GREGY Interconnector: Προχωρά η αδειοδοτική ωρίμανση του έργου

Η ELICA καλεί ενδιαφερόμενους για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου.

Η ELICA, εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου και φορέας υλοποίησης του GREGY Interconnector, ξεκινά τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η εταιρεία δημοσίευσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ανοίγοντας τον διαγωνισμό με αριθμό 03/ΕΙΑ για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Η διαδικασία αφορά την αξιολόγηση των πιθανών επιδράσεων από την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Η μελέτη αποτελεί βασικό βήμα για την αδειοδοτική ωρίμανση της υποδομής και για τον σχεδιασμό μέτρων περιορισμού ή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Διαβάστε ακόμα: Λογαριασμός ρεύματος: Οι ηλεκτρικές συσκευές που φουσκώνουν το κόστος – Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση το καλοκαίρι

ΕΡΓΟ

Ο GREGY Interconnector προβλέπει τη σύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων της Αιγύπτου και της Ελλάδας με υποθαλάσσια και χερσαία υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχεδιαζόμενη μεταφορική ικανότητα ανέρχεται σε 3.000 MW, ενώ η διασύνδεση θα βασίζεται σε τεχνολογία Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, στα ±525 kV.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο δίπολα, καθώς και ηλεκτρόδια για κάθε δίπολο στα δύο άκρα της γραμμής. Η χρήση συνεχούς ρεύματος αποτελεί συνήθη επιλογή σε μεγάλες διασυνδέσεις μεγάλων αποστάσεων, καθώς επιτρέπει τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας μεταξύ διαφορετικών δικτύων.

Η υποδομή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειακών διασυνδέσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Βασικός στόχος είναι η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και, μέσω του ελληνικού συστήματος, προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το έργο έχει ενταχθεί στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό ως PCI/PMI. Η ένταξη αυτή συνδέεται με την ευρωπαϊκή πολιτική για ενίσχυση των διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών και διαφοροποίηση των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η ELICA έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή στήριξη αφορά την προώθηση έργων που βελτιώνουν τη διασύνδεση των δικτύων και ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία καλούνται να αποστείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@gregy-interconnector.gr, υπόψη του κ. Ιωάννη Καρύδα.

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Ιουλίου 2026, στις 17:00 τοπική ώρα. Οι όροι και οι σχετικές πληροφορίες θα δημοσιευθούν και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι διαθέσιμοι και στην ιστοσελίδα του έργου.

Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης θα αποτελέσει επόμενο κρίσιμο στάδιο για την προώθηση του GREGY Interconnector, καθώς θα προσδιορίσει τις τεχνικές, περιβαλλοντικές και χωροταξικές παραμέτρους που απαιτούνται πριν από την έναρξη των επόμενων αδειοδοτικών διαδικασιών.

Διαβάστε ακόμα: RWE και ΔΕΗ έθεσαν σε λειτουργία φωτοβολταϊκά έργα 930 MW στη Δυτική Μακεδονία

Advertisement 5
Advertisement 1
Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
















Advertisement 4
Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ