Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ: Καθοριστική η συνεδρίαση της Πέμπτης για την πορεία των επιτοκίων

Το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι μόνο στις αποφάσεις της Φρανκφούρτης, αλλά και σε μια σειρά οικονομικών στοιχείων

Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της Τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι μόνο στις αποφάσεις της Φρανκφούρτης, αλλά και σε μια σειρά οικονομικών στοιχείων που θα δημοσιευτούν εντός της εβδομάδας και αναμένεται να επηρεάσουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Σε ένα περιβάλλον όπου η εικόνα για τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις παραμένει ασαφής, τα μέλη της ΕΚΤ καλούνται να σταθμίσουν τις επιπτώσεις τόσο των εμπορικών απειλών από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η 20μελής Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνθετο μείγμα προκλήσεων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας πριν από την οποιαδήποτε παρέμβαση στα επιτόκια.

Από έρευνες για τη χορήγηση δανείων έως μια πρώτη εκτίμηση για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ιουλίου, τα δεδομένα δεν αναμένεται να ανατρέψουν την απόφαση για πρώτη διακοπή των μειώσεων επιτοκίων εδώ και έναν χρόνο, αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση του κατά πόσον απαιτείται επιπλέον χαλάρωση — πιθανόν κατά την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο — ή αν ο κύκλος μειώσεων έχει πλέον ολοκληρωθεί.

«Είναι απίθανο τα στοιχεία να οδηγήσουν σε αιφνιδιαστική απόφαση για μείωση την τελευταία στιγμή», εκτιμά ο Γιάρι Στεν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Goldman Sachs. Ωστόσο, προσθέτει ότι «αν υπάρξουν ενδείξεις αποδυνάμωσης, αυτό θα ενισχύσει το σενάριο διατήρησης ανοιχτής της επιλογής για περαιτέρω χαλάρωση».

Ύστερα από οκτώ μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης, που έχουν φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι ο κύκλος των περικοπών πλησιάζει στο τέλος του. Οι αξιωματούχοι θεωρούν πως βρίσκονται πλέον σε θέση αναμονής, με τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα — ούτε περιοριστικά ούτε επεκτατικά για την οικονομία.

Ένα βασικό εργαλείο αξιολόγησης της επίδρασης της πολιτικής επιτοκίων θα παρουσιαστεί την Τρίτη, με την τριμηνιαία Έρευνα Δανεισμού Τραπεζών της ΕΚΤ — την πρώτη από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών τον Απρίλιο.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ανησυχώντας για αυξανόμενους κινδύνους, οι τράπεζες είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι υιοθέτησαν αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια. Ωστόσο, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει αναφέρει πως η προηγούμενη έρευνα ανέδειξε ενίσχυση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια.

Η φετινή έκδοση της έρευνας θα δείξει κατά πόσο οι δασμοί και η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχουν επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγο της HSBC.

«Αν δούμε ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες πίστωσης παρά τις εξωτερικές πιέσεις, αυτό θα ενίσχυε την άποψη της Σνάμπελ ότι οι συνθήκες είναι ήδη επεκτατικές», είπε. «Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση αναμονής. Εκτιμούμε ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε νέες μειώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ, αναμένουμε παρόμοια διατύπωση μετά τη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου με εκείνη του Ιουνίου: αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων, χωρίς να δεσμεύεται», δηλώνει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στο Bloomberg Economics.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Από τις δηλώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μετά την τελευταία συνεδρίαση προκύπτει ποικιλία απόψεων ως προς τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία ωφελήθηκε προσωρινά από την πρόωρη εκτέλεση αμερικανικών παραγγελιών στις αρχές του έτους, αλλά έκτοτε παρουσιάζει υποτονική δυναμική.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έχει προειδοποιήσει για αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη και για τον κίνδυνο παρατεταμένης απόκλισης του πληθωρισμού από τον στόχο του 2% — αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με τη Σνάμπελ να δηλώνει ότι ο πήχης για νέα μέτρα είναι «πολύ υψηλός».

Η οικονομία πράγματι ξεπέρασε τις προσδοκίες στο πρώτο τρίμηνο. Όμως, καθώς εξαντλείται η επίδραση της πρόωρης ζήτησης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, έχει προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη θα είναι «σχεδόν μηδενική» στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

ΔΑΣΜΟΙ

Αν και η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου, οι αγορές θα στρέψουν την προσοχή τους στην έρευνα PMI της S&P Global την Πέμπτη, καθώς και στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας την Παρασκευή. Και τα δύο θα προσφέρουν ενδείξεις για τις επιπτώσεις του εμπορικού χάους και κατά πόσο επιβεβαιώνεται η βασική πρόβλεψη της ΕΚΤ από τον Ιούνιο.

Στο σενάριο ήπιας εξέλιξης των εμπορικών εντάσεων — αρκετά μακριά από το 30% των δασμών που απείλησε πρόσφατα ο Τραμπ — οι προβολές της ΕΚΤ τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 1,6% το 2026, με επιστροφή στον στόχο το 2027. Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 1,3% το ίδιο έτος.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη δημόσια δαπάνη στη Γερμανία και αλλού μπορεί να αντισταθμίσει την εμπορική αβεβαιότητα και την ανατίμηση του ευρώ, η οποία μειώνει την ανταγωνιστικότητα και συμπιέζει τον πληθωρισμό.

«Περιμένουμε τα σκληρά δεδομένα του δεύτερου τριμήνου να είναι ελαφρώς ασθενέστερα», δήλωσε ο Πολ Χόλινγκσγουορθ της BNP Paribas. «Ωστόσο, αναμένουμε ότι κάποια σημάδια ανάκαμψης θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στις προσδοκίες και στις πιο προωθημένες έρευνες».

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ