Ψηφιακή επανάσταση στους αγρούς: Νέα εποχή παραγωγικότητας, με A.I. και αισθητήρες

Η νέα τάση είναι η έξυπνη γεωργία, με την οποία οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, όπως smartphones και tablets, για πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Η γεωργία ακριβείας είναι μια τεχνολογική προσέγγιση στη διαχείριση της γεωργίας, που παρατηρεί, μετρά και αναλύει τις ανάγκες μεμονωμένων χωραφιών και καλλιεργειών, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών γεωργικής παραγωγής…

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗ

Σήμερα η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπολογιστών επέτρεψε την εκτίμηση της παραλλακτικότητας των αγρών. Η χωρική παραλλακτικότητα των αγρών οφείλεται στα χαρακτηριστικά του εδάφους, της τοπογραφίας, του φυτικού υλικού κ.λπ. Η γνώση της χωρικής παραλλακτικότητας αποτελεί τη βασική αρχή της γεωργίας ακριβείας, διότι επιτρέπει τη διαχείριση του αγρού με βάση χωρικά και χρονικά σταθερές ζώνες διαχείρισης, δηλαδή περιοχές του αγρού που χαρακτηρίζονται από κοινά εδαφολογικά ή αγρονομικά χαρακτηριστικά. Ο απώτερος σκοπός της γεωργίας ακριβείας είναι η εφαρμογή μεταβλητών καλλιεργητικών φροντίδων για κάθε τμήμα του αγρού, ανάλογα με τις πραγματικές του ανάγκες (διαφοροποιημένη διαχείριση).

Το βασικό σημείο της γεωργίας ακριβείας είναι η βελτιστοποίηση της εφαρμογής ίσης ποσότητας λιπασμάτων σε ένα ολόκληρο χωράφι. Η γεωργία ακριβείας προτάσσει τη μέτρηση των διακυμάνσεων της καλλιέργειας εντός του αγρού και την προσθήκη σε κάθε σημείο του της ενδεδειγμένης ποσότητας λιπάσματος.
Η πρόοδος της γεωργίας ακριβείας τα τελευταία έτη στηρίχθηκε στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων και της πληροφορικής, στη βελτίωση της ακρίβειας των συστημάτων γεωργραφικού εντοπισμού (GPS) και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αισθητήρων μέτρησης, που κατέστησαν δυνατή τη χαρτογράφηση διάφορων παραμέτρων της καλλιέργειας (έδαφος, βλάστηση, παραγωγή κ.λπ.).

ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Η νέα τάση είναι η έξυπνη γεωργία, με την οποία οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, όπως smartphones και tablets, για πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση του εδάφους και των φυτών, το έδαφος, το κλίμα, τον καιρό, τη χρήση πόρων, το ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα και όχι στη διαίσθησή τους. Αυτή η νέα προσέγγιση, γνωστή και ως ψηφιακή γεωργία, περνά από την απλή διαθεσιμότητα δεδομένων στη δημιουργία αξιόπιστης ευφυΐας των γεωργικών συστημάτων μέσα από τις δυνατότητες που δίνουν η μηχανική μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αξονες δράσης του «γαστρονομικού DMO» θα ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου branding εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας, με αξιοποίηση μεθόδων storytelling, «συστηματοποίηση» γαστρονομικών προγραμμάτων και σημάτων και ένα ενιαίο και ταυτόχρονα τοπικά διαφοροποιημένο marketing του ελληνικού προϊόντος.

Η διασύνδεση της αγροδιατροφής και του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σε κεντρικό επίπεδο, προτείνονται η διαμόρφωση ενός στρατηγικού εθνικού σχεδίου διασύνδεσης και προώθησης του εθνικού brand και η διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την αντιμετώπιση των άλυτων ζητημάτων. Σε περιφερειακό επίπεδο, υποστηρίζεται ότι μέσω της ενδυνάμωσης των αγροδιατροφικών συμπράξεων μπορούν να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας προσαρμοσμένων πακέτων «all inclusive», που να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα ποσοστά κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, καθώς και της σύνδεσης της γαστρονομίας με άλλες μορφές θεματικού τουρισμού (π.χ., πολιτιστικό, θρησκευτικό). Τέλος, σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσε να εξεταστεί ένα πρόγραμμα δημιουργίας πωλητηρίων και προθηκών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ή δράσεις σύνδεσης των γαστρονομικών εμπειριών με τη νεανική επιχειρηματικότητα.

* Kαθηγητής Δερματολογίας, νομικός,
πρόεδρος της Ιπποκρατείου Aκαδημίας
Iαματικής Iατρικής, πρόεδρος Παγκόσμιας
Aκαδημίας Kινεζικής και Συμπληρωματικής
Iατρικής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 23/5/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ