CFOs: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη

Το 95% των οικονομικών διευθυντών της χώρας μας θεωρεί την Α.Ι. αναπόφευκτη, το 64% αρχίζει ήδη τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά δεν λείπουν τα εμπόδια

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αναδιαμορφώνει εκ βάθρων το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι Ελληνες CFOs δηλώνουν σίγουροι πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά απαραίτητη και αναπόφευκτη. Αυτό καταγράφει η έρευνα Greek CFO Survey 2025, της Deloitte Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σχεδόν καθολική πρόθεση των οικονομικών διευθυντών να κινηθούν προς έναν πιο ψηφιακό και τεχνολογικά ώριμο τρόπο λειτουργίας.

Παρά την εντυπωσιακή αποδοχή της αναγκαιότητας της A.I., σε ποσοστό 95%, οι CFOs έρχονται αντιμέτωποι με πρακτικά εμπόδια που φρενάρουν την εφαρμογή σχετικών λύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι τρεις βασικές δυσκολίες που αναφέρονται είναι:

– Η δυσκολία διασύνδεσης μεταξύ των επιμέρους συστημάτων (49%).
– Το υψηλό κόστος διαχείρισης των τεχνολογικών υποδομών (35%).
– Η έλλειψη άμεσης και δομημένης πληροφόρησης για τις τεχνολογικές επιλογές (34%).

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο κι αν οι CFOs επιθυμούν να επενδύσουν σε λύσεις A.I. και αυτοματοποίησης, η υλοποίηση παραμένει δύσκολη και δαπανηρή, ιδίως όταν απουσιάζει η τεχνική ετοιμότητα.

Πιο αισιόδοξοι οι οικονομικοί διευθυντές της χώρας μας συγκριτικά με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους

Παρότι τα εμπόδια παραμένουν και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναμετριέται με τις αδυναμίες της, η διάθεση των Ελλήνων CFOs είναι αισθητά πιο αισιόδοξη από εκείνη των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Συγκεκριμένα, το 44% δηλώνει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (28%).

Ωστόσο, οι κύριοι κίνδυνοι που καταγράφονται από τους οικονομικούς διευθυντές είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις (68%), η γενική οικονομική αβεβαιότητα (60%) και η μείωση της ζήτησης (39%).

Μέσα σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι CFOs δεν περιορίζονται πια στον ρόλο του «φύλακα» του προϋπολογισμού της επιχείρησης, αλλά αναλαμβάνουν και στρατηγικές ευθύνες. Η έρευνα της Deloitte καταγράφει τέσσερις βασικούς πυλώνες προτεραιοτήτων: τη μείωση κόστους (καθοριστικός παράγοντας για το 76% των ερωτηθέντων), την οργανική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό.

Εξ αυτών, η ψηφιοποίηση των οικονομικών λειτουργιών αποτελεί σαφή επιλογή για το 75%, με έμφαση σε υποδομές και εργαλεία που ενισχύουν την αποδοτικότητα και την ευελιξία, βάζοντας στο «κάδρο» και την Α.Ι.

Το 64% των CFOs δηλώνει πως έχει αρχίσει τον μετασχηματισμό των διαδικασιών της οικονομικής διεύθυνσης. Ωστόσο, το υπόλοιπο 50% των διαδικασιών είτε βρίσκεται σε εξέλιξη είτε παραμένει ακαθόριστο, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο σαφή στρατηγική και γρήγορη εφαρμογή τεχνολογιών.

Αξιοσημείωτο είναι το χάσμα ανάμεσα στα παραδοσιακά εργαλεία και στις νέες τεχνολογίες. Αν και τα συστήματα ERP χρησιμοποιούνται από το 92% και τα spreadsheets από το 75%, η χρήση τεχνολογιών A.I. και αυτοματοποίησης παραμένει περιορισμένη, στο 10% και 13%, αντίστοιχα.

Η Α.Ι. στον πυρήνα του νέου ρόλου του CFO

Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές: η Α.Ι. δεν αποτελεί πια επιλογή, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα. Η Deloitte τονίζει ότι οι CFOs καλούνται πλέον να επιτελέσουν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, όπου η τεχνολογία δεν θα υποστηρίζει απλώς τη δουλειά τους, αλλά θα καθορίζει την ίδια τη στρατηγική της επιχείρησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 23/5/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ