Λιανεμπόριο τροφίμων: Λιγότερες προσφορές, αυξημένος τζίρος

Η προωθητική ένταση στα επώνυμα προϊόντα μειώθηκε στο 51,3%, ωστόσο η κατανάλωση και ο συνολικός τζίρος στο λιανεμπόριο κατέγραψαν άνοδο στο α’ εξάμηνο.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στο ποσοστό των προωθητικών ενεργειών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η προωθητική ένταση για τα επώνυμα προϊόντα μειώθηκε στο 51,3%, έναντι 68,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Η μείωση αφορά όλους τους τύπους προώθησης (προσωρινές εκπτώσεις, δώρα, πακέτα προσφοράς), γεγονός που αποδίδεται στις επιπτώσεις του νέου κώδικα δεοντολογίας που ρυθμίζει την εμπορική πολιτική.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ

Παρά τη μείωση των προσφορών, ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου παρουσίασε αύξηση 7,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs), τα οποία αντιστοιχούν στο 70% των πωλήσεων του κλάδου και αναπτύχθηκαν κατά 6,5%.

ΖΗΤΗΣΗ

Αναλύοντας την πορεία των FMCGs, προκύπτει ότι η άνοδος οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του όγκου πωλήσεων (+5,4%) και λιγότερο στην άνοδο των τιμών. Η μέση τιμή του «καλαθιού» αυξήθηκε κατά μόλις 1,1%, ένδειξη ότι η κατανάλωση ενισχύθηκε παρά τις περιορισμένες προσφορές.

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ

Αύξηση της μέσης τιμής σημειώνεται μόνο στις κατηγορίες των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών (+2,4%). Αντιθέτως, σε μη τρόφιμα προϊόντα, όπως είδη οικιακής φροντίδας και προσωπικής υγιεινής, καταγράφονται μειώσεις τιμών κατά 3,2% και 2,6% αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τάσεις αποπληθωρισμού σε αυτούς τους τομείς.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Παρά τη μείωση των προσφορών στα επώνυμα προϊόντα, το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει σταθερό στο 24,5%. Οι προμηθευτές επωνύμων προϊόντων φαίνεται πως εφαρμόζουν στρατηγικές σταθερών χαμηλών τιμών (EDLP), προκειμένου να διατηρήσουν τη σχέση τιμής-αξίας σε σύγκριση με τα προϊόντα PLs.

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΙΜΩΝ

Σε κατηγορίες με υψηλό μερίδιο στον συνολικό τζίρο των FMCGs, όπως ο ελληνικός καφές, τα τυριά, οι μπύρες και τα απορρυπαντικά, παρατηρείται μείωση της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής επώνυμων και ιδιωτικών προϊόντων. Η στρατηγική αυτή δείχνει προσπάθεια συγκράτησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επωνύμων προϊόντων χωρίς την υπερβολική εξάρτηση από προσφορές.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ