Ηλεκτρονικά και με σειρά υποβολής οι αιτήσεις. Ο χρόνος πιέζει, καθώς ο προϋπολογισμός των 120,25 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντληθεί γρήγορα
Μία καταιγίδα επιδοτήσεων από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί από την άλλη εβδομάδα, απαιτώντας εγρήγορση από τους ενδιαφερομένους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις θα ισχύει σειρά προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων. Η αρχή γίνεται από τη Δευτέρα, με τις αιτήσεις για επιδότηση έως 65% σε υφιστάμενες επιχειρήσεις με έδρα την Αττική ή τα νησιά του Αργοσαρωνικού (πρόγραμμα «Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων για την προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και ανάκαμψη στην Αττική») και εν συνεχεία ενεργοποιείται το βαρύ πυροβολικό του προγράμματος «Εξωστρέφεια».
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πολλά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Δίκαιης Μετάβασης» και δεν καλύπτουν μόνο τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, αλλά και πολλά μικρά νησιά του Αιγίου. Πολλές άλλες τοπικές επιδοτήσεις αφορούν στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τρέχουν μία σειρά από σχήματα χρηματοδοτήσεων αλλά και στήριξης του κόστους απασχόλησης.
«Η ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων για την προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και ανάκαμψη στην Αττική» αρχίζει τη Δευτέρα, με προϋπολογισμό 120,25 εκατ. ευρώ, και με πίεση χρόνου, αφού θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις που θα υποβληθούν.
Στοχεύει στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, για τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την αναβάθμιση των προϊόντων, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων τους, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής τους, μέσω αξιοποίησης και ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών, μεθόδων και εργαλείων, καθώς και υποδομών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.
Η περίοδος υποβολής αρχίζει από 30/6/2025, ώρα 15.00 και έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) https://opske.gr/.
ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ
Καλύπτονται επενδυτικά σχέδια επιλέξιμων ΚΑΔ δραστηριότητας. Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Το ποσοστό της επιχορήγησης μπορεί να αυξηθεί έως το 65%. Αναλυτικά μπορεί να αυξηθεί κατά 10% της δημόσιας επιχορήγησης, εφόσον περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο δαπάνες εξοπλισμού GREEN (σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνόλου), και επιπλέον κατά 5%, εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στα νησιά του Αργοσαρωνικού (Δήμος Αγκιστρίου, Δήμος Αίγινας, Δήμος Κυθήρων, Δήμος Πόρου, Δήμος Σαλαμίνας, Δήμος Σπετσών, Δήμος Υδρας) ή στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.
Απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στην Αττική. Δηλαδή, σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, επίσης, να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, να έχουν δύο τουλάχιστον θέσεις εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής, ενώ το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών (κωδικός 500 του φορολογικού εντύπου Ε3) που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 30.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα εξαρχής και δεν μπορούν να υποβληθούν και να ενταχθούν στην εν λόγω δράση. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου και, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
I. Κτίρια και εγκαταστάσεις. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης – εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος (δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης»/GREEN). Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε. (πρότυπα χωρών προορισμού).
2. Συμπληρωματικά ενισχύονται δαπάνες για: μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, λογισμικό, προβολή, προώθηση και δικτύωση, ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, υπηρεσίες συμβούλων, υπηρεσίες μελετών ανάπτυξης προϊόντων/διεργασιών, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, έμμεσες δαπάνες.
Πληροφορίες δίδονται από την ΕΥΔ προγράμματος Αττική (http://www.pepattikis.gr/), αλλά και από την ΕΛΑΝΕΤ (http://www.elanet.gr).
Ξεκλειδώνει το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Επιχειρήσεων»
Με αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που προδημοσιεύτηκε προωθείται η προκήρυξη για την «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει δέσμευση του επενδυτή να αυξήσει κατά συγκεκριμένο ποσοστό τις εξαγωγές του με την επένδυση που θα διενεργήσει, προκειμένου να λάβει την επιδότηση.
Η δράση έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ΚΑΔ Μεταποίησης και συνοδευτικών υπηρεσιών. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις και να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, ο οποίος να αφορά προϊόντα που η επιχείρηση επιθυμεί να προωθήσει μέσω της συμμετοχής της στις εμπορικές εκθέσεις.
Πρέπει, επίσης, να αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα με ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών, να προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν ή μεταποιούν ή προτίθενται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα εντός του χρόνου υλοποίησης του σχεδίου, αλλά και να έχουν μία τουλάχιστον θέση εξαρτημένης εργασίας.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στα 80.000 ευρώ, με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 200.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις μήνες. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες προσωπικού, εξοπλισμού, για παροχή υπηρεσιών, λογισμικού, προβολής, προώθησης και δικτύωσης, αλλά και έμμεσες δαπάνες. Θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.
Η λίστα με τα προγράμματα που τρέχουν και οι ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα
Μία σειρά από εθνικής εμβέλειας αλλά και περιφερειακά προγράμματα «τρέχουν» χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Πολλά από αυτά συνδέονται με τις δράσεις απολιγνιτοποίησης και είναι τα εξής:
– Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από νέες και υπό σύσταση ΜμΕ.
– Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από υφιστάμενες ΜμΕ.
– Αφετηρία καινοτομίας και εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
– Κλειδί προόδου: Καινοτομία, εξωστρέφεια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
– Επιχειρηματική ανάκαμψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
– Επιχειρηματική εκκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
– Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στα ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
– Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης στα ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
– Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
– Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης στα ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
– Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜμΕ για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
– Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη των νέων ηλικίας 18-29 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.
– Ταμείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
– Ενίσχυση της ίδρυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 «Επιχειρώ πράσινα».
– Ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 «Επιχειρώ Πράσινα».
Επίσης τρέχει το Helios+ Ολοκληρωμένες δράσεις ένταξης πολιτών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας, αλλά και δράση για την ενίσχυση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ανάλογη δράση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στο πεδίο της απασχόλησης τρέχουν, επίσης, τα εξής προγράμματα:
– Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επαγγελματική ανάπτυξη και ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών.
– Συμβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση και πιστοποίηση στο αντικείμενο του ψηφιακού μάρκετινγκ για ανέργους έως 29 ετών σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού.
– Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας.
– Ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης στην απασχόληση για ανέργους (δράσεις συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης) στο Βόρειο Αιγαίο.
– Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις συμβουλευτικής υποστήριξης κατάρτισης και πιστοποίησης για επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας (Δυτ. Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο, Κρήτη, Στ. Ελλάδα).
– Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης για την επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας (Αττική και Νότιο Αιγαίο).
– Ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης στην απασχόληση για ανέργους (δράσεις συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης) στις περιοχές ΔΑΜ.
Πρεμιέρα για το Ταμείο Πατεντών και τις ερευνητικές βάσεις – Ποιες δράσεις έρχονται
Στα προγράμματα που είναι στα «σκαριά» για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται η επιδότηση αυτοαπασχολούμενων, το Ταμείο Πατεντών, αλλά και τα Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME) και η ενίσχυση ερευνητικών υποδομών.
Αναλυτικά ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα:
* Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες-στόχου. Πτυχιούχοι που ιδρύουν νέα επιχείρηση και θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.
* Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 ετήσιων μονάδων εργασίας. Υφιστάμενες επιχειρήσεις 20-50 ατόμων που θα χρηματοδοτούνται με 30 εκατ. ευρώ.
*Ταμείο Πατεντών (Patent Fund). Χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατοχύρωση εφευρέσεων και την εμπορευματοποίησή τους μέσω της χρηματοδότησης του Minimum Viable Product. Χρηματοδότηση με 41,4 εκατ. ευρώ μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.
* Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών. Αναμένεται να ωφεληθούν επιχειρήσεις (φορείς, χρήστες) προκειμένου να βελτιώσουν σχεδιαστικές ικανότητες και αναπτυξιακές δεξιότητες σε θέματα ημιαγωγών, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση και στις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές για τους ημιαγωγούς.
* Κέντρα Ικανοτήτων. Υποστήριξη ΜμΕ με δράσεις που προωθούν την καινοτομία (συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών/φορέων του Κέντρου Ικανοτήτων). Προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ.
* Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών. Ερευνητικοί φορείς των οποίων οι προτάσεις υποστήριξης Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών (σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΓΓΕΚ) θα εγκριθούν και θα ενταχθούν στον Εθνικό Οδικό Χάρτη για την περίοδο 2021-27. Επιδότηση με 120 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/6/2025)