Αναβαθμίζεται η γραμμή Αλεξανδρούπολη–Ορμένιο με ευρωπαϊκά κονδύλια

Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού διαδρόμου ΒΒΑ (Baltic–Black–Aegean Seas) και της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Σημαντική χρηματοδότηση ύψους 277,2 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) για το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης–Πυθίου. Πρόκειται για έργο που ενισχύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την ενίσχυση των διασυνοριακών συνδέσεων.

Το έργο αφορά την αναβάθμιση μήκους 68 χλμ. της υφιστάμενης μονής γραμμής, την προσθήκη δεύτερης γραμμής, την ανακαίνιση σταθμών και την παρέμβαση σε τμήματα του οδικού δικτύου. Παράλληλα, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο χρηματοδότησης για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη–Ορμένιο, συνολικού μήκους 178 χλμ., η οποία υποστηρίζεται πλέον με συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 496 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το σύνολο των εργασιών περιλαμβάνει:

Υποδομή για διπλή σιδηροδρομική γραμμή σε μήκος 117 χλμ.

Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό επιδομής μονής γραμμής

Δημιουργία ή αναβάθμιση 14 σταθμών και 5 στάσεων

Εγκατάσταση συστήματος ERTMS με τηλεδιοίκηση, ETCS επιπέδου 1, ηλεκτροκίνηση SCADA και GSM-R

Παρεμβάσεις στο παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο

Πιστοποίηση των υποσυστημάτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού διαδρόμου ΒΒΑ (Baltic–Black–Aegean Seas) και της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Με την ολοκλήρωσή της, θα ενισχυθεί η σύνδεση με τη Βουλγαρία (στο Ορμένιο) και την Τουρκία (στο Πύθιο), ενώ θα διευκολυνθεί η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αξιοποίηση της γραμμής και για προαστιακή εξυπηρέτηση περιοχών του Έβρου.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υπογράμμισε τη συμβολή του έργου στην εξαγωγική προοπτική της χώρας αλλά και στη στρατιωτική κινητικότητα, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρές υποδομές. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Παληός, χαρακτήρισε την έγκριση χρηματοδότησης ως επιβεβαίωση της ωριμότητας του σχεδιασμού και των τεχνικών προδιαγραφών.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ