Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 1,49 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2026 – Αναλυτικά τα στοιχεία

Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν στα 17,281 δισ. ευρώ

Σημαντική υπέρβαση έναντι των στόχων καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 1,493 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 111 εκατ. ευρώ και έναντι πλεονάσματος 1,610 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,39 δισ. ευρώ
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 4,393 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 2,732 δισ. ευρώ, ενώ είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα 4,498 δισ. ευρώ του 2025.

Εξαιρώντας ετεροχρονισμένες πληρωμές και συγκεκριμένες συναλλαγές (συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ περίπου), η υπέρβαση έναντι των στόχων περιορίζεται στα 411 εκατ. ευρώ.

Έσοδα 18,51 δισ. ευρώ – Υπέρβαση στόχου
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18,514 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 691 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν στα 17,281 δισ. ευρώ, ωστόσο χωρίς έκτακτες εγγραφές (Εγνατία Οδός και δόση από παραχώρηση καζίνο στο Ελληνικό), ανέρχονται σε 16,840 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση 0,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,928 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 185 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ειδικής συναλλαγής της Εγνατίας Οδού.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έφτασαν τα 1,931 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 201 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή εικόνα και τον Μάρτιο
Τον Μάρτιο 2026, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 6,527 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο κατά 818 εκατ. ευρώ. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τα φορολογικά έσοδα (+487 εκατ. ευρώ) και το ΠΔΕ (+321 εκατ. ευρώ), καθώς και από χαμηλότερες επιστροφές φόρων.

Δαπάνες κάτω από τον στόχο
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 17,020 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 913 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, αλλά αυξημένες κατά 934 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η απόκλιση αποδίδεται κυρίως σε ετεροχρονισμούς πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα και μεταβιβάσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Σημαντικές επιχορηγήσεις κατευθύνθηκαν προς:

τον ΕΟΠΥΥ (668 εκατ. ευρώ)
τον ΟΠΕΚΑ (672 εκατ. ευρώ)
την ΕΚΑΠΥ (289 εκατ. ευρώ)
νοσοκομεία και ΠΦΥ (148 εκατ. ευρώ)
συγκοινωνιακούς φορείς (113 εκατ. ευρώ)
Οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 2,069 δισ. ευρώ, χαμηλότερες του στόχου κατά 439 εκατ. ευρώ, αλλά αυξημένες σε σχέση με το 2025.

Advertisement 5




Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



















Advertisement 4
Advertisement 5
Advertisement 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ