Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου: Στη σκιά μεθοδεύσεων η ακύρωση του διαγωνισμού

Όργιο φημών για παρεμβάσεις «οικογενειακού χαρακτήρα» με τις «πλάτες» του Μαξίμου. Παραμένουν αδιάφοροι οι επενδυτές.

Με στόχο να ενταχθεί στα «θετικά νέα» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο νέος διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου (ΟΙΚΜ).

Του Νάσου Χατζητσάκου

Θα πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα αξιοποίησης του, μετά τον αρχικό διεθνή διαγωνισμό ο οποίος ακυρώθηκε μέσα σε ένα όργιο φημών για πιέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις «οικογενειακού χαρακτήρα», με τις «πλάτες» του Μαξίμου. Μάλιστα, λίγο πριν βγει στον «αέρα» η νέα προκήρυξη, και με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκαλύπτει έναν κρατικό μηχανισμό – «τσιφλίκι» ημετέρων με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, στο παρασκήνιο ήδη γίνεται λόγος για περαιτέρω μεθοδεύσεις.

Μέσα σε αυτό το δύσοσμο περιβάλλον, φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι η αξιοπιστία της χώρας φθείρεται διαρκώς. Είναι εξόφθαλμοι πλέον οι λόγοι για τους οποίους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη για κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό, παραμένει μεταξύ των ουραγών της ΕΕ στις επενδύσεις.

Η ΕΟΙ

Στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο το ΟΙΚΜ έχει περιέλθει από το 2014, η σύνταξη του κειμένου της καινούργιας προκήρυξης φαίνεται ότι ολοκληρώνεται. Το περιεχόμενο της, όπως ακούγεται έντονα σε πολιτικούς κύκλους, φαίνεται ότι διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζει τον κυρίαρχο ρόλο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας (ΕΟΙ) στο Κέντρο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αναμένεται να προωθηθεί η υποχρεωτική χρήση του ΟΙΚΜ για αθλητική ιππασία και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η «θεσμοθετημένη» παρουσία της Ομοσπονδίας και η καθοριστική επιρροή της στη λειτουργία του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου.
Στην ηγεσία της ΕΟΙ, σημειωτέον, είναι ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ως πρώτος αντιπρόεδρος.

Η Ομοσπονδία είχε ταχθεί εξαρχής ανοιχτά κατά της μοναδικής προσφοράς που είχε υποβληθεί στον αρχικό -διεθνή- διαγωνισμό του 2022, η οποία προερχόταν από την Aplekton Holdings Co. Limited (συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη). Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε εφάπαξ τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ για μίσθωση 40 ετών (το ποσό θα αναπροσαρμοζόταν κάθε χρόνο με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).

Ομως, παρά την έγκριση από το ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δέχτηκε πυρά από την ΕΟΙ και κυβερνητικούς παράγοντες για το τίμημα και για το περιεχόμενο του σχεδίου αξιοποίησης, το οποίο προέβλεπε τη μετατροπή του χώρου σε «Θεματικό Πάρκο – Αναψυχή», με τη διατήρηση της ιππασίας σε ένα τμήμα του ΟΙΚΜ. Η συνέχεια είναι γνωστή: Το ειδικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) απορρίφθηκε, το 2024, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με το σκεπτικό της απόφασης να επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο αλλοίωσης του χαρακτήρα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου και ο διεθνής διαγωνισμός οδηγήθηκε μέσα από περίεργες διαδικασίες σε ακύρωση.

Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έμοιαζε σαν να ήταν «υποστηρικτική» στις πιέσεις που άσκησε με αυτόν τον στόχνο η Ομοσπονδία, κατά της μοναδικής προσφοράς που είχε υποβληθεί και είχε γίνει αποδεκτή. Η ΕΟΙ πέτυχε επί της ουσίας την ακύρωση του διαγωνισμού και κέρδισε την προσωρινή παραχώρηση του ΟΙΚΜ, χωρίς… κανένα αντίτιμο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποιος σοβαρός επενδυτής θα ρισκάρει να τοποθετήσει σε μια χώρα στην οποία ακόμα και διεθνείς διαγωνισμοί φαίνεται ότι ακυρώνονται μέσα σε ένα βράδυ επειδή δεν προωθούν τα συμφέροντα ημετέρων της κυβέρνησης;

Η απάντηση βρίσκεται ήδη στους πίνακες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα παραμένει στην ουρά των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, πιο κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, με επενδυτικό κλίμα να είναι διαβρωμένο από πολιτικές παρεμβάσεις, εξυπηρετήσεις και ακυρώσεις οι οποίες φυσικά και δεν πείθουν κανέναν για το περίφημο «φιλοεπενδυτικό προφίλ» της χώρας.

ΠΗΓΗ: dimokratia.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ