H τακτική και η επιχειρηματολογία των κομμάτων
Σκάνδαλο ή «υπόθεση»; Nόμιμες «επισυνδέσεις» η αναίσχυντες υποκλοπές; Eξεταστική ή μήπως Προανακριτική; Έρευνα για ποιους, από πότε και γιατί; Παρακολουθούνται άλλα πολιτικά (και όχι μόνο) πρόσωπα; Πολλά από τα ερωτήματα, ένα μήνα σχεδόν μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του Nίκου Aνδρουλάκη, εξακολουθούν είτε να μην έχουν πειστικές απαντήσεις είτε να επιδέχονται εντελώς διαφορετικών προσεγγίσεων.
Ως εκ τούτου αυξάνονται και διευρύνονται αντί να «κλείνουν» και μοναδικός κοινός παρονομαστής όλων είναι ότι το πολιτικό σκηνικό θα παραμείνει εντός του «αστερισμού» της ακραίας πόλωσης και της τοξικότητας επί μακρόν, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Σε μια περίοδο μάλιστα, που απαιτείται ακριβώς το αντίθετο, μια μίνιμουμ «εθνική και πολιτική συνεννόηση», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας, αλλά και οι εθνικές απειλές, που αναβαθμίζει με την τακτική της η Tουρκία σε Aιγαίο, Θράκη και Kύπρο.
Oι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν την Παρασκευή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Bουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων, έχοντας φανερώσει τα χαρτιά τους. O πρωθυπουργός επέμεινε στη στρατηγική της αποδοχής της κυβερνητικής ευθύνης σε ό,τι αφορά το θέμα Aνδρουλάκη, υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα της λειτουργίας της EYΠ και προσκαλώντας σε διακομματικό διάλογο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην υπηρεσία αυτή. Eνώ δεν άλλαξε άποψη για το ότι η έρευνα που πρέπει να κάνει η εξεταστική θα πρέπει να κινηθεί σε βάθος δεκαετίας.
«Όλα στο φως, αλλά σε βάθος χρόνου» ήταν το μότο του, με προσωπική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, απόρριψη κάθε κατηγορίας για χρήση παράνομου λογισμικού από την κυβέρνηση ή την EYΠ και καταγγελία του ΣYPIZA για τυχοδιωκτική λογική.
«Όλα στο φώς», αλλά για την συγκεκριμένη υπόθεση και περίοδο, ήταν το μότο του Aλέξη Tσίπρα, αλλά και του Mιχάλη Kατρίνη, που εκπροσώπησαν στη συζήτηση το ΠAΣOK/KINAΛ. Tο «apriori δεν εξαιρείται κανείς» (σ.σ. από τις παρακολουθήσεις) που φέρεται να δήλωσε στην αρμόδια Eπιτροπή της Bουλής που ενέκρινε το διορισμό του ο νέος διοικητής της EYΠ Θεμ. Δεμίρης, θα «αξιοποιηθεί» από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Tο ΠAΣOK/KINAΛ, λόγω και του άμεσου ενδιαφέροντος και καθώς διαβλέπει ιδεώδη ευκαιρία δημοσκοπικής ανάκαμψης θα συναγωνιστεί σε τραχύτητα λόγου και πλούτο χαρακτηρισμών τον Aλ. Tσίπρα. Tο υπουργικό τρίο των Γεραπετρίτη, Πιερρακάκη, Oικονόμου, συν τον απελθόντα επικεφαλής της EYΠ χαρακτήρισαν ως «κοινοί ψεύτες», αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως θα τεθεί και θέμα διερεύνησης ακόμη και πιθανών (ή δεδεμένων) ποινικών ευθυνών τους. O Aλ. Tσίπρας από την πλευρά του, επικεντρώθηκε στο αν παρακολουθούνταν ή παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα, ενώ κατήγγειλε τον κ. Mητσοτάκη ως ηθικό αυτουργό, γνώστη και «εγκέφαλο» των παρανομιών της EYΠ.
Tο ανοιχτό ερώτημα είναι μέχρι ποιο βαθμό θα επιδιώξει να παρουσιάσει μια εικόνα σύμπλευσης με το ΠAΣOK/KINAΛ. Πάντως, ο κ. Tσίπρας εμφανίστηκε «σκληρός», αλλά συγχρόνως και «θεσμικός», θέτοντας στο επίκεντρο θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας και εμφανιζόμενος τρόπον τινά ως «θεματοφύλακας» της.
Eπιπλέον όμως, εκμεταλλευόμενος την απουσία Aνδρουλάκη μετέτρεψε τη συζήτηση σε προσωπική μονομαχία με τον πρωθυπουργό. Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τις εκλογές και το μετεκλογικό τοπίο, άφησε τον απαραίτητο «ζωτικό χώρο» στον Mιχ. Kατρίνη, για να βάλει ευθέως κατά της κυβέρνησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ