Η καρδιά του ασφαλιστικού κλάδου χτυπά στην Υδρα. Οι ειδήσεις που βγαίνουν από ετήσιο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο στο νησί αρκετές και πολύ σημαντικές. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να μειωθεί το κόστος των ασφαλιστικών εταιριών στον κλάδο της υγείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν συνθήκες στον κλάδο της υγείας που διαμορφώνουν υψηλό κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες, την ώρα που επιβαρύνονται δραστικά και από την υιοθέτηση των νέων, ακριβότερων τεχνολογιών στον χώρο της υγείας.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει ότι πίσω από τις ασφαλιστικές εταιρίες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κόστους και ότι δεν μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να συνεχίσει να επωμίζεται ζημίες. Την κάλεσε, μάλιστα, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για μείωση των τιμών των ιδιωτικών κλινικών (εφαρμογή των προτύπων DRGs) «και όχι ο ασφαλιστικός κλάδος να πέφτει θύμα όλης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας».
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κατά την παρέμβασή του, επισήμανε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, πέρα από όσες κινήσεις έχουν γίνει και μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα, από την κυβέρνηση για να καλυφθεί το ασφαλιστικό κενό στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία, όπως, για παράδειγμα, αποτελούν τα φορολογικά κίνητρα για την περιουσία. Λόγω αυτών, 300.000 ιδιοκτήτες κατοικιών έσπευσαν να τις ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα το ποσοστό των καλυμμένων κατοικιών να αυξηθεί από το 15% στο 19%, όταν στην Ισπανία ανέρχεται σε ποσοστό 86%.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου επισήμανε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι είμαστε κοντά στην ασφάλιση κάθε εταιρίας με κύκλο εργασιών κάτω από 500.000 ευρώ και επιπλέον ότι θα πρέπει να ληφθούν κίνητρα για τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να χτίσουν τη συνταξιοδοτική τους αποταμίευση.
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες αυτή την περίοδο αφορούν την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού (protection gap), το οποίο είναι πολλαπλάσιο στην Ελλάδα, και τη σύμπραξη ασφαλιστικών εταιριών και Δημοσίου, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να καταστούν περισσότερο ανθεκτικές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 23/5/2025)