Κυρ. Πιερρακάκης: Στόχος η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος είναι η πλήρης εξόφληση μέχρι το 2031.

Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι η πλήρης εξόφληση μέχρι το 2031.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων, μια πρακτική που σχεδιάζει να επαναλάβει το 2025. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί σταθερό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής και όχι απλή πολιτική επιλογή.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των έξι χωρών της ΕΕ που εμφάνισαν δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024. Η επίδοση αυτή αποδίδεται κυρίως στις ενισχυμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά το 2025, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ.

«Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό σενάριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Όπως είπε, η χώρα θα ευθυγραμμιστεί με την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Θέλουμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΜΥΝΑ

Σε σχέση με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε την ανάγκη να προβλεφθούν εξαιρέσεις από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δεδομένων των γεωπολιτικών συνθηκών. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία και υπογράμμισε ότι περισσότερα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ευελιξίας.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ιστορικά αναγκαστεί να επενδύει στην άμυνα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, προσθέτοντας ότι στόχος πλέον είναι η μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελειών από αυτές τις επενδύσεις.

«Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής για εμάς, ήταν γεωγραφικό πεπρωμένο, ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε εδώ και πολλές γενιές», επισήμανε ο υπουργός.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ