Την υποβάθμιση της Πιστοληπτικής Ικανότητας των ΗΠΑ την ακούγαμε όλοι αλλά την πίστευαν ελάχιστοι.
Και όμως τόλμησε και το έκανε ο οίκος Standards & Poor’s, και η είδηση έκανε σε ελάχιστο χρόνο τον γύρω του κόσμου.
Η πρώτη χώρα που αντέδρασε ήταν η Κίνα, που ζήτησε την υιοθέτηση ενός σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, «ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής».
Η αντίδραση αυτή οφείλεται στο ότι η Κίνα κατέχει 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, και ήταν λογικό να ζητήσει διασφαλίσεις για να μην μειωθεί η αξία τους.
Εμείς κρατάμε ότι η εξέλιξη αυτή επήλθε, επειδή δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικάνους, και δεν πιστεύουμε ότι τόσο αφελώς ακολούθησαν την συγκεκριμένη τακτική για να έχουμε την εξέλιξη που είχαμε.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει, εκτός των άλλων δυο βασικές συνέπειες:
Η πρώτη είναι ότι θα επέλθει σταδιακή μείωση της ισοτιμίας του Δολαρίου, κάτι όμως που θα διευκολύνει τις εξαγωγές των Η.Π.Α.. και υπενθυμίζουμε ότι για τον σκοπό αυτό οι Η.Π.Α. προσφάτως είχαν ζητήσει από την Κίνα να ανατιμήσει το νόμισμα της, κάτι που δεν το δέχθηκε η τελευταία.
Η δεύτερη συνέπεια θα είναι να μειωθεί η αξία των ομολόγων των Η.Π.Α., που σημαίνει ότι θα μπορούν να τα εξαγοράσουν φθηνότερα οι Η.Π.Α.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις σίγουρα είναι θετικές για τις Η.Π.Α.
Η ζημιά όμως από την άλλη πλευρά των Η.Π.Α. είναι ότι θα αγοράζουν πλέον ακριβότερο χρήμα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το κόστος όμως αυτό αντισταθμίζεται και με το παραπάνω, με το κέρδος που θα υπάρξει, αφ’ ενός από αύξηση των εξαγωγών, που θα επέλθει με την υποβάθμιση του δολαρίου, και αφ’ ετέρου από την μείωση των δημοσίων δαπανών των Η.Π.Α., αν αποφασίσουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις σε διάφορες Χώρες, όπως το Αφγανιστάν, Λιβύη κ.λ.π.
Το αν λοιπόν επεδίωξαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας οι Η.Π.Α., σίγουρα θα το ξέρουμε αργότερα!