Εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο χρυσός υπέστη σήμερα σημαντική υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Οι θετικές ενδείξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετρίασαν τις ανησυχίες στην αγορά, στρέφοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον σε assets με υψηλότερο δυνητικό ρίσκο και απόδοση.
Συγκεκριμένα, η spot τιμή του χρυσού κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,4%, διαμορφούμενη στα 3.277,34 δολάρια ανά ουγγιά. Αντίστοιχα, τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη κάμψη, χάνοντας 1,9% της αξίας τους και υποχωρώντας στα 3.218,70 δολάρια. Η κίνηση αυτή αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, γεγονός που παραδοσιακά μειώνει την ελκυστικότητα ασφαλών καταφυγίων όπως ο χρυσός.
Αυτά. καθώς ο χρυσός, την περασμένη εβδομάδα, γνώρισε κέρδη 2,6% και αφού το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει ράλι το τελευταίο διάστημα, λειτουργώντας ως “ασφαλές καταφύγιο” εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας.
Εν τω μεταξύ, το δολάριο ενισχύθηκε, μετά την “ουσιώδη πρόοδο” που σημειώθηκε στις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας στην Ελβετία, όπως έγινε γνωστό, αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες.
“Ο δείκτης του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εξήρε την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, με την Κίνα να ακολουθεί τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στην Ελβετία, οι οποίες επηρέασαν τις τιμές του χρυσού” δήλωσε ο Jigar Trivedi, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Reliance Securities.
“Πρέπει να δούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες στις επόμενες συνεδριάσεις και μετά μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πόση απόσυρση βλέπουμε σε χρυσό” επεσήμανε από την πλευρά του ο Nick Twidale, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AT Global Markets στο Σίδνεϊ.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, επιτεύχθηκε “σημαντική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις που είχαν στη Γενεύη οι ΗΠΑ με την Κίνα, για το ακανθώδες θέμα των δασμών.
Ο Χε είπε ότι οι συνομιλίες ήταν “σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές”, ενώ νωρίτερα και οι ΗΠΑ είχαν κάνει λόγο για “ουσιαστική πρόοδο” στις συνομιλίες.
Επίσης, ο Χε Λιφένγκ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να εγκαθιδρύσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα και θα συνεχίσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους. Επανέλαβε επίσης τη πάγια θέση του Πεκίνου ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο αλλά “αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους”.