ΤΙΤΑΝ-ΑΓΕΤ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
«Ευτυχές το νέον έτος 1962» όσον αφορά την εγχώρια ζήτηση τσιμέντου (65% χαμηλότερα του μέσου όρου της 50ετίας) λένε από κοινού οι δύο ανταγωνιστικοί leaders ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ, που πληρώνουν με βαρύ τίμημα τα «σπασμένα» της κρίσης.
Την τελευταία τετραετία οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες που ελέγχουν το 80% της ελληνικής αγοράς κουβαλάνε ένα συνολικό φορτίο ζημιών κοντά στα 400 εκατ. και η μόνη ελπίδα φωτός βέβαια έρχεται από το εξωτερικό. Για την ΤΙΤΑΝ, παρά την θεαματική αύξηση του τζίρου (+18,9% σπάζοντας το φράγμα του 1 δις) βασικά από τους πυλώνες των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, στο τρίτο φετινό τρίμηνο ο τομέας Ελλάδας και Δ. Ευρώπης «έφερε» κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 29% και λειτουργικά κέρδη πεσμένα κατά 74% σε σχέση με πέρυσι. Πέρα από τον πήχη των επενδύσεων που και για το 2016 θα κρατηθεί ψηλά (150 εκατ.), αλλά και το ανοιχτό «ραντάρ» για πιθανές εξαγορές, οι πληροφορίες λένε ότι η ιστορική ελληνική βιομηχανία ποντάρει πολλά στις άριστες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Καιρού, -ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του προέδρου Σίσι-, που εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει συγκεκριμένα επιχειρηματικά πλάνα. Η ΤΙΤΑΝ αντιμετωπίζει μέχρι τώρα ορισμένα προβλήματα με την αιγυπτιακή Eπιτροπή Aνταγωνισμού που αφορούν κινήσεις εξαγορών.
Από την άλλη, η ΑΓΕΤ, στην μετά τη συγχώνευση Lafarge-Holcim εποχή, παρά την ελαφρά αύξηση του συνολικού τζίρου λόγω εξαγωγών, «έγραψε» καθαρές ζημιές 31,5 εκατ. που επηρεάστηκαν και από την απομείωση της συμμετοχής της εταιρίας στη νέα ενοποιούμενη θυγατρική. Παράλληλα, τα capital controls και το ρευστό πολιτικό κλίμα, με τις νέες εκλογές, ώθησαν ακόμη πιο κάτω τα μεγέθη διαίτερα στο τρίτο τρίμηνο. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι η συνεχιζόμενη… αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία οδηγεί σε περαιτέρω καθίζηση την εγχώρια κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι επενδύσεις σε κατοικίες στην Eλλάδα έχουν περιοριστεί, από το 10,8% του ΑΕΠ το 2007, σε μόλις 1% το 2014. Επομένως, η «πυξίδα» και για τις δύο τσιμεντοβιομηχανίες δείχνει εκτός συνόρων και κυρίως σε Αν. Μεσόγειο, Βαλκάνια και Β. Αφρική.