Σημαντική πτώση κατέγραψε η τιμή του χρυσού την Τετάρτη, υποχωρώντας έως και 1,6%, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και στις συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία. Η πτώση αυτή έβαλε τέλος σε ένα διήμερο έντονα ανοδικό σερί που είχε οδηγήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε άνοδο σχεδόν 6%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και η σοβαρή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με το Ισλαμαμπάντ να ανακοινώνει την κατάρριψη πέντε ινδικών αεροσκαφών και την αιχμαλωσία στρατιωτών, δεν κατάφερε να ανατρέψει την υποχώρηση της ζήτησης για τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Παρότι τέτοιες γεωπολιτικές εξελίξεις συνήθως ενισχύουν την τιμή του χρυσού, η κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά φαίνεται να παραμένει επικεντρωμένη στις ελπίδες για πρόοδο στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η τρέχουσα υποχώρηση έρχεται μετά από μια εντυπωσιακή ανοδική πορεία του χρυσού, ο οποίος έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 30% από την αρχή του έτους. Η ραγδαία αυτή αύξηση αποδίδεται τόσο στις αμφιλεγόμενες πολιτικές του προέδρου Τραμπ όσο και στην αυξημένη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες και Κινέζους επενδυτές. Μάλιστα, τον Απρίλιο, η τιμή του χρυσού είχε αγγίξει ένα ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα $3.500 ανά ουγγιά.
Στις 7:54 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, η spot τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα $3.399,56 ανά ουγγιά, σημειώνοντας ημερήσια πτώση 0,9%. Παράλληλα, ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot ενισχύθηκε κατά 0,2%, έπειτα από τρεις ημέρες πτώσης άνω του 1%, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην τιμή του χρυσού.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ακολούθησε την πτωτική τάση του χρυσού, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο κατέγραψαν μικρές ανοδικές κινήσεις. Το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών στρέφεται τώρα στην ανακοίνωση της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα διατηρήσουν μια στάση αναμονής, παρά τις συνεχείς πιέσεις του Προέδρου Τραμπ για μείωση των επιτοκίων. Παρόλο που τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως ευνοούν τον χρυσό, καθώς δεν αποδίδει τόκο, στην παρούσα φάση η εμπορική αισιοδοξία φαίνεται να υπερτερεί της ανησυχίας για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.