Ηλεκτρονικό εμπόριο: Οι νέες προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών – Τι δείχνει η νέα έρευνα GRECA

Το 55% των καταναλωτών δεν προχωρά σε αγορά αν δεν αισθάνεται εμπιστοσύνη προς το ηλεκτρονικό κατάστημα

Τις αλλαγές στις συνήθειες και προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει η νέα «Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2025», που υλοποιήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη στήριξη της οργάνωσης eQuality. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις 800 Ελλήνων που πραγματοποιούν τακτικά αγορές μέσω διαδικτύου.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 55% των καταναλωτών δεν προχωρά σε αγορά αν δεν αισθάνεται εμπιστοσύνη προς το ηλεκτρονικό κατάστημα, ακόμα και αν οι τιμές είναι ανταγωνιστικές. Η ύπαρξη ξεκάθαρων όρων συναλλαγής, η τηλεφωνική υποστήριξη, οι ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής και η δυνατότητα επιστροφής προϊόντων συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες αξιολόγησης μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης.

ΩΡΙΜΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους «ώριμους» online αγοραστές, οι οποίοι δαπανούν έως και 80% περισσότερα από το μέσο χρήστη. Η επιλογή τους βασίζεται κυρίως στην ποιότητα της εξυπηρέτησης, την αξιοπιστία του καταστήματος και τη συνολική εμπειρία αγοράς, και όχι απλώς σε προσφορές ή εκπτώσεις.

ΦΥΣΙΚΟ Ή ΨΗΦΙΑΚΟ

Η πλειονότητα των αγοραστών φαίνεται να συνδυάζει τα φυσικά καταστήματα με τις διαδικτυακές αγορές. Το 80% των ερωτηθέντων επισκέφθηκε αρχικά ένα φυσικό κατάστημα πριν ολοκληρώσει την αγορά διαδικτυακά, ενώ το 70% δήλωσε πως επισκέφθηκε φυσικό κατάστημα αφού πρώτα έκανε online έρευνα τιμών και χαρακτηριστικών.

SOCIAL MEDIA

Το 65% των καταναλωτών αναφέρει την άμεση υποστήριξη μετά την αγορά ως καθοριστική, ποσοστό που φτάνει το 72% στους ώριμους χρήστες. Παράλληλα, αν και σχεδόν οι μισοί βρίσκουν νέα προϊόντα μέσω κοινωνικών δικτύων, το 62% δεν εμπιστεύεται την πραγματοποίηση αγορών από αυτά, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της διαφάνειας και των αξιόπιστων διαδικασιών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του GRECA, Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη, τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν ουσιαστικές κατευθύνσεις στους επαγγελματίες του κλάδου, με βασικό συμπέρασμα την αυξανόμενη επιρροή των ώριμων καταναλωτών που έχουν υψηλές προσδοκίες και σαφείς απαιτήσεις από τις online αγορές τους.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ