Από τις πιο σημαντικές ειδήσεις του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό επιχειρείν θεωρείται και η «επικύρωση» των άμεσα εμπλεκομένων στην εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τον θεσσαλικό όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, που βάζει πλέον πλώρη για τον τζίρο-στόχο του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με ορίζοντα το 2027. Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έχει πλέον υπογραφεί, παραμένει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ουσιαστικά προστίθεται ακόμα ένας κρίκος σε μια αλυσίδα εξαγορών, μέσω των οποίων «χτίστηκε», σε ένα βάθος περίπου τεσσάρων δεκαετιών, η Νο 1 σήμερα δύναμη ενός κλάδου ο οποίος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η επιχείρηση της οικογένειας Σαράντη έχει προ πολλού κερδίσει τον τίτλο της μεγαλύτερης σε οικονομικό μέγεθος ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, καθώς ακόμα και αν τολμήσει κάποιος μια σύγκριση με τη ΦΑΓΕ των Φιλίππου, η συγκεκριμένη έχει μεταφέρει την έδρα της από το 2012, εν μέσω ύφεσης, στο Λουξεμβούργο, ενώ οι πωλήσεις της προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις αγορές του εξωτερικού.

Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, μια οικογενειακή επιχείρηση 3ης γενιάς, έκλεισαν τη χρήση του 2024 με κύκλο εργασιών ύψους 650 εκατ. ευρώ, με ισχυρή κερδοφορία, χωρίς φυσικά να αθροίζονται τα μεγέθη της Δωδώνης (σ.σ.: οι πωλήσεις της υπολογίζονται σε 180 εκατ. ευρώ), αφού το deal των 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δανείων της ηπειρώτικης βιομηχανίας) με τον πωλητή το fund CVC εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη…
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΟΧΗ
Τα θεμέλια του «οικοδομήματος» μπήκαν το καλοκαίρι του 1985, όταν ο Δημήτρης (Τάκης) και ο Μιχάλης Σαράντης ίδρυσαν ένα μικρό τυροκομείο στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και δημιούργησαν την εταιρία ΤΥΡΑΣ (Τυροκομικά Αδερφοί Σαράντη).
Πέρσι, δε, οι γιοι τους, τα πρώτα ξαδέλφια Στέλιος Σαράντης του Δημήτρη και Στέλιος Σαράντης του Μιχάλη, ανέλαβαν τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, με τούς δυο πατεράδες σε ρόλο μετόχων.
Ορόσημο της πορείας τους αποτέλεσε η εξαγορά της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος το 2000, εποχή που το δημιούργημα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και της Αγροτικής Τράπεζας έφθανε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και βγήκε σε πλειστηριασμό.
Ακολουθούν οι εξαγορές των TYROM S.A. στη Ρουμανία και TYRBUL S.A. το 2003 στη Βουλγαρία, κινήσεις οι οποίες συνοδεύθηκαν αργότερα από την είσοδο στην προϊοντική κατηγορία των φρέσκων χυμών, το τσάι του βουνού και τα φυτικά ροφήματα, αλλά και την ίδρυση θυγατρικών στο εξωτερικό, σε Αμερική, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, την περίοδο 2009-2016.
Το 2018-2019 ήρθαν οι θυγατρικές σε Σουηδία, Σκόπια, Αλβανία, Σερβία, Γαλλία, Κύπρο.
Το 2008 ο όμιλος εξαγοράζει τη Ροδόπη, το 2020 παίρνει την τρικαλινή εταιρία αναψυκτικών Κλιάφα και τη Δουμπιά, θυγατρική, τότε, της Οινοποιίας Μαλαματίνα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, ενώ το 2022 αποκτά σε πλειστηριασμό τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ.
Οι συμφωνίες για το 49% της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Κουρούσιης στην Κύπρο, το 100% της United Milk Co, θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία, και φέτος της εταιρίας χυμών Κάμπος Χίου και της Δωδώνη έγιναν κομμάτια του ίδιου «παζλ».
Η τελευταία αναμένεται να λειτουργήσει ως όχημα για την περαιτέρω διεθνή επέκταση του θεσσαλικού ομίλου και αύξηση των εξαγωγών του, με ταυτόχρονη υλοποίηση ενός mega επενδυτικού πλάνου στις αγορές της φέτας και του γιαουρτιού.
Για να γίνουν αντιληπτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, σημειώνεται ότι στη χρήση του 2020 ο κύκλος εργασιών τους ήταν στα 405,5 εκατ. ευρώ και «προστέθηκαν» άλλα 250 εκατ. ευρώ σε μια τετραετία…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/7/2025)