Το 2025 συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, με τις αφίξεις να εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 3%-5%, ακολουθώντας τη διεθνή τάση ανάπτυξης του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η θετική εικόνα ενισχύεται από τις αυξημένες αεροπορικές αφίξεις του πρώτου τετραμήνου κατά 10%, ενώ για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου οι προγραμματισμένες θέσεις είναι ήδη αυξημένες κατά 4%.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Οι επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, προβλέπουν άνοδο 5% για το 2025. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές συνοδεύονται από επιφυλάξεις λόγω του ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές παραμένει κάτω από τον μέσο όρο, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με τις τουριστικές δαπάνες των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Μετά από δέκα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, με αύξηση αφίξεων άνω του 63% από το 2013 έως το 2024, ο ελληνικός τουρισμός περνά από το στάδιο της ποσοτικής ανόδου στο ποιοτικό ζητούμενο της βιωσιμότητας. Η νέα πρόκληση είναι η ανάπτυξη στρατηγικών για την προσέλκυση νέων, δυναμικών αγορών και την ενίσχυση εναλλακτικών προορισμών.
ΑΓΟΡΕΣ
Ένας κρίσιμος τομέας ανάπτυξης είναι οι μακρινές αγορές (long-haul). Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, αυτές οι αγορές θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού κατά την επόμενη δεκαετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά των ΗΠΑ, η οποία έχει αυξήσει το μερίδιό της στον ελληνικό τουρισμό στο 7% από 6% το προηγούμενο έτος, με το 50% των αφίξεων να πραγματοποιούνται εκτός της υψηλής περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Επίσης, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες δαπανούν διπλάσιο ποσό συγκριτικά με τους Ευρωπαίους, με αύξηση 19% κατά τη χειμερινή περίοδο του 2025.
Οι αυξημένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ (100 πτήσεις/εβδομάδα το καλοκαίρι του 2025, σχεδόν διπλάσιες από πριν την πανδημία) και από την Κίνα (12 πτήσεις/εβδομάδα, τριπλάσιες από πριν την πανδημία) ενισχύουν περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού από τις αγορές αυτές.
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Όσον αφορά τις περιφέρειες, οι ώριμοι τουριστικά προορισμοί (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική) έχουν ήδη υλοποιήσει αποτελεσματικές επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων έχουν επενδύσει στην επέκταση και στην προσαρμογή στις νέες τάσεις της ζήτησης, όπως η ψηφιοποίηση, η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανάδειξη τοπικών προϊόντων.
Αντίθετα, οι λιγότερο αναπτυγμένοι τουριστικά προορισμοί παρουσιάζουν μικρότερη κινητικότητα και περιορισμένες επενδύσεις. Η υιοθέτηση στρατηγικών ανάπτυξης αντίστοιχων με εκείνων των ώριμων περιοχών θα επέτρεπε σε αυτές τις περιοχές να επωφεληθούν από το νέο τουριστικό ρεύμα και θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης.
Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και σοβαρές προκλήσεις. Η υλοποίηση στρατηγικών που απαντούν στις νέες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς, τόσο στις μακρινές αγορές όσο και στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη.