Ο Τραμπ υπόσχεται νέες εμπορικές συμφωνίες – Η αγορά αντιδρά με συγκρατημένη αισιοδοξία

Η εμπορική επίθεση του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται κυρίως στην Κίνα

Την πιθανότητα άμεσης επίτευξης εμπορικών συμφωνιών με σειρά χωρών εντός των επόμενων ημερών άφησε ανοιχτή ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας κύμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές και αναπτερώνοντας τις ελπίδες κρατών που προσπαθούν να αποφύγουν τους αυστηρούς αμερικανικούς δασμούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Τραμπ απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο εμφανίστηκε αποφασιστικός: «Εγώ καθορίζω τη συμφωνία, όχι εκείνοι. Συνεχώς ρωτάτε πότε θα συμφωνήσουμε. Εξαρτάται από εμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι επαφές με την Κίνα, χωρίς επικοινωνία με τον Σι

Παρότι υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Τραμπ διευκρίνισε πως δεν έχει προγραμματίσει άμεση συνομιλία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Από την πλευρά της, η Κίνα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη ενεργών διπλωματικών επαφών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει περιθώριο αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

Οι διεθνείς αγορές, που έχουν επηρεαστεί έντονα από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αιτία είναι η αίσθηση πως οι διαρκείς εμπορικές συγκρούσεις, κυρίως με τις ασιατικές οικονομίες, ίσως βαίνουν προς εκτόνωση.

Η εμπορική επίθεση του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται κυρίως στην Κίνα, με τους δασμούς που έχει επιβάλει το Πεκίνο να φτάνουν σε ποσοστά έως και 145% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα. Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ορισμένων δασμών, ενώ αποκάλυψε ότι ενδέχεται να θεσπίσει ενιαίο δασμολογικό συντελεστή για συγκεκριμένες χώρες μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Προς συμφωνία με Ινδία και Ασία

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στο Fox News ότι η Ινδία είναι πιθανό να αποτελέσει τον πρώτο εταίρο σε νέα εμπορική συμφωνία. Παράλληλα, γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ιάπωνας διαπραγματευτής Ριοσέι Ακαζάβα ανέφερε από την Ουάσινγκτον πως ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που σημειώθηκε στον πρόσφατο γύρο συνομιλιών.

Προβληματισμοί και επιφυλάξεις

Παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες, αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την ταχύτητα και την ουσία των συμφωνιών. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, όπως τονίζουν, απαιτούν χρόνο και λεπτομερή συνεννόηση, με παλαιότερα παραδείγματα να δείχνουν ότι η ολοκλήρωση τέτοιων συμφωνιών μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ