Παρά τις αρχικές ενδείξεις για ράλι στις τιμές του πετρελαίου, η γρήγορη αποκλιμάκωση ήρθε να αμβλύνει τις όποιες ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν. Οι traders στην ευαίσθητη αγορά πετρελαίου αποτίμησαν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, το γεωοικονομικό τοπίο όπως διαμορφώνεται και επανήλθαν με ψύχραιμες κινήσεις στη διαχείριση μιας κρίσης που δεν έκφευγε από το πλαίσιο ενδεχομένων και εναλλακτικών που είχαν εκπονηθεί.
Ενδεικτικό πως η πρώτη «τιμολόγηση» μετά το τριπλό στοχευμένο «χτύπημα» των ΗΠΑ σε ισάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ήταν απόλυτα ψύχραιμη: δείκτης VIX/CBOE στις 20,62 μονάδες (-6,99%), Crude Oil WTI 74,93 δολ./βαρέλι, US30Y στο 4,889% (-0,02%), χρυσός στα 3.385,70 δολ./ουγγιά (-0,66%). Σχεδόν παράλληλα μικρές απώλειες στα χρηματιστήρια χωρών του Κόλπου (Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν), αλλά και ιστορικά υψηλό για τον δείκτη ΤΑ-125 Index, στις 2.913,96 μονάδες, στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Με επιφυλακτικότητα η αρχή της εβδομάδας και ζητούμενα τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο του αναμενόμενου χτυπήματος-απάντηση από το Ιράν.
Στην πραγματικότητα, η διαφοροποίηση των αγορών από τις προοπτικές των οικονομιών και το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα της διατήρησης υψηλών επιπέδων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, της υποχώρησης των επιτοκίων και της καθίζησης των αποδόσεων στα ομόλογα. Ετσι οι επενδυτές αναγκάζονται να διατηρούν πλεονάζοντα κεφάλαια στα χρηματιστήρια, επιδιώκοντας αποδόσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος -σημειωτέον- είναι επίμονος και σε επίπεδα κοντά στο 3%.
Μ. ΓΕΛ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/6/2025)