Τίναξε την μπάνκα η ΔΕΗ με τη μεγαλύτερη ενεργειακή ΑΜΚ

Αντλεί 4,25 δισ., παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από funds των ΗΠΑ - Τα deals που έρχονται, με κεντρικό στοιχείο το Giga AI Factory στη Δ. Μακεδονία

Τα μεγαλύτερα θεσμικά χαρτοφυλάκια στον πλανήτη διαγκωνίστηκαν για ένα «εισιτήριο συμμετοχής» στο νέο story του ομίλου

Με τη μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων στην ιστορία της ελληνικής αγοράς ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Ομίλου ΔΕΗ, αντλώντας τελικά 4,25 δισ., επιβεβαιώνοντας τη σημαντική μετατόπιση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος προς μεγάλους ελληνικούς ομίλους με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και διεθνή παρουσία.

Το δημοσίευμα της DEALnews στις 15/5/2026

Με το συνολικό ποσό της έκδοσης να καλύπτεται στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης της Δευτέρας (18/5), ήταν προφανές πως ο πήχης θα ανέβαινε ψηλότερα και των εκτιμήσεων των πιο αισιόδοξων στενών συνεργατών του Γιώργου Στάσση. Αποτέλεσμα όμως της μεθοδικής προσπάθειας που για μήνες κατέβαλαν ο επικεφαλής του PPC group και το team του. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης (19/5) ήταν φανερό πως η διαδικασία θα αναδεικνυόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα energy… IPO της Ευρώπης για το 2026, όπερ και εγένετο με την ολοκλήρωσή της, απόγευμα της επομένης.

Στα 18,63 ευρώ η τιμή διάθεσης, θυμίζοντας πως, κατά την πάγια διεθνώς πρακτική, η unaffected price ορίζεται πριν από σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει (είτε ανοδικά/είτε πτωτικά), με ουσιαστικά μηδενική έκπτωση από την τιμή που είχε κλείσει η μετοχή την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ (δηλαδή 23 Απριλίου). Ονόματα μερικών από τα μεγαλύτερα funds συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία των BlackRock, Capital, Cocalis, Vanguard, Wellington, Adage, Norges Bank, Pictet, όπως και Al Rayan Holdings, Qatar Investment Authority, K Group και φυσικά CVC Capital ως υφιστάμενος βασικός μέτοχος μειοψηφίας.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο 24 δισ., που περιλαμβάνει επιτάχυνση ανάπτυξης ΑΠΕ και ευέλικτης παραγωγής σε Ελλάδα και Ρουμανία, επέκταση σε νέες χώρες καλύπτοντας την ανάγκη της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης για ενέργεια και ανάπτυξη μεγάλων data centers στην περιοχή. Πλέον τα φώτα πέφτουν στην έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου και του νέου στόρι, εντός και εκτός συνόρων, αυτού που για να πάρουν «εισιτήριο συμμετοχής» διαγκωνίστηκαν τις τελευταίες ημέρες τα μεγαλύτερα θεσμικά χαρτοφυλάκια στον πλανήτη, με κεντρικό στοιχείο του πλάνου την κατασκευή του Giga AI Factory στην Κοζάνη.

Γνωστό πριν από την έναρξη της ΑΜΚ πως η διοίκηση ευρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με δύο αμερικανικούς κολοσσούς, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεχίστηκαν όλο το τελευταίο διάστημα, παρότι το βάρος είχε πέσει στην αύξηση. Ουδείς ωστόσο στην αγορά αμφισβητεί ότι η επενδυτική ευκαιρία που είχε περιγράψει στις 23 Απριλίου ο CEO Γιώργος Στάσσης είναι υπαρκτή.

Με την εισαγωγή των νέων μετοχών -αρχές της επόμενης εβδομάδας- η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 11,5 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης (πίσω από τις Coca-Cola HBC, Eurobank, Εθνική). Σημειωτέον πως την εκλογική περίοδο του 2019 η αποτίμηση της ΔΕΗ είχε… εξαερωθεί στα 380 εκατ., εκτός 30άδας του -τότε- Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με ένα τέτοιο μέγεθος (11,5 δισ.) στην κοινότητα προεξοφλείται η ένταξη στον δείκτη MSCI, εξέλιξη που θα ενισχύσει τη διεθνή προβολή, ενεργοποιώντας παράλληλα σημαντικά passive funds, ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τελικούς πελάτες, λ.χ., των JPMC, Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.λπ.

Στόχος της διοίκησης, το 2030 το 45% της εγκατεστημένης ισχύος να είναι εκτός Ελλάδος, ενώ το ενεργειακό μείγμα θα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, αποθήκευση), διαφοροποιώντας και αλληλοσυμπληρώνοντας γεωγραφικά και τεχνολογικά το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας.

Κοινός τόπος, ωστόσο, πως ο «μαγνήτης» ειδικά για τα αμερικανικά κεφάλαια είναι η ανάπτυξη του data center 300 MW στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Κοζάνης, στη Δ. Μακεδονία, που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη και μέσα στο 2026, ενώ το μερίδιο capex της ΔΕΗ θα φτάσει το 1,2 δισ.

Εθνικός επενδυτής

Για 75 και πλέον χρόνια η ΔΕΗ αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Σήμερα, στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού, η ΔΕΗ παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Η συμβολή του ομίλου στην ανάπτυξη της χώρας φαίνεται από το σημαντικό επενδυτικό πλάνο του. Πρακτικά, ο όμιλος επανεπενδύει τη λειτουργική του κερδοφορία σε έργα υποδομών στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υπεραξίες για την κοινωνία.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 22/5/2026)

Advertisement 5












Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ










Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ