Με τις βόμβες να εκτοξεύονται στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ να κινδυνεύουν με κλείσιμο και το πετρέλαιο να έχει εκτοξευτεί 30% από τα χαμηλά του Μαΐου (+16% μετά την εκεχειρία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ) και όμως οι μετοχικές και ομολογιακές αγορές παραμένουν ήρεμες.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΓΑΡΙΑ
Οι S&P 500 βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σταθερές και το δολάριο είναι ελάχιστα υψηλότερα. Γιατί;
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι.
1. Θόρυβος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί πολύ θόρυβο, όμως συχνά τα λόγια του είναι θορυβότερα από τις κινήσεις του. Απειλεί με υψηλούς δασμούς για να πετύχει μια πολύ μικρότερη εμπορική συμφωνία, η οποία απλώς θα έχει το όνομά του επάνω. Απειλεί με συρράξεις, όμως δέχεται εύκολα την ειρήνη. Οι αγορές πλέον αρνούνται να αντιμετωπίσουν τα λόγια του, αναμένουν τις πράξεις του, όπως συνήθως συμβαίνει όταν η αβεβαιότητα είναι ψηλή.
2. Το Ιράν δεν είναι συστημικό. Είναι μια χώρα με όψιμες συμμαχίες, υπεύθυνη για μόλις 3 εκατ. από τα 82 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που παράγονται ημερήσια (με 5 εκατ. βαρέλια πλεόνασμα). Μια αλλαγή του καθεστώτος μπορεί να είναι και θετική για την περιοχή.
3. Η ιστορία δείχνει ότι τα μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα δεν έχουν μακροπρόθεσμη επιρροή στις διεθνείς μετοχικές και ομολογιακές αγορές. Οι επενδυτές σκέφτονται με όρους επιτοκίων, επενδυτικών ρίσκων, κερδοφορίας, οικονομίας κ.λπ. Τα γεωπολιτικά μπορεί να προκαλούν βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, όμως γενικά θεωρούνται μικρά ρίσκα (tail risks), τα οποία δεν γίνεται να αποτιμηθούν.
Οι αγορές θα αντιδράσουν όταν γίνει κάνει, αντί για όταν απειλείται να γίνει κάτι. Το ρίσκο τους δεν είναι ότι θα αγνοήσουν κάποιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός. Το ρίσκο είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος κρύβει εν πολλοίς την επίθεση που γίνεται στους αμερικανικούς θεσμούς, την αποδυνάμωση του ομοσπονδιακού κράτους και των εποπτικών Αρχών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα μακροπρόθεσμα συστημικά ρίσκα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/6/2025)