Θετικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις και αξιολογούν τις τελευταίες ενδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές προοπτικές. Η προσοχή στρέφεται στις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον, καθώς και στα σχόλια των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ
Ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,43%, αγγίζοντας τις 542,55 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 8.824 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,52% στις 23.798 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,58% στις 7.707 μονάδες. Αντίστοιχα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνουν άνοδο 0,59% και 0,69% αντίστοιχα.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΙ
Η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών παραμένει σταθερή. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να μην παρατείνει περαιτέρω την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει μονομερώς νέους δασμούς, περιλαμβανομένων και χωρών όπως η Ιαπωνία. Οι εξελίξεις αυτές τροφοδοτούν τις προσδοκίες των αγορών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε πως ενδεχομένως να είχαν ήδη μειωθεί τα επιτόκια, αν δεν υπήρχε η επιρροή των δασμών στην οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος των εμπορικών πολιτικών στον πληθωρισμό αναμένεται να αποτυπωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Στην Ευρωζώνη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%, εναρμονισμένου με τον στόχο της ΕΚΤ. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Παράλληλα, παρατηρείται πίεση στο δολάριο, το οποίο διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί στις 96,744 μονάδες, ενώ η ισοτιμία με το ευρώ προσεγγίζει επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το 2021. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μιας περαιτέρω ενίσχυσης του ευρώ, ιδίως αν ξεπεράσει το επίπεδο των 1,20 δολαρίων.