Διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ζητά με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί, κάτι για το οποίο η Τουρκία θεώρησε ότι έπρεπε να διαμαρτυρηθεί και να επιτεθεί κατά του ΟΗΕ, “παίζοντας” με το αίσθημα αδικίας που αποτελεί “κουμπί” για κινητοποίηση του τουρκικού λαού, ειδικώς εν όψει και των εκλογών.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
“Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη Νήσο Κύπρο (UNFICYP) για περίοδο ενός έτους με το ψήφισμά του 2674 (2023) που εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023.
Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με το ψήφισμα.
Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρατηρούμε ότι το Συμβούλιο, αποκομμένο από τις επιτόπιες πραγματικότητες και αδιαφορώντας για τη βούληση της ΤΔΒΚ για διευθέτηση δύο κρατών, επιμένει σε μοντέλα διευθέτησης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει πολλές φορές. Αυτή η κατάσταση είναι ασυμβίβαστη με την κοινή λογική και την καλή θέληση και δείχνει ότι, αντί να προωθήσει μια πραγματική διευθέτηση στο νησί, το Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να απελευθερωθεί από την ελληνοκυπριακή επιρροή.
Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνόησε τα απάνθρωπα και παράνομα εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό. Είναι ακόμη μια αντίφαση ότι το ψήφισμα ζητά συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αγνοώντας τις ρεαλιστικές, εποικοδομητικές και ειλικρινείς προτάσεις συνεργασίας που διαβίβασε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ κ. Ersin Tatar στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις επιστολές του της 1ης και 8ης Ιουλίου 2022, που θα μπορούσε να καλύψει πολλές ανάγκες του Νησιού.
Απορρίπτουμε τα σημεία του ψηφίσματος σχετικά με τα Βαρώσια και επαναλαμβάνουμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές της ΤΔΒΚ στην περιοχή σε σχέση με τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών ιδιοκτησίας και το όφελος των δύο λαών. Νησί. Καλούμε το Συμβούλιο να σταματήσει να υποστηρίζει την ανειλικρινή στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία στοχεύει να εμποδίσει τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους από το να το κάνουν. Δράττουμε την ευκαιρία για να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το Μαράς είναι έδαφος της ΤΔΒΚ.
Η συναίνεση της ΤΔΒΚ για άλλη μια φορά δεν ζητήθηκε κατά την παράταση της θητείας της UNFICYP. Έχει καταγραφεί επανειλημμένα ότι αυτό είναι αντίθετο με την καθιερωμένη πρακτική του ΟΗΕ και ότι η UNFICYP μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της χάρη στην καλή θέληση των αρχών της ΤΔΒΚ. Είναι σημαντικό η UNFICYP να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην επικράτεια της ΤΔΒΚ σε νομική βάση. Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι θα υποστηρίξουμε πλήρως τα βήματα που πρέπει να ληφθούν από τις αρχές της ΤΔΒΚ για το σκοπό αυτό.
Ένα κοινό έδαφος για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα. Ως προς αυτό, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα, με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου, να επιβεβαιώσουν τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή την κυριαρχία και την ισότητα τους και ισότιμο διεθνές καθεστώς και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.”