Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς 50% σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουνίου, κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–ΕΕ. Η ανακοίνωση έγινε πρώτα μέσω του Truth Social και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με τον ίδιο να τονίζει ότι «δεν επιδιώκει συμφωνία» και ότι είναι ώρα να εφαρμοστεί «το δικό του παιχνίδι».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς, κάλεσε σε αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ εργάζεται «με καλή πίστη» για μια συμφωνία «βασισμένη στον σεβασμό και όχι στις απειλές». Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη να προστατευτεί η σταθερότητα των διμερών εμπορικών σχέσεων.
ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν με πτώση – ο δείκτης στο Παρίσι έκλεισε στο -1,65% και στη Φρανκφούρτη στο -1,54% – ενώ η Wall Street δεν παρουσίασε ιδιαίτερες αναταράξεις. Επίσης, ο πρόεδρος Τραμπ στοχοθέτησε την Apple, απειλώντας με επιπλέον δασμούς 25% αν δεν κατασκευάζει τα iPhone εντός ΗΠΑ. Παρόμοιες προειδοποιήσεις απευθύνθηκαν και προς την κορεατική Samsung και άλλους κατασκευαστές.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ
Η πρόταση του Τραμπ για επιστροφή της παραγωγής iPhone στις ΗΠΑ κρίθηκε μη ρεαλιστική από αναλυτές. Ο Ντάνιελ Άιβς της Wedbush εκτίμησε ότι θα απαιτούνταν έως και 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί τέτοια μεταφορά, κάτι που θα οδηγούσε και σε σημαντικές αυξήσεις τιμών.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν τις απειλές, με τον Γάλλο υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου να δηλώνει πως τέτοιες κινήσεις «δεν βοηθούν» και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει ότι πρόκειται για μια κρίση που ζημιώνει και τις δύο πλευρές.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Οι ΗΠΑ υπολογίζουν έλλειμμα 235 δισ. δολαρίων με την ΕΕ στο εμπόριο αγαθών για το 2024, όμως η Κομισιόν επισημαίνει ότι όταν υπολογιστούν και οι υπηρεσίες, το έλλειμμα περιορίζεται στα 57 δισ. δολάρια.
ΤΑΚΤΙΚΗ Ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ;
Αναλυτές ερμηνεύουν τις δηλώσεις Τραμπ ως διαπραγματευτικό ελιγμό, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμπορικές συνομιλίες. Η Capital Economics σχολίασε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται δυσαρεστημένες από την ευρωπαϊκή πρόταση για αμοιβαία μείωση δασμών και όχι μονομερή από πλευράς ΕΕ, ενώ δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για τον ψηφιακό τομέα.
Οι υφιστάμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 12,5%, εκ των οποίων το 10% επιβλήθηκε πρόσφατα, από την επανεκλογή Τραμπ.