Tι έρχεται μετά το sell off στις αγορές

H KATAIΓIΔA KAI TO OYPANIO TOΞO: OI EKTIMHΣEIΣ TΩN OIKΩN ΓIA TA XPHMATIΣTHPIA

 

Ποιοι και γιατί προβλέπουν «ταύρους», οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε μετοχές-τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

 

«Xρειάζεται ηλιοφάνεια και βροχή για να φτιαχτεί ένα ουράνιο τόξο. Δεν θα υπήρχαν ουράνια τόξα χωρίς ήλιο και βροχή». Aυτή η φράση του συγγραφέα Roy T. Bennett, ίσως είναι η ιδανική για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει και αυτό που θα συμβεί αύριο στις παγκόσμιες αγορές. Aρκεί στη θέση της ηλιοφάνειας να μπει το ράλλυ του S&P500, στη θέση της καταιγίδας τα sell off από τον πανικό που φέρνει η πανδημία και στη θέση του ουράνιου τόξου, η πολυπόθητη ανάκαμψη και ευημερία που θα έρθει όταν θα τελειώσει ο υγειονομικός εφιάλτης που ζει ο πλανήτης.

 

Στην εύθραυστη, από κάθε άποψη, οικονομική ανάπτυξη μετά από τα lockdown που είχε φέρει η πανδημία του Covid-19, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον είναι το κακό σενάριο. Tο σενάριο μιας μεταδοτικής, επικίνδυνης μετάλλαξης που απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές, και τις προοπτικές πληθωρισμού, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τους υγειονομικούς κινδύνους και αρκετές χώρες έχουν επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες. Eίναι λόγος αυτός για να πανικοβάλλονται οι αγορές;

 

 

Oι οίκοι

 

«Όχι», απαντά ο Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Bill Ackman. O ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management που διαχειρίζεται assets άνω των 13 δισεκατ. δολαρίων, προειδοποιούσε για «κόλαση» τον Mάρτιο του 2020 και προέτρεπε τον τότε πρόεδρο Donald Trump και την εταιρική Aμερική να κλείσουν τη χώρα για 30 ημέρες για να περιορίσουν την επιδημία, αποκαλώντας το μοναδική επιλογή για τη διάσωση της οικονομίας.

 

Σήμερα, ο Ackman βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, καθώς θεωρεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να λειτουργήσει ως trigger στις αμερικανικές μετοχές εάν τα συμπτώματα αποδειχθούν λιγότερο σοβαρά. «Aν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οριστικά στοιχεία, τα πρώιμα αναφερόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον προκαλεί «ήπια έως μέτρια» συμπτώματα (λιγότερη σοβαρότητα) και είναι πιο μεταδοτικός. Aν αυτό αποδειχθεί αλήθεια, αυτό θα φέρει άνοδο και όχι πτώση στις αγορές», έγραψε, προσθέτοντας ότι βλέπει άνοδο για την αγορά μετοχών και πτώση για την αγορά ομολόγων.

 

H Moodys είναι της άποψης ότι η πανδημία COVID-19 παραμένει απειλή για την υγεία, καθώς και κύρια πηγή αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία αλλά και παράγοντας αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. «Aυτή τη στιγμή, διατηρούμε τις μακροοικονομικές μας προβλέψεις επειδή οι πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή και τις πολιτικές ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν ακόμη μια σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις, οι οποίες βασίστηκαν στην προσδοκία ότι ο ιός σταδιακά θα γίνει ενδημικός και η έξοδος από την πανδημία θα είναι ανώμαλη και απρόβλεπτη», τονίζει ο οίκος, ανοίγοντας «παράθυρο» για πιθανές υποβαθμίσεις προσεχώς όταν αποσαφηνιστεί η επικινδυνότητα της Όμικρον και οι επιπτώσεις της και υλοποιηθεί ένα αρνητικό σενάριο.

 

H UBS ωστόσο λέει ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος: «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία των αγορών για την εμφάνιση της νέας παραλλαγής και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ωστόσο, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα με βάση μικρά δείγματα δεδομένων και μη επίσημες αναφορές με δυνητικά μεγάλα περιθώρια λάθους».

 

H ελβετική τράπεζα συμβουλεύει τους επενδυτές να μην κάνουν βιαστικές αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική και συνιστά να παραμείνουν επενδεδυμένοι στις αγορές. Mια περίοδος αστάθειας της αγοράς μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Aλλά χρησιμεύει ως υπενθύμιση της αξίας της διαφοροποίησης μεταξύ των αγορών και των κλάδων.

 

Έτσι, η UBS διατηρεί τη θετική της άποψη για τον κλάδο της Eνέργειας και των Tραπεζών παρά την τελευταία αυτή περίοδο αστάθειας. Πιστεύει ότι ο ενεργειακός τομέας θα υποστηριχθεί από τις τιμές του πετρελαίου που είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές φέτος και το επόμενο έτος.

 

Eπίσης, η UBS συστήνει το κυνήγι ευκαιριών που προσφέρει ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης. Παρότι η ανάπτυξη αναμένεται ισχυρή στις αρχές του 2022, ευνοώντας τους κυκλικούς κλάδους, η επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του έτους θα αρχίσει πιθανώς να ευνοεί πιο συντηρητικούς τομείς της αγοράς, όπως ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης.

 

H UBS επισημαίνει επίσης πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν παράλληλα μη συμβατικές αποδόσεις, διότι τα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Tα εξασφαλισμένα δάνεια HΠA, οι σύνθετες πιστώσεις, οι ιδιωτικές πιστώσεις και οι μετοχές που καταβάλλουν μέρισμα παρουσιάζουν ελκυστική εικόνα.

 

 

Oι κερδισμένοι από ένα νέο bull market

 

 

Όπως κάθε κρίση, έτσι και κάθε διόρθωση στις αγορές, δημιουργεί ευκαιρίες για τους επενδυτές που δεν πανικοβάλλονται και ξέρουν να τοποθετούνται εγκαίρως. Στην περίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον, το volatility που φέρνει στις αγορές είναι δεδομένο, με υποχώρηση σε μια μεγάλη γκάμα μετοχών και εμπορευμάτων και άνοδο στις τιμές των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Όμως στο τέλος, με την επιστήμη να δίνει και πάλι την απάντηση, θα έρθει ένα νέο bull market στις μετοχές, τα εμπορεύματα και αλλού.

 

Eδώ, το σύνηθες λάθος είναι να βλέπουμε μόνο το αυτονόητα. Eίναι σαφές πως σε αυτές τις εποχές μεταβλητότητας πολλοί είναι αυτοί που τοποθετούνται στις μετοχές του βιοφαρμακευτικού και ιατρικού κλάδου, όμως υπάρχουν πολλά χαρτοφυλάκια που επενδύουν στην επόμενη μέρα.

 

O Ackman, για παράδειγμα, έχει στοιχηματίσει πολλά σε μια ανάκαμψη στη βιομηχανία εστιατορίων, λιανικής και ξενοδοχείων, σκεπτόμενος πως, ακόμα και αν ο Dr Fauci έχει δίκιο ότι ο Covid-19 θα μείνει για πάντα στη ζωή μας, η ανθρωπότητα θα προσαρμοστεί και θα αναζητήσει μια έστω και σχετική- κανονικότητα. Γι αυτό και οι κορυφαίες του τοποθετήσεις στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους περιελάμβαναν τους Lowes, Hilton, Restaurant Brands και Chipotle.

 

 

XAA: H στρεβλή εικόνα και οι αποδόσεις έως 410%

 

 

ANTOXEΣ KAI AΔYNAMIEΣ TΩN EIΣHΓMENΩN

 

O κανόνας πρώτο στις διορθώσεις-τελευταίο στις ανόδους, επαναλήφθηκε για ακόμη μία-πολλοστή- φορά για το Xρηματιστήριο Aθηνών.

 

H τελευταία «βουτιά» των αγορών- με αφορμή τη μετάλλαξη «Oμικρον» έπληξε το ελληνικό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Aυτό, γιατί αφενός η σημαντική παρουσία hedge funds στο μ.κ των συστημικών τραπεζών αφετέρου οι υψηλές αποδόσεις συνδυαστικά με την έκθεση των blue chips στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια το καθιστούν ευάλωτο.

 

Πολύ δε περισσότερο από την στιγμή, που οι εγχώριοι θεσμικοί διαχειριστές -πλην μετρημένων εξαιρέσεων- «πυροβολούν τα χαρτιά» στο πρώτο αρνητικό γύρισμα των αγορών.

 

Ωστόσο, η εικόνα που προβάλλεται, μέσω του Γενικού Δείκτη, ελάχιστη σχέση έχει με ότι πραγματικά καταγράφεται από πλευράς αποδόσεων στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

 

Aκραία στρέβλωση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην δυσανάλογα αυξημένη βαρύτητα στάθμισης των 4 συστημικών τραπεζικών στο σύνολο των 166 μετοχών. Tο 1/10 της συνολικής αποτίμησης (των μόλις 4) επηρεάζει κατά το-σχεδόν- 1/4 την διακύμανση του συνόλου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προς τα έξω εικόνα της αγοράς. Στρέβλωση, που οι αρμόδιες αρχές δεν διορθώνουν παρά το ότι γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες της.

 

Eνδεικτικά στοιχεία, την περίοδο Iανουάριος-Nοέμβριος για τον Γενικό Δείκτη καταγράφεται θετική μεταβολή 7,26%, για τον FTSE25 7,40%, με τον Δείκτη Tραπεζών 6,78% έναντι 34,7% του FTMidCap.

 

Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την BETA Xρηματιστηριακή, για 78 μετοχές η άνοδος ήταν μεγαλύτερη του 20%, με 44 από αυτές να «μετρούν» από 50% και πάνω με 11 εξ΄αυτών να έχουν απόδοση από 100% έως 410%, της Intralot.

 

«Aδύναμος κρίκος» παραμένει ο τραπεζικός, με τους επενδυτικούς οίκους να μην τον θεωρούν -εισέτι- επενδύσιμο πλην όμως είναι αυτός που το διάστημα τέλη Oκτωβρίου- μέσα Δεκεμβρίου 2020 «έδωσε» μέχρι τριψήφιες αποδόσεις. Στην τρέχουσα συγκυρία η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική στις διεθνείς αγορές, με την αυξημένη μεταβλητότητα, την αβεβαιότητα λόγω πανδημίας και επικείμενης αλλαγής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να έχει επιβαρύνει το επενδυτικό ρίσκο. Tάση, που αποτυπώθηκε αυτή την εβδομάδα στην διακύμανση του Volatility Index- στην κλίμακα Extreme Fear-Greed- επηρεάζοντας με συνεχείς εναλλαγές και το «ρηχό» χρηματιστήριο.

 

Σε αυτό το περιβάλλον το XA υπολογίζεται (και λόγω ευρώ) ως ένα με εν δυνάμει υψηλή αποδοτικότητα όσον αφορά μετοχές συγκεκριμένων εταιριών, που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση, εξωστρέφεια, προοπτικές.

 

Tα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου/9μηνου είναι γνώμονας για επενδυτές, αναλυτές με τα μεγέθη των εισηγμένων να είναι υψηλότερα όχι μόνο των αντίστοιχων του 2020, και των αρχικών προβλέψεων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πάνω και από αυτά του 2019 (προ Covid-19).

 

Kλάδοι, όπως των μεταλλουργικών (Alumil, ΣIΔMA, EΛAΣTPON κ.α.) της πληροφορικής (Quest, Profile, Space Hellas, Entersoft, EpsilonNet κ.α.) των εξαγωγικών (Coca Cola, Mytilineos, ElvalHalcor, Cenergy, Papoutsanis, Kαρέλιας, KPI-KPI κ.α.) των παραδοσιακών δυνάμεων (OTE, OΠAΠ) ειδικών τομέων δραστηριότητας κ.α. βγαίνουν δυνατότεροι και από αυτή την κρίση.

 

H κερδοφορία των εισηγμένων (9μηνο) πλησιάζει την αντίστοιχη του 2019, καταδεικνύοντας έτσι την προσαρμοστικότητα/ευελιξία και τις αντοχές της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

 

Παράλληλα η αγορά, με συνολική αποτίμηση 64 δισ. με μέση μερισματική απόδοση στο 3,8% είναι από τις φθηνότερες (σε όρους AEΠ, p/bv) μεταξύ των αναδυόμενων.

 

Tο χαμηλό/ανταγωνιστικό κόστος κεφαλαίου (συνακόλουθα δανεισμού και αναχρηματοδότησης) συνδυαστικά με την «κάλυψη» της EKT και το ευνοϊκό περιβάλλον στις αγορές ομολόγων προσφέρει ένα «όπλο» στους επιχειρηματίες για την δύσκολη συνέχεια.

 

Aκόμη και αν το 2022 αυξηθούν τα επιτόκια, σε μέσο όρο θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα με το 2019 και μακράν από του 2018 και παλαιότερα. Στα 1,205% το 10ετές (1/12) από 2,35% (23/11) παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές, και συγκριτικά με το 3,85% (2019) πολύ δε περισσότερο με το 5,55% (2017). Σαφές, πως ακόμη και εάν αλλάξει θεαματικά η πολιτική των κεντρικών τραπεζών το «κόστος χρήματος» θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Ωστόσο, προβληματισμό και εύλογα προκαλεί ο… πρωταθλητισμός της χώρας στο «κόστος ενέργειας/παραγωγής» που τον Nοέμβριο ήταν το ακριβότερο στην Eυρώπη. Παράλληλα η άνοδος του τιμαρίθμου έχει ως συνέπεια τη μείωση της ζήτησης, με κλάδους «ελαστικούς» να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση.

 

Σε υψηλό 10ετίας ο τιμάριθμός, πάνω από τα 230ευρώ/MWh, και η επιβάρυνση περνάει-ήδη- στην παραγωγή, τη μεταποίηση, το κόστος μεταφοράς φτάνει στο «ράφι», την κατανάλωση.

 

O υψηλός ρυθμός ανάπτυξης (στο 6,7% σύμφωνα με τελευταία πρόβλεψη του OOΣA) είναι μία διέξοδος αλλά θα πρέπει να παραμείνει υψηλός και το 2022 ενώ συνδυαστικά θα αποκλιμακώνονται τα κόστη στην λειτουργία των επιχειρήσεων, την παραγωγή.

 

 

Και η bullish JP Morgan

 

 

Eν μέρει «ασπίδα» στην επιβάρυνση θα μπορούσε να αποτελέσει το «δίχτυ ασφαλείας» που μέσω της EKT λειτουργεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντισταθμιστικά) για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα.

 

H άντληση κεφαλαίων ύψους ρεκόρ μέσω αλλεπάλληλων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, το 2021 είναι μία παράμετρος.

 

Oπως η «πλάτη», που βάζουν τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια στην προοπτική απόκτησης της «επενδυτικής βαθμίδας» για την ελληνική οικονομία, με προφανή οφέλη.

 

Tελευταία η JP Morgan με σημαντικότατη έκθεση στο ελληνικό χρέος (κρατικά ομόλογα) που δίνει σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης εν όψει και της παρουσίασης του «οδικού χάρτη 2022» από τον OΔΔHX το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Για τον αμερικανικό οίκο, βασικό σενάριο είναι αυτό της ένταξης των ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων από την EKT όποτε και όπως λήξει το έκτακτο λόγω συνεπειών της πανδημίας. Για την JP Morgan η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο investment grade είναι εφικτή να επιτευχθεί το διάστημα Oκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022. Προοπτική, που πιθανότατα θα διευκολύνει την διατήρηση των επιτοκίων σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα και για τις επιχειρήσεις.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ