Η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, ακολουθώντας τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οπως αναφέρει το NewsNetwork, η Ευρωπαϊκή Ενωση Γάλακτος (EDA) και η Arla Foods διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών, μέσω εργαλείων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ενα τέτοιο εργαλείο είναι το FarmAhead™ Check, το οποίο μετρά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό γάλακτος και παρέχει καθοδήγηση για βελτιώσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταμοιβή για βιώσιμες πρακτικές.
Η έννοια της βιωσιμότητας δεν περιορίζεται μόνο στο κλίμα, αλλά περιλαμβάνει κυρίως την ευημερία των ζώων, την ποιότητα ζωής των αγροτών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερο προβάδισμα δίνεται στην καλή διαχείριση της διατροφής και της ευημερίας των ζώων, της κοπριάς και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τον περιορισμό των εκπομπών. Παράλληλα, προωθούνται καινοτόμες τεχνικές αναπαραγωγής και διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου για την κυκλική χρήση των πόρων.
Η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις θεωρείται ζωτικής σημασίας, όχι μέσω περιοριστικής νομοθεσίας, αλλά με δημιουργία ευέλικτων πλαισίων δράσης, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Τέλος, η καινοτομία, κυρίως μέσω της τεχνολογίας, συμβάλλει στον ακριβέστερο εντοπισμό προβλημάτων υγείας των ζώων, ενισχύοντας τόσο την πρόληψη ασθενειών όσο και την αποδοτικότητά τους.
Η μετάβαση σε μια βιώσιμη γαλακτοβιομηχανία απαιτεί τεχνογνωσία και διαρκή προσαρμογή στις ανάγκες του περιβάλλοντος και κυρίως των ζώων, αλλά και αρμονική συνεργασία των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025)