Η ΕΚΤ προειδοποιεί: Αυξάνεται η εξάρτηση της ΕΕ από αυταρχικά καθεστώτα στο εμπόριο

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα τελευταία 25 χρόνια, οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ έχουν γίνει λιγότερο δημοκρατικοί

Σημαντική προειδοποίηση για τη σταδιακή μεταβολή του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα τελευταία 25 χρόνια, οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ έχουν γίνει λιγότερο δημοκρατικοί, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τις γεωπολιτικές και στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της τάσης.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η ΕΕ αυξάνει τις εμπορικές της συναλλαγές με αυταρχικά καθεστώτα, ενισχύοντας οικονομικά κυβερνήσεις που ενδέχεται να προωθούν επεκτατικές ή αντιδημοκρατικές πολιτικές. Οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν ότι αυτή η οικονομική εξάρτηση μπορεί να εξελιχθεί σε «υπαρξιακή πρόκληση» για την ίδια την Ένωση, ιδίως σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, Claudia Marchini και Alexander Popov, κάνοντας ανασκόπηση του background των εμπορικών εταίρων της ΕΕ, αν και η ΕΕ αποβλέπει στην εφαρμογή μίας οικονομικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η πραγματικότητα δείχνει ότι το εμπόριο με αυταρχικά καθεστώτα έχει αυξηθεί σταθερά από το 1999 έως ότου η ΕΕ επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, παρά τις δεσμεύσεις της, η ΕΕ πράγματι συναλλάσσεται ολοένα και περισσότερο με χώρες που διοικούνται από αυταρχικούς και δικτάτορες” αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις της ΕΚΤ. “Βλέπουμε μια διακοπή αυτής της τάσης μόνο πρόσφατα” σημειώνεται.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ΕΚΤ, το “εμπόριο με δικτάτορες” ισοδυναμεί με τη “δημιουργία κερδών για καθεστώτα που συχνά έχουν μια σαφή επεκτατική και στρατιωτική ατζέντα”. “Τελικά, αυτό μπορεί ενδεχομένως να καταστεί μία υπαρξιακή πρόκληση για την ΕΕ” σημειώνουν.

Το άρθρο, ωστόσο, απορρίπτει το επιχείρημα ότι ευθύνεται η αύξηση του εμπορίου με την Κίνα.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ