Τις υποψίες τους για διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Τσουρούγκα της κεντρικής Ιαπωνίας, δημοσιοποίησαν οι τοπικές αρχές όπως αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αξιωματούχοι στην περιφέρεια Φουκούι ανέφεραν διαρροή ραδιενέργειας από τις ράβδους του πυρηνικού καυσίμου στο εργοστάσιο, εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που σημειώθηκαν τον Μάρτιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου επλήγη το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Έκτοτε σημειώνεται διαρροή ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα και στη θάλασσα.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο, δεν εντοπίστηκε κάποια διαρροή ραδιενεργού υλικού.
Ωστόσο, η εταιρία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσουρούγκα και να αυξήσει τους ελέγχους για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο δήλωσε νωρίτερα ότι δε σχεδιάζεται να υπάρξει κάποιο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στις αποζημιώσεις που θα καταβάλει η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, η Tokyo Electric Power Co (TEPCO).
Ο Εντάνο προέβη στην δήλωση αυτή ερωτηθείς στην διάρκεια των εργασιών μιας επιτροπής του κοινοβουλίου σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί κάποια «οροφή» στα ποσά που η TEPCO θα κληθεί να πληρώσει ως αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε η πυρηνική κρίση, μετά το σεισμό των 9 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου.
Η καταστροφή προκάλεσε διαρροές ραδιενέργειας και χαρακτηρίστηκε ως το σοβαρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από εκείνο στο Τσέρνομπιλ, πριν από 25 χρόνια.