Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια από το Β΄ Θερινό Τμήμα, την ερχόμενη Τρίτη.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπεραμύνεται των νέων ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι καταργείται η δημόσια εκπαίδευση και ενισχύεται η παραπαιδεία.
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις όλων των κομμάτων, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ δήλωσε ανοιχτός και για νέες τροποποιήσεις μέχρι την ψήφιση του από την Ολομέλεια.
Από τις σημαντικότερές αλλαγές, είναι η αύξηση του ποσοστού και του εισοδηματικού ορίου για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, το ποσοστό μετεγγραφών από 10% επί των θέσεων κάθε σχολής αυξάνεται σε 15%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο από τα 7.500 ευρώ φθάνει στα 9.000 ευρώ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος από την εκπαίδευση που μπήκε σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα μείνει άνεργος και ότι για το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί μέχρι τέλος.
«Θα ενημερώνουμε για κάθε μας κίνηση. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία και η προσπάθεια που γίνεται είναι να έχουμε ηρεμία. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι ιδεολογικές αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να μεταφέρονται στα σχολεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Ακόμα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που έχει βάση του το πόρισμα Μπαμπινιώτη, είναι απόρροια 5ετούς διαλόγου και έχουν συμβάλει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση του.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για εξεταστικά κέντρα, αντέτεινε ότι το αντίθετο συμβαίνει, καθώς μειώνονται τα μαθήματα των εξετάσεων ενώ δίνεται έμφαση στη δημιουργική σκέψη και την απόκτηση γνώσης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στις αλλαγές τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία στα θέματα της παιδείας», ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο άκουσε τις προτάσεις που έγιναν και έχει προχωρήσει σε 73 συνολικά βελτιωτικές αλλαγές.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταπολεμηθεί η παραπαιδεία.
Τι προβλέπουν οι νέες βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο:
-Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2013 – 2014 σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής μαθητών της 25-06-2013 και παύουν την 15η Σεπτεμβρίου 2015.
-Προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της τάξης Μαθητείας – Πρακτικής άσκησης των ειδικοτήτων της Ομάδας προσανατολισμού επαγγελμάτων τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φιλοξενίας των ΣΕΚ και ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού. Το προσωπικό των ΕΠΑΣ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού μεταφέρεται στις ΣΕΚ της ίδιας γεωγραφικής περιφέρειας που θα ιδρυθούν.
-Κατ’ εξαίρεση, για το σχολικό έτος 2013 – 2014, μπορούν να γίνουν εγγραφές μαθητών στο Α έτος των ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας που λειτουργούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015.
-Οι επιτυχόντες με την κατηγορία του 5% μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο πανεπιστήμιο, εφόσον πέτυχαν σε πανεπιστήμιο, ή ΤΕΙ καθώς θα καταλαμβάνουν θέσεις καθ’ υπέρβασιν.
-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης του Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών (Τάξης Μαθητείας) των ΕΠΑΛ. Η ΚΥΑ θα ορίζει τα δικαιολογητικά συμμετοχής, τη διαδικασία των εξετάσεων, το ύψος και τον τρόπο καταβολής των εξέταστρων πιστοποίησης. Στον ΕΟΠΠΠΕΠ συνιστάται Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και ΙΕΚ.
-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Στον ΕΟΠΠΕΠ συνιστάται επιτροπή πιστοποίησης της επάρκειας της ΕΝΓ.
-Δύναται η δυνατότητα οι προαγόμενοι από την Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου να μπορούν να εγγραφούν στη Β τάξη του Γενικού Λυκείου.
-Ορίζεται ότι παραπέμπεται σε εξέταση τον Σεπτέμβριο μαθητής που δεν επιτυγχάνει το βασικό μέσο όρο και έχει βαθμολογία μέχρι και σε 2 μαθήματα κάτω του 10.
Συνολικά, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε 73 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.