«Ουραγοί» στην αξιοποίηση της Α.Ι. οι ελληνικές επιχειρήσεις

«Καμπανάκι» στις ελληνικές επιχειρήσεις για τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία από τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ - Ούτε οι μισές δεν έχουν σχέδια για την τεχνητή νοημοσύνη!

«Πανστρατιά για την αύξηση της παραγωγικότητας, για να αυξηθούν οι μισθοί», ένα από τα μεγάλα συνθήματα του προέδρου του συνδέσμου Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Ενα από τα κυριότερα ευρήματα της ετήσιας έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν 2024-25», τα οποία παρουσιάστηκαν από τον ΣΕΒ σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Δ.Σ. του συνδέσμου Σπύρου Θεοδωρόπουλου σε συνεργασία με την MRB Hellas, ήταν η μεγάλη… υστέρηση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης που προσφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Χωρίς υπερβολή, από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προκύπτει ότι θεωρούνται «ουραγοί» σε έναν τομέα ο οποίος λαμβάνει «εκρηκτικές» διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα και αλλάζει τα πάντα στους περισσότερους κλάδους.

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σε αναλογία μία στις τέσσερις οι ελληνικές επιχειρήσεις (25,4%) κάνει «κάτι» σε σχέση με την Α.Ι. (κυρίως βρίσκονται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα Artificial Intelligence), το 18,5% σκοπεύει να αρχίσει κάποιο σχετικό πρόγραμμα μέσα στο επόμενο έτος, αλλά περισσότερες από τις μισές, δηλαδή το 55,1%, δεν έχουν πλάνα για καμία πρωτοβουλία πάνω στην Α.Ι. για τους προσεχείς 12 μήνες!

Το προειδοποιητικό «καμπανάκι» ηχεί δυνατά, καθώς το μισό ελληνικό επιχειρείν κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» και να να μείνει πίσω σε έναν χώρο με μεγάλη δυναμική και διαρκή εξέλιξη, όπως είναι η τεχνολογία και δη σε αυτόν της Τ.Ν.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΕΒ δεν σταματά την προσπάθεια «αφύπνισης» του επιχειρηματικού κόσμου: η αξιοποίηση της Α.Ι. στις επιχειρήσεις εξετάστηκε εις βάθος στο φετινό BusinessPulse και, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, τα νέα ευρήματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ. Θέμα του, η «A.I. στην πράξη: Πώς θα εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας», τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, στο Ωδείο Αθηνών.

Το συνέδριο, που έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη του συνδέσμου, σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους του ΣΕΒ, έχει ως στόχο την ανάδειξη εφαρμόσιμων λύσεων για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας το 21,6% χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση της χώρας ως πολύ ή αρκετά καλή, το 44,7% ούτε καλή ούτε άσχημη και το 33,8% αρκετά ή πολύ άσχημη. Για το 12μηνο που ακολουθεί οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές μειώνονται από 23,9% σε 14,5% (οι εκτιμήσεις για σταθερότητα διαμορφώνονται από 44,4% σε 48,4%).

ΗΧΗΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

«Χρειάζεται πανστρατιά για να αναβαθμιστεί η παραγωγικότητα στη χώρα. Δεν φταίνε οι τιμές. Οι χαμηλοί μισθοί είναι το πρόβλημα. Δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί σε πραγματικούς όρους. Δεν θα αυξηθούν, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα. Πρέπει να επενδύσουμε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μας δώσουν καλύτερες μορφές ευελιξίας και εμείς να τους δώσουμε καλύτερους μισθούς» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε το όραμά του για τη σύναψη ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων, κατανοώντας, όπως είπε, ότι οι Ελληνες είναι από τους τελευταίους της Ευρώπης σε αμοιβές.

Σημείωσε ότι τρία είναι τα ρίσκα της οικονομίας, η κλιματική κρίση, η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και η ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Επισήμανε ακόμα πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί «μια κουλτούρα συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά, για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αυτές έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτυχθούν», με τα απαραίτητα κίνητρα από την κυβέρνηση, ζήτησε την άρση φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως η προκαταβολή φόρου, και όσο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και υπάρχουν θετικές προθέσεις, όμως υπάρχουν και κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την επιστροφή του ελέγχου των υπαγωγών στο κράτος («κάναμε βήματα προόδου με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τώρα επιστρέφουμε σε χρονοβόρες διαδικασίες. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις και λίγοι υπάλληλοι για να τις αξιολογήσουν»), και σε ερώτηση για τα προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες μετέφερε απαντήσεις που δόθηκαν από τις ίδιες: Παρότι έχουν αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια στις ΜμΕ με υψηλότερο κόστος και επισημαίνουν ότι περίπου το 1/3 των ΜμΕ έχει εκκρεμότητες με «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρηματοδότησή τους. «Η επιχειρηματικότητα δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία. Οι πιο μεγάλες προκλήσεις εντοπίζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και οφείλουμε να τις στηρίξουμε ουσιαστικά» κατέληξε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ