέρχεται από τις εξαγγελίες νέων επενδυτικών πλάνων-μαμούθ, ύψους πολλών δισ. ευρώ, υπό την ηγεσία του CEO Γιώργου Στάσση, με την αποτίμησή του να «παίζει» στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

DEALS 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Πέρα από αυτόν τον «γρίφο», το CVC συγκεντρώνει ένα ποσό που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ από τα αλλεπάλληλα πρόσφατα πωλητήρια του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG) σε ποσοστό 55% προς την Pure Health Holding, του Αμπού Ντάμπι, αντί 1,265 δισ. ευρώ, της Μπάρμπα Στάθης προς την Ideal Holdings με τίμημα 130 εκατ. ευρώ, συν την ανάληψη δανεισμού ύψους 40 εκατ. ευρώ και τη «χρυσή» συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής για ποσό 540 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα deals το άθροισμα είναι 1,975 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν το CVC να διαπραγματεύεται την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στον θεσσαλικό όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της οικογένειας Σαράντη, με αντάλλαγμα 200 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση να «αναρτά» το «πωλείται» και στην Ελληνική Ζύμη (στην οποία κατέχει 25% ο ιδρυτής της Μιχάλης Αραμπατζής), με αποτίμηση 380-400 εκατ. ευρώ, άρα με τίμημα 300 εκατ. ευρώ, ο «λογαριασμός» θα εκτοξευθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εξεταστεί exit και για τη ΔΕΛΤΑ, που θα παρέπεμπε σε μια… συνολικότερη αποεπένδυση του CVC από τον επίκαιρο κλάδο των τροφίμων.

Επειτα από όλα αυτά, λοιπόν, λογικό είναι να απασχολεί έντονα την αγορά το εάν και πότε θα αρχίσει το αμερικανικό fund έναν νέο επενδυτικό κύκλο στην Ελλάδα και υπό ποίες συνθήκες και ποίους όρους, με φόντο τη ΔΕΗ, αλλά ίσως όχι μόνο.

Στελέχη από τον χώρο των επενδύσεων σχολιάζουν ότι οι προηγηθείσες αποεπενδύσεις του CVC δεν προδικάζουν απαραίτητα τη «φυγή» ενός fund από τη χώρα. Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι πολύ σημαντική κίνηση η ίδρυση γραφείου στην Ελλάδα, καθώς αυτό δεν αποτελεί «κανόνα» για όλες τις αγορές του εξωτερικού όπου διατηρεί επενδυτική παρουσία. Θεωρούν ότι το CVC θα εξακολουθήσει, πράγματι, να επενδύει στην Ελλάδα, όπως είχε δεσμευτεί και παλαιότερα ότι θα κάνει.

Ο «γρίφος» ωστόσο δεν… λύνεται εύκολα, διότι προκύπτουν και άλλα σημεία «προς διερεύνηση». Ενα από αυτά είναι ότι ένα fund τέτοιου μεγέθους ενδιαφέρεται κατά κανόνα για μεγάλες επενδύσεις (λόγω και του καταστατικού του), άρα ένας προβληματισμός αφορά την ύπαρξη ενός περιορισμένου αριθμού assets στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να μπουν στο «στόχαστρο» του CVC.

Η ΔΕΗ θεωρείται «big thing». Αλλά αρκεί μια πιθανή αύξηση της μετοχικής συμμετοχής του fund στον ενεργειακό «γίγαντα» για να «γεμίσει» πάλι το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του CVC; Δεν «φεύγει» από την Ελλάδα, αλλά πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν τις νέες κινήσεις του για να πειστούν…

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το CVC, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρία διαχείρισης ιδιωτικών αγορών που επικεντρώνεται σε ιδιωτικά κεφάλαια, δευτερογενή κεφάλαια, πιστώσεις και υποδομές, με ένα παγκόσμιο δίκτυο 30 τοπικών γραφείων και υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 200 δισ. ευρώ.

Προ μηνός, αρχές Μαρτίου, η CVC Capital Partners Plc ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 4,61 δισ. ευρώ για το νέο της επενδυτικό fund, το οποίο εστιάζει σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Το CVC Strategic Opportunities III διαφοροποιείται από τα παραδοσιακά private equity funds, διότι διαθέτει κεφάλαια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον συνήθη ορίζοντα των 4-5 ετών.

BC Partners: Η υπόθεση της Nova, ο… Τραμπ και οι νέες ευκαιρίες

Οι «ανοικτές υποθέσεις» του CVC δεν αποτελούν τα μοναδικά ερωτήματα που αφορούν την παρουσία των ισχυρών διεθνών funds στην Ελλάδα. Μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες των επενδύσεών του θεωρείται η πώληση της Nova από την BC Partners, η οποία μένει μεν ενεργή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης Νίκος Σταθόπουλος, αλλά χωρίς ουσιαστική εξέλιξη προς το παρόν.

Εν μέσω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές το θέμα της επιβολής δασμών «κατά πάντων» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι επενδυτές λογικό είναι να προσέχουν… δύο φορές κάθε τους κίνηση, είτε πρόκειται για κάποια νέα εξαγορά τους είτε για μια αποεπένδυσή τους, από την οποία επιδιώκουν υπεραξίες. Δίνοντας το στίγμα της εποχής και εκ μέρους της BC Partners (η οποία επενδύει μεταξύ άλλων και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα), ο κ. Σταθόπουλος αποφεύγει, σε αυτό το χρονικό σημείο, να αναφερθεί εκτενώς στα προσεχή του σχέδια και εν ολίγοις δεν αφήνει την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι που βρίσκεται σε «ώριμη» φάση υλοποίησης. Αντιθέτως δεν διαφωνεί ότι γενικότερα οι επενδύσεις στο διεθνές περιβάλλον μπαίνουν, προσωρινά, στον «πάγο» σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να καθίσει τελείως η «σκόνη». Μιλά, ωστόσο, για ευκαιρίες που δεν θα αργήσουν και ίσως βοηθήσουν για να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, πιθανόν με χαμηλότερες αποτιμήσεις για τα assets σε αρκετούς τομείς.

Κοινό μυστικό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι funds, επενδυτικά ταμεία και εταιρίες συμμετοχών «σκανάρουν» καλές εταιρίες, με ικανό management και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και όχι… ολόκληρους κλάδους ή απλώς «φθηνές» εξαγορές. Κάτι καλό, δηλαδή, θα πληρωθεί, ακριβώς διότι μπορεί να «φέρει» περισσότερα κέρδη όταν θα έρθει η ώρα μιας αποεπένδυσης…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ