Μπήκε στη φετινή λίστα «AI Top-50», του «Forbes». Οι σφοδρές αντιδράσεις από τη βιομηχανία του θεάματος για την «εισβολή» της τεχνολογίας στα… χωράφια ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Μεγάλες ανατροπές φαίνεται να φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και στην παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος, μια αγορά με… μυθικούς τζίρους και πάρα πολύ μεγάλη λάμψη, στην οποία βάζει «φωτιές» ένας Ελληνας startupper, ο Αναστάσης Γερμανίδης.
Το όνομά του γνωστό όχι μόνο στους μυημένους του νεοφυούς οικοσυστήματος, αλλά σε πολύ ευρύτερη κλίμακα, λόγω και του αντικειμένου της Runway, με εξειδίκευση στο λογισμικό επεξεργασίας βίντεο και εικόνας.
«Οπλο» της η παραγωγή ταινιών με αξιοποίηση της Α.Ι., με CTO και συνιδρυτή της τον κ. Γερμανίδη, απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών, ο οποίος σπούδασε Πληροφορική στο Wesleyan University στην Αμερική και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο New York University «για την εξερεύνηση νέων τεχνολογιών με δημιουργικό τρόπο».

Σε γενικότερο βαθμό η «εισβολή» της Τ.Ν. στα… χωράφια των ηθοποιών-σταρ, των διάσημων σκηνοθετών και των πάμπλουτων μεγαλοπαραγωγών σήμανε συναγερμό, ακόμα και στο Χόλιγουντ, τη «Μέκκα του θεάματος», από όπου οι αντιδράσεις είναι πολλές και… σφοδρές για όσους το τολμούν, όπως διαβάζουμε και σε δημοσιεύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ενδεικτικά, σε εκτενές άρθρο του για την Τ.Ν. το «Forbes» γράφει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «εργαλεία» όπως αυτά της Runway και του Midjourney βρέθηκαν αντιμέτωπα και νομικά με μια ομάδα καλλιτεχνών το 2023, ενώ και η Elevenlabs, η οποία αναπτύσσει εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία κλωνοποιημένων φωνών, έχει δεχθεί αγωγές από ηθοποιούς.
Προηγήθηκαν οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις από περίπου 65.000 ηθοποιούς του Χόλιγουντ και η διακοπή των παραγωγών, με αίτημα την καταβολή υψηλότερων αμοιβών εν μέσω πληθωρισμού και την αυστηροποίηση των κανονισμών σχετικά με τη χρήση της Α.Ι., έχοντας τη στήριξη συναδέλφων τους όπως οι αστέρες Μέριλ Στριπ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ματ Ντέιμον, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Νικόλ Κίντμαν, Ράιαν Ρέινολντς, με δωρεές άνω του 1 εκατ. δολ. υπέρ του αγώνα τους.
Από εκεί και πέρα το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Εκ μέρους της Runway αναπτύσσεται μια αξιοθαύμαστη δυναμική. Γιατί σίγουρα δεν θεωρείται μόνο σπάνιο, μάλλον είναι μοναδικό, η startup ενός tech expert ελληνικής καταγωγής να συμπεριλαμβάνεται στις πιο καλά χρηματοδοτημένες εταιρίες του κλάδου της σε όλο τον κόσμο!
Οποιος γνωρίζει περισσότερα για τον χώρο, κοιτάζοντας τη φετινή σχετική λίστα του αμερικανικού «Forbes» «AI Top-50» σταματάει στα… 545 εκατ. δολ. που έχει αντλήσει ως κεφάλαια από ισχυρούς διεθνείς επενδυτές, αθροιστικά, με έτος ίδρυσής της το 2018 και έδρα τη Νέα Υόρκη, και διαπιστώνει ότι αυτόματα κατατάσσεται πολύ ψηλότερα στην ιεραρχία. Η δε αποτίμησή της εκτοξεύτηκε πάνω από τα 3 δισ. δολ., άρα θεωρείται «μονόκερος», και διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα έπειτα από φετινό χρηματοδοτικό γύρο ύψους 308 εκατ. δολ.
«ΘΑ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ»
Η περιγραφή της δραστηριότητας της startup του Αναστάση Γερμανίδη στο «Forbes»… τρομάζει: «Φώτα, κάμερα, Runway. Φανταστείτε να μειώνετε τον χρόνο επεξεργασίας βίντεο από πέντε ώρες σε πέντε λεπτά. Αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα γραφικών στο The Late Show, με τον Stephen Colbert, με τη Runway, μια startup αξίας άνω των 3 δισ. δολ., σύμφωνα με το PitchBook.
Τα εργαλεία εικόνας και βίντεο με Τεχνητή Νοημοσύνη της Runway επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν εικόνες και βίντεο εν κινήσει. Ο ειδικός οπτικών εφέ Evan Halleck χρησιμοποίησε τη Runway για να βοηθήσει με τη ροκ σκηνή στη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία “Everything Everywhere All at Once”. Τα μοντέλα της επιτρέπουν στους πελάτες να εξερευνήσουν έναν άπειρο αριθμό παραλλαγών, από αλλαγές τοποθεσίας και προσαρμογές φωτισμού έως αναδιαμορφώσεις ενός χαρακτήρα».
«Θα μπορούν να γυριστούν ολόκληρες ταινίες με Τεχνητή Νοημοσύνη, κάποιοι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, και λογικό είναι να αντιδρούν. Κάποια επαγγέλματα, και δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε όσα συσχετίζονται με την αγορά του θεάματος, θα κινδυνέψουν να εξαφανιστούν. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα από αυτό που έρχεται. Η Ευρώπη είναι πίσω. Στην Αμερική τα πράγματα τρέχουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες» είπε στην «DEALnews» ισχυρό στέλεχος, με ελληνικές «ρίζες», μεγάλου VC από τις ΗΠΑ που χρηματοδοτεί νεοφυείς εταιρίες και βεβαίως δεν αρνήθηκε ότι η Runway είναι από τις πιο γνωστές startups αυτού του χώρου.
Η ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ… ΚΟΣΜΟΥ
Η αρχή έγινε με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας με δυνατότητα να παράγει, με χρήση Α.Ι., σε διάστημα λιγότερο των δύο λεπτών, με μια σύντομη περιγραφή, σκηνή από μία ταινία μικρού μήκους, από ένα βιντεοκλίπ ή μια διαφημιστική καμπάνια (text to video).
Σε σχέση με τη νέα χρηματοδότηση που έλαβε η Runway, τα στελέχη της τη χαρακτηρίζουν ορόσημο για την πορεία της, με επόμενο βήμα της ανάπτυξής της τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος μέσων με «παγκόσμιους προσομειωτές».
Μάλιστα, ο κ. Γερμανίδης και οι συνέταιροί του, οι Χιλιανοί Kρίστομπαλ Βαλενζουέλα και Αλεχάντρο Ματαμάλα, ανακοίνωσαν την επέκταση του Runway Studios, του πρώτου στο είδος του στούντιο ταινιών και κινούμενων σχεδίων Τεχνητής Νοημοσύνης, παραγωγής πρωτότυπου περιεχομένου, βασισμένης στα τελευταίας τεχνολογίας μοντέλα θεμελίωσης, στα οποία πρωτοστάτησε η ερευνητική της ομάδας. Αναφέρουν επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ότι πρόσφατα «αποκάλυψαν» το Gen-4, τη σειρά μοντέλων A.I. επόμενης γενιάς για παραγωγή πολυμέσων και παγκόσμια συνέπεια. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, οι εξελίξεις αυτές δεν είναι απλώς σταδιακές βελτιώσεις, αλλά αποτελούν τη βάση για μια εντελώς νέα προσέγγιση στα μέσα, ένα οικοσύστημα που βασίζεται σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ικανά να προσομοιώσουν τον κόσμο μας!
Με τη στήριξη των «κολοσσών» General Atlantic, Google, Nvidia
Το καλοκαίρι του 2023 η Runway μπήκε για πρώτη φορά στα «ραντάρ» των τεχνολογικών «κολοσσών» Google, Nvidia και Salesforce, σηκώνοντας τότε κεφάλαια ύψους 141 εκατ. δολ.
Λιγότερο από μια διετία αργότερα, την άνοιξη του 2025, η καινοτόμος startup προσέλκυσε για άλλη μια φορά κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, με την General Atlantic σε ρόλο lead investor σε γύρο Series D, όπου συμμετείχαν επίσης οι Fidelity Management & Research Company, Baillie Gifford, NVIDIA, SoftBank Vision Fund 2 και άλλοι, υφιστάμενοι ή καινούργιοι υποστηρικτές της. Της «χρυσής» φετινής επένδυσης των 308 εκατ. δολ. όχι μόνο ηγήθηκε το αμερικανικό mega fund της General Atlantic, αλλά είναι παράλληλα αυτό που εξαγόρασε πέρσι ποσοστό κοντά στο 30% στη μέχρι πρότινος ελληνική εισηγμένη εταιρία πληροφορικής, εκ των leaders στο business software, την Epsilon Net, με ιδρυτή και επικεφαλής της τον Θεσσαλονικιό Ιωάννη Μίχο. Ελκεται, με λίγα λόγια, το αμερικανικό fund από την ελληνική τεχνογνωσία σε όλα τα μέτωπα…
ΤΖΙΡΟΣ 24 ΔΙΣ. ΔΟΛ.
Τα συνολικά κεφάλαια που έχει λάβει ως χρηματοδότηση η Runway φτάνουν τα 545 εκατ. δολ. και πιθανότητα δεν θα «τελειώσει» εδώ η… ροή του χρήματος, πόσο μάλλον σε μια βιομηχανία, αυτή του θεάματος, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα δισεκατομμυρίων για παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εταιρίες-γίγαντες κ.ά.
Σύμφωνα με έρευνες (Research and Markets), το Χόλιγουντ, η μεγαλύτερη αγορά παραγωγής ταινιών στον πλανήτη, αντιπροσωπεύει το 85% των παγκόσμιων εσόδων και το 2024 «έγραψε» τζίρο 23,44 δισ. δολ., με πρόβλεψη για 34,64 δισ. δολ. το 2033. Ταυτόχρονα, επενδύει 15 δισ. δολ. ετησίως για παραγωγή ταινιών, «εξάγοντας» ψυχαγωγικό περιεχόμενο αξίας 34 δισ. δολ. και συνεισφέροντας πάνω από 49 δισ. δολ. στην οικονομία των ΗΠΑ!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/6/2025)