Αντιδράσεις στην πρόταση Ε.Ε. για σταθερό φόρο σε εταιρίες

Η πρόταση αφορά σταθερό φόρο σε επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις από κυβερνήσεις, ευρωβουλευτές και εργοδοτικούς φορείς.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει νέο φόρο σε μεγάλες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε., στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης. Το μέτρο, που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού είσπραξης 6,8 δισ. ευρώ ετησίως για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων και την αποπληρωμή χρεών της πανδημικής περιόδου.

Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις εμφανίζονται αρνητικές. Η Γερμανία και η Ολλανδία εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους, αμφισβητώντας τόσο τη νομική βάση του φόρου όσο και την αναγκαιότητα διεύρυνσης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης ανέφερε πως το ζήτημα «δεν τίθεται προς συζήτηση», ενώ ο Γερμανός πολιτικός Φρίντριχ Μερτς τόνισε πως η Ε.Ε. δεν διαθέτει αρμοδιότητα άμεσης φορολόγησης των επιχειρήσεων.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ενστάσεις διατυπώνονται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ευρωβουλεύτρια Μόνικα Χολμάιερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε ότι η πρόταση συγκρούεται με τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ιδίως για τις μεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται από το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.

Η αντίδραση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και κυρίαρχη δύναμη στην Επιτροπή.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Ο φόρος αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ και θα υπολογίζεται ως σταθερό ποσό, ανεξάρτητα από τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με έσοδα μεταξύ 100 και 250 εκατ. ευρώ θα καταβάλλουν 100.000 ευρώ, ενώ εκείνες με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνονται με 750.000 ευρώ ετησίως.

Το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η κερδοφορία, αλλά μόνο τα έσοδα, αποτελεί βασικό σημείο διαφωνίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Επιχειρηματικοί φορείς εκφράζουν έντονη ανησυχία. Η BusinessEurope, η ιταλική Confindustria και η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών προειδοποιούν ότι το μέτρο μπορεί να αποτρέψει επενδύσεις, να περιορίσει την καινοτομία και να έρθει σε σύγκρουση με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ