Προς συμφωνία για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών στην Ευρώπη

Η Κομισιόν θέτει προθεσμία στις 23 Μαΐου για τις θέσεις των κρατών-μελών σχετικά με τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού εκπομπών από υδρογόνο.

Έως την Παρασκευή 23 Μαΐου καλούνται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Κομισιόν για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η πρόταση περιλαμβάνει μεθοδολογία υπολογισμού εκπομπών από υδρογόνο που παράγεται είτε με πυρηνική ενέργεια είτε από ορυκτά καύσιμα με δέσμευση άνθρακα.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί ως τις 5 Αυγούστου, όπως προβλέπει το Πακέτο Φυσικού Αερίου και Υδρογόνου του 2024.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
Η πρόταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως για τις τιμές εκπομπών που αποδίδονται στο «μπλε υδρογόνο». Η Γερμανία και άλλες χώρες κρίνουν τις προκαθορισμένες τιμές υπερβολικές, ενώ η Γαλλία ζητά πιο εξειδικευμένους υπολογισμούς για την πυρηνική ενέργεια, στη βάση συμβάσεων αγοράς ενέργειας (PPA). Η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει αυτή τη μεθοδολογία έως τα μέσα του 2026.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών ορίζεται ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον 70% χαμηλότερες εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή κάτω από 3,38 κιλά CO₂ ισοδύναμου ανά κιλό υδρογόνου. Για την παραγωγή μέσω ηλεκτρόλυσης, προσφέρονται τέσσερις εναλλακτικές μεθοδολογίες υπολογισμού: από μέσο εθνικό ενεργειακό μείγμα, από οριακές εκπομπές, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ή με βάση τον ωριαίο μέσο όρο – η τελευταία εισήχθη μετά από πίεση της Γερμανίας.

Δείτε ακόμη: Η Γερμανία ποντάρει στην Ελλάδα για προμήθεια υδρογόνου

ΤΟ ΜΠΛΕ ΥΔΡΟΓΟΝΟ
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, όπως η Γαλλία και η Σλοβακία, προτείνουν πιο στοχευμένους υπολογισμούς βάσει συγκεκριμένων μονάδων. Η Κομισιόν θέτει προθεσμία το 2028 για την αξιολόγηση αυτής της μεθόδου, κάτι που θεωρείται καθυστερημένο από αρκετά κράτη. Παράλληλα, το μπλε υδρογόνο βάλλεται από αυστηρές προκαθορισμένες τιμές που, σύμφωνα με τον κλάδο, αποθαρρύνουν νέες επενδύσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το ζήτημα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, με ηγέτες όπως ο Μακρόν και ο Μερτς να ζητούν ρεαλιστική προσέγγιση. Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή 10 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030, όμως η επέκταση των κατηγοριών σε «χαμηλών εκπομπών» αντιμετωπίζει εμπόδια.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Ανεξαρτήτως των σχολίων της 23ης Μαΐου, η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση του κανονισμού εντός του καλοκαιριού. Η απόρριψή του θα απαιτούσε την πλειοψηφία είτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είτε των κρατών μελών, κάτι που θεωρείται δύσκολο. Η τελική έκβαση θα καθορίσει τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ