Ανοίγει ο δρόμος για το Λονδίνο για τη Metlen

Η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης Metlen Energy & Metals, με Ευάγ. Μυτιληναίο και Fairfax συμμετέχοντες, μετατρέπει τον όμιλο σε παίκτη διεθνών προδιαγραφών.

Τον δρόμο για την εισαγωγή στο London Stock Exchange και την παράλληλη δευτερογενή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανοίγει η δημόσια πρόταση της Metlen PLC για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης Metlen Energy & Metals.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Κύριοι στόχοι της δημόσιας πρότασης είναι να αντικατοπτριστούν κατά τρόπο ουσιαστικό και πιο ακριβές η διεθνής διάσταση και το διεθνές αποτύπωμα του ομίλου, να υποστηριχθεί ο μετασχηματισμός, να διευρυνθεί η πρόσβαση διεθνών επενδυτών, μέσω της πρωτογενούς εισαγωγής του ομίλου στο μεγαλύτερο και με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα χρηματιστήριο της Ευρώπης, να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπορευσιμότητα και να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση του ομίλου στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος/βασικός μέτοχος, με ποσοστό 21,59% του μ.κ.) και η Fairfax (με 6,42%) δήλωσαν ήδη συμμετοχή στη σχετική διαδικασία.

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Αίσθηση έκανε στην αγορά η έκθεση του Edison Group, με τους αναλυτές του λονδρέζικου οίκου να αναθεωρούν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Metlen στα 60 ευρώ (από 49 ευρώ), διατηρώντας τη σύσταση για «αγορά» (buy). Η βαρύτητα του οίκου έχει τη σημασία της, καθώς την τελευταία 10ετία οι τέσσερις κορυφαίες μετοχές/εισηγμένες με υπεραπόδοση, από τον FTSE250, είναι πελάτες του Edison Group. Ερχεται, δε, να συμπληρώσει τη στοχοθεσία των 62 ευρώ, που από τις 16 Μαΐου είχε δώσει η Morgan Stanley και των 61 ευρώ της NBG Securities λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Μαΐου.

Η ομάδα αναλυτών του Edison Group έρχεται να δώσει και αυτή ψήφο εμπιστοσύνης στον σχεδιασμό που ανακοίνωσε η διοίκηση της Metlen για αύξηση της κερδοφορίας σε μεγέθη των 2 δισ. το 2028. Σύμφωνα με την έκθεση, έπειτα από δύο απολύτως επιτυχημένους μετασχηματισμούς τα τελευταία οκτώ έτη η διοίκηση είναι σε θέση να κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Πλέον συμπεριλαμβάνει στις εκτιμήσεις της τόσο την οργανική ανάπτυξη (critical raw materials, circular metals κ.λπ.) όσο και την ενδυνάμωση των υπαρχουσών πυλώνων κερδοφορίας (ΑΠΕ, Ελληνικό Utility, Αλούμινα/Αλουμίνιο). Παράλληλα «καλώς ορίζει» την ελληνική πολυεθνική, αναδεικνύοντας τα θετικά της ένταξης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναφέροντας πως το μέγεθος της εταιρίας την καθιστά με βεβαιότητα «εντάξιμη» στον FTSE 100 (σε θέση ψηλά μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών). Με ό,τι θετικά μπορεί να σημαίνει η συμμετοχή μίας εταιρίας στον σημαντικότερο χρηματιστηριακό ευρωπαϊκό δείκτη και για πολλούς fund managers τρίτο πιο ισχυρό μετά τους S&P500 και DJIA της Wall Street. Κάτι σαν… κάρτα εισόδου στην κατηγορία των κορυφαίων, των διεθνών αγορών, με ανάλογο ακροατήριο και δυνητικό επενδυτικό κοινό τρισ. δολ.

Τη μετάβαση στο Λονδίνο την επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, λέγοντας: «Η σχετική διαδικασία δεν γίνεται για να δουν (διοίκηση και μέτοχοι) απλά τη μετοχή να ανεβαίνει, αλλά για να βρεθεί και να καθιερωθεί στις οθόνες όλου του κόσμου…». «Είναι μια διαφορετική γενική συνέλευση, καθώς έχουμε πατήσει το κουμπί για primary listing στο χρηματιστήριο του Λονδίνου» είχε σημειώσει τότε, αρχές Ιουνίου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σηματοδοτώντας το άνοιγμα ακόμα μιας 30ετίας, αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Η 30ετία (1995-2025) είναι αυτή που στη διάρκειά της οι μέτοχοι στήριξαν τη διοίκηση, την εταιρία σε κάθε δυσκολία και περιπέτεια όλα αυτά τα χρόνια, που δεν ήταν όλα εύκολα. «Αυτά που λέμε τα κάνουμε…», η δέσμευση προς τους μετόχους, με τον ίδιο να στέλνει έμπρακτα μήνυμα της εμπιστοσύνης του στις προοπτικές της Metlen. Για πρώτη φορά στα χρονικά της… Σοφοκλέους, βασικός μέτοχος, επιχειρηματίας δεσμεύεται πως για τα επόμενα τρία χρόνια η αμοιβή του θα είναι ένα ευρώ ανά έτος, ενώ για τη συνέχεια θα αμειφθεί με το 5% της διαφοράς της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης με εκείνη που θα «τιμολογείται» τότε.

Το big deal με την κινεζική Jinko Solar στον τομέα των ΑΠΕ

Η μετάβαση στο Λονδίνο γίνεται μεθοδικά και με ενέργειες που διαμορφώνουν εδραία βάση: επένδυση 500 εκατ. στην ανάκτηση μετάλλων, νέα προϊόντα όπως, λ.χ., το πρόγραμμα Picasso, που εισήγαγε η Protergia προκαλώντας… blitzkrieg στην εγχώρια αγορά, η περαιτέρω αναβάθμιση του «αμυντικού βραχίονα» (ΜΕΤΚΑ) με νέες επενδύσεις στον Βόλο, η ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης όλων των έργων στην Αυστραλία. Και μόλις τελευταία (την περασμένη Τρίτη) η ανακοίνωση νέων projects για δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά μπαταριών. Επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 3 GWh, από τη Χιλή και την Ελλάδα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές ευρωπαϊκές αγορές.
Η τελευταία ενέργεια αφορά συμφωνία προμήθειας μπαταριών από την κινεζική Jinko Solar και εντάσσεται στην περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς χαρτοφυλακίου του ομίλου. Μεγέθυνση που συμπεριλαμβάνει από τις ταχύτατα αναδυόμενες ενεργειακές αγορές, λ.χ., της Λατινικής Αμερικής μέχρι τις μεγάλες και ώριμες ευρωπαϊκές, όπως της Μ. Βρετανίας και της Ιταλίας, όπου έχει ήδη παρουσία.

Στόχος της M Renewables να έχει «βάλει στην πρίζα» συστήματα αποθήκευσης 1,6 GWh διεθνώς μέχρι το τέλος του 2025 και καλοκαίρι του 2026 συνολική ισχύ μεγαλύτερη των από 3 GWh. Portfolio, τόσο για λογαριασμό πελατών όσο και στο πλαίσιο του asset rotation, πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Πρακτικά, μέσω αυτού, η διοίκηση από τα έσοδα projects που πουλάει χρηματοδοτεί τα νέα, επί της ουσίας εξασφαλίζοντας την αυτοχρηματοδότηση ενός παγκόσμιου green χαρτοφυλακίου, που, ήδη, ξεπερνάει τα 11 GW.

Oι μπαταρίες αυτές θα είναι όλων των ειδών. Από standalone, «behind the meter», που συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά και στις οποίες αποθηκεύεται μέρος της παραγωγής των ηλιακών σταθμών, αλλά και μπαταρίες σε πάρκα οι οποίες απορροφούν ενέργεια και από το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς επίσης υβριδικά έργα. Εμφανής η λογική της όσο το δυνατόν ευρύτερης γεωγραφικής διασποράς, με παρουσία σε όλα τα είδη αποθήκευσης ενέργειας, του «ιερού δισκοπότηρου» για τον ευρύτερο κλάδο τα επόμενα χρόνια. Η Χιλή, από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές διεθνώς, είναι ήδη στη δεύτερη φάση της πράσινης μετάβασης. Αγορά όπου χάρη στην αποθήκευση η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι σταθερή, δηλαδή δεν χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα (base load φορτία). Πολύ μπροστά η χώρα της Λατινικής Αμερικής από την Ελλάδα, όπου η εγχώρια αγορά είναι, ακόμη, στην πρώτη φάση, πρακτικά… μονοκαλλιέργεια, με αυξημένη αστάθεια και συχνές περικοπές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/6/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ